Politika

Osvrt na Senfovu Novu godinu: Zagrebačka filharmonija, Ida, Let 3 i spolovilom u čelo

Foto: Screenshot, Jutarnji list/Youtube

Mandat zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, od milja zvanog Senf, pretvara se u epizodu South Parka ili kakvog drugog humorističnog crtića ili sitcoma. Već dvije godine zagrebačka Možemo! vlast jednostavno Ne može! i Ne zna!, a grad se pretvara u ruglo i ljevičarsko igralište neukusa i grotesknosti. Farbanje pješačkih zona u šarene mačiće i postavljanje eksponata moderne umjetnosti po gradu kod građana izaziva prijepore i podijeljene osjećaje, a odabir izvođača i voditelja na proslavi Nove godine savršeno oslikava profil i vrijednosti ljudi koji nam vode naš glavni grad svih Hrvata. Publika koja je bila prisutna ili neprisutna također puno govori o Senfovom mandatu. Dio slušača karizmatične Ide Prester i nadahnjujuće glazbe Leta 3 srećom pa nije razumio što se događa, govori i pjeva na pozornosti.

 

A što se točno događalo na pozornosti uvreda je zdravom razumu, zagrebačkoj kulturi i u konačnici ljudskoj duši. Novogodišnja slavlja u Europi ranije su bila popraćena veličanstvenim vatrometima, sjajnim izvođačima, orkestrima i filharmonistima, pomno isplaniranoj scenografiji i spektaklu na razini jedne uljuđene, zapadne i kršćanske prijestolnice. Na Senfovoj pozornici imalo smo Zagrebačku filharmoniju koja se našla kao biserje u blatu, nastupajući s riječkom grupom Let 3 i uz vodstvo Ide Prester, Senfove partizanke s Trnjanskih kresova i javne intelektualke koja uvijek ima nešto za reći, dok istovremeno tvrdi da želi tih i privatan život. A usput rečeno, toliko voli Zagreb da je otišla živjeti u Beograd, no kao i Jelena Veljača, bivša Februar, vjerujemo kako će se i ona vratiti u Hrvatsku, naravno izbjegavajući izreći ono što svi znamo – život u Hrvatskoj ljepši je, ugodniji i puno boljeg standarda nego u Srbiji. Kako to i obično biva, Ida je miljenica medija, što gotovo uvijek znači da i nije neka miljenica naroda. Tim bolji Senfov izbor za uvesti Zagreb u Novu godinu. Možda niste vidjeli, ali svi mediji su prenijeli Idinu obranu stranaca koji su bili na dočeku i našli se na udaru šala na društvenim mrežama. Tražili smo i velike medijske izvještaje o porukama i navodima neki manjih portala kako su neke žene i djevojčice bile žrtvama seksualnog napastovanja i neprimjerenih dodira. Zasad ništa od Ide. Teže je i traumatičnije pretrpjeti šalu nego da vam ženu ili kćer netko hvata za stražnjicu.

 

Ono što je posebno upalo u oči promatračima Senfove Nove godine u Zagrebu jest snimak zagrebačkih filharmonista kako u nevjerici i s osjećajem neugodnosti dijele pozornicu s Letom 3 koji je sušta suprotnost onome što predstavlja Zagrebačka filharmonija. Školovani glazbenici, umjetnici najvišeg ranga i izvođači najljepših europskih klasičnih skladbi vjerojatno nikada tijekom svog školovanja i rada nisu mogli niti pomisliti kako će im nad glavama tijekom nastupa vijoriti muška spolovila uz taktove Leta 3, benda koji proizvodi muzičko smeće i prezentira ga u haljinama nastojeći izazvati što veći šok među gledateljima i slušateljima.

 

Iako ovo sve zvuči i izgleda nevjerojatno, u što se pretvorio Zagreb i novogodišnja proslava u glavnom gradu, ništa neočekivano od Možemo!, ali i od Vlade kojoj je u vitalnom interesu u Hrvatsku dovesti pola milijuna stranaca. Pored toga, na granici imamo kaos, iscrpljenu i nedostatnu policiju koja riskira živote u prometu i u sukobu s krijumčarima i migrantima. Ovu noć poginuo je i jedan bračni par na autocesti nedaleko Karlovca kada se automobil pun migranata zabio u Alfu hrvatske obitelji prethodno preletjevši zaštitnu ogradu. Umjesto sućuti obitelji i poziva na odgovornost ministra unutarnjih poslova i policije, mediji i ljevica upozoravaju desne stranke da ne politiziraju i ne prozivaju jadne ilegalne migrante u letećem automobilu i hrvatsku vladu. Na državnoj razini porazne i promašene politike provodi namještenik Europske komisije u Hrvatskoj Andrej Plenković, a u Zagrebu to je sveučilištarac s Cambridgea koji je magistrirao na smeću, okolišu i svemu zelenome, a ne može organizirati i riješiti problem Jakuševca i odvoza smeća, što mu je bilo predizborno obećanje. Nije rekao da će pokušati, već je zabio barjak progresa i napretka na jakuševačko brdo i rekao da zna i da hoće. Kakva vlast i kakvi rezultati, takva i proslava Nove godine – Let 3 i k u čelo.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.