Politika

Njemački ministar bi se naoružavao kako bi cijela Europa mogla zajedno ratovati s Rusijom

Foto: Snimka zaslona

Od početka rata u Ukrajini ljevica u sprezi s medijima plaši javnost sveopćom ruskom invazijom na Europu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski voli se predstavljati kao štit Europe od ruske agresije kada dolazi u Washington i Bruxelles zahtijevati ili prositi milijarde za svoj izgubljeni rat. Putin i Rusija nemaju nikakvih interesa u invaziji Europe, što pokazuje i sam rat u Ukrajini gdje Rusija ratuje sporo i vrlo oprezno, s relativno malim snagama orijentiranim na nekoliko ključnih točaka bojišnice. Međutim, dovoljno je da mediji i političari spomenu Drugi svjetski rat i Sovjetski Savez, ignorirajući posljednja tri desetljeća, i javnost nesposobna razmišljati svojom glavom nasjedne na priče o mogućem ratu s Rusijom.

Što se događalo tri desetljeća? NATO se protivno obećanjima danima Rusiji širio na istok i okretao projektile prema Moskvi. Redom su u savez ulazile države od Berlina prema istoku i jugoistoku sve do trenutka kada je na red došla Ukrajina koja je u konačnici neuspješno iskorištena kao sredstvo za oslabljivanje Rusije. Ukrajinska mladost je na groblju, a Rusi su ojačali vojno i ekonomski. Rat se može završiti onoga trenutka kada se ispune uvjeti Rusije da se Ukrajina neće koristiti kao vojni poligon za ugrožavanje ruskog teritorija. Rusi nisu par stotina kilometara s topništvom od Bruxellesa ili Washingtona, ali NATO savez jest u blizini Moskve ili na samim granicama Rusije sa raketama usmjerenima na Moskvu. Tko koga više ugrožava?

 

Njemački ministar obrane smatra da Rusija ugrožava cijelu Europu kojoj je donedavno prodavala energente, naftu i plin, te razne sirovine koje su pogonile u prvom redu motor europske ekonomije – Njemačku. Prije 14 godina Angela Merkel upozoravala je svoje kolege da ne diraju Ukrajinu jer će Rusi to shvatiti kao nacionalnu ugrozu najviše razine, što bi moglo izazvati rat. Uzroci rusko-ukrajinskog rata pisali su se trideset godina i sada kada je situacija eskalirala, ministar Boris Pistorius ne traži diplomatsko rješenje već zaziva neki novi rat koji bi mogao stići za manje od deset godina, kako je rekao u intervjuu za „Welt am Sonntag“. Rusija prijeti Gruziji, Moldaviji i baltičkim državama, smatra Pistorius. Tim istim državama prijeti i agresivna NATO politika i ratoborni briselski birokrati koji usred napete ratne situacije žele u vojni savez uključiti male državice kako bi dodatno isprovocirali Rusiju. Prije nego što su 2014. SAD i Europska unija počeli kuhati u Kijevu, državom je vladao mir. Isto tako je sada sa Gruzijom, Moldavijom i Baltikom.

Pistorius je u intervjuu rekao kako se američki fokus prebacuje na Indo-Pacifik, što Europu ostavlja „samu“ protiv Rusije. Iako nije eksplicitno rekao da bi ratovao s Rusijom, Pistorius je očito aludirao na „prijetnje s istoka“. Pravi neprijatelji Europe dolaze čamcima preko Sredozemlja i balkanskom migrantskom rutom u milijunima, no u interesu Europljana je naoružavati se i koncentrirati snage na ruskim granicama, prema strateškom umu njemačkog ministra obrane. Za naoružavanje imamo 5-8 godina, smatra Pistorius i kaže kako što prije moramo uhvatiti korak jer je Rusija snažno povećala proizvodnju oružja. Novi Trojni pakt Pistorius vidi u osovini Berlin – Pariz – Varšava i stoga će što prije otputovati u poljski glavni grad kako bi razgovarao s poljskim kolegom o tome kako uzrokovati novi svjetski rat i potući se s Rusima.

 

Da ne budemo pesimistični, još u Europi ima i onih političara kojima je stalo do mira s Rusijom, u medijima su poznati kao ruski špijuni i ekstremna desnica financirana iz Moskve. Riječ je, naravno, o Victoru Orbanu, Robertu Ficu, potencijalnom budućem premijeru Nizozemske Wildersu i mnogim drugima koji u Europi ozbiljno ugrožavaju lijeve i centrističke vlade na predstojećim izborima. I samim Ukrajincima je dosta rata i umiranja, a Poljacima, Česima, Slovacima i Rumunjima sigurno nije do marširanja prema Moskvi. Povijest je pokazala kako to izgleda za svakoga koji proba. Ukoliko do rata ipak dođe, društvene mreže prepune su vojnika spremnih rasturiti Ruse. Prepoznat ćete ih po ukrajinskoj zastavici na profilu. Kada zagusti, imat će čast tu zastavicu staviti na rukave maskirne odore i na njemačkim tenkovima pokušati ono što ni Napoleon ni Hitler nisu uspjeli. Treća sreća?

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.