Jedina prava vjera

Papa Franjo kardinalu Burkeu oduzima stan i plaću zbog „sijanja razdora“ u Crkvi

Foto: badgercatholic.blogspot.com

Milosrdni i dobri papa Franjo opet je udario na takozvani „konzervativni“ kler. Nakon biskupa Stricklanda iz Teksasa koji je uklonjen zbog navodnih financijskih problema u biskupiji, na red je došao kardinal Raymond Leo Burke. Njegov grijeh je isti kao i Stricklandov. Ne, to nije konzervativizam jer taj pojam u Crkvi ne predstavlja točan opis Franjinih kritičara. U Katoličkoj Crkvi možete biti samo katolik koji je vjeran nauku i prihvaća katoličko učenje, odnosno, u Crkvi ne postoje različite vrste katolika od kojih neki prihvaćaju sve što Crkva uči, a drugi biraju što će vjerovati i kojih će se pravila pridržavati. U Crkvi nema parlamenta u kojem se liberali i konzervativci natječu za naklonost laika na predstojećim izborima za Svetu Stolicu. Stoga, Strickland i Burke nisu konzervativci, oni su vjerni pastiri Crkve koji nikada nisu ništa učinili ili rekli na štetu crkvenog nauka. Upravo suprotno, hrabro i neustrašivo istupaju u javnosti u obrani katoličkog nauka, pa i onda kada to uključuje kritiku prema Svetom Ocu. Pored toga, uvijek pozivaju na ostanak u Crkvi i molitvu za papu.

 

Na sastanku čelnika različitih dikasterija rimske kurije 20. studenog 2023. papa Franjo je okupljenim kardinalima rekao kako kardinala Burkea smatra svojim neprijateljem i stoga će mu oduzeti plaću i stan u Rimu. Nekoliko anonimnih izvora sa sastanka potvrdilo je priču koju su prenijeli brojni katolički mediji u svijetu. Franjo je Burkea okarakterizirao i kao „sijača razdora“ unutar Crkve koji se koristi materijalnim sredstvima te iste Crkve kako bi ju napadao i potkopavao autoritet pape. Ovo nije prvi put da je papa poduzeo korake protiv Burkea. Još 2014., svega godinu dana nakon što je postao papa, Bergoglio je Burkea razriješio dužnosti najvišeg suca Apostolske signature. Par godina kasnije, 2017. uklonio ga je iz rimske kurije.

 

Koji su točno grijesi kardinala Burke prema Svetom Ocu papi Franji? Kardinal Burke dvaput je sudjelovao u „dubijama“ nekolicine kardinala koji su od Franje zahtijevali pojašnjenja njegovih izjava i postupaka u svezi s katoličkim učenjem o obitelji, braku, moralu i seksualnosti. Burke je kritizirao papu zbog blagog i nedorečenog stava prema homoseksualnosti, a kap koja je prelila papinu čašu bila je otvorena kritika i protivljenje Sinodi o sinodalnosti. U vrijeme održavanja sinode prošlog mjeseca, Burke je u Rimu, u neposrednoj blizini mjesta gdje se odvijala Sinoda, organizirao katoličku konferenciju na kojoj su se mogli čuti razni glasovi protiv Franjine reforme Crkve. Burke je za papinu Sinodu rekao kako joj je cilj u Crkvu uvesti političku i ljudsku agendu, na štetu božanskog i eklezijalnog karaktera Crkve. I još k tome se koristi ime Duha Svetoga kao opravdanje za rad sinode i onoga što će iz nje proizaći, rekao je Burke. Ono što Franjo vidi kao napad na sebe osobno i na Crkvu, Burke vidi kao obranu Crkve i dužnost koju kao biskup mora ispuniti kada vidi pokušaje uništenja Crkve iznutra. U svojim kritikama Franjinog pontifikata Burke je uvijek naglašavao da nije „neprijatelj pape“. Izgleda da mu papa nimalo ne vjeruje.

 

Ukratko, nešto o biografiji Franjinog najvećeg neprijatelja. Raymond Leo Burke rođen je 1948. u američkoj saveznoj državi Wisconsin kao najmlađi od šestero djece. Za vrijeme srednje škole bio je u sjemeništu Svetog Križa u La Crosseu u Wisconsinu, a studij na Američkom katoličkom sveučilištu završio je 1971. godine. Potom je otišao studirati u Rim na poznato sveučilište Gregorijanu. Papa Pavao VI. zaredio ga je za svećenika 1975. u bazilici sv. Petra. Nakon zaređenja vratio se u rodni Wisconsin gdje je postao zamjenikom rektora katedrale sv. Josipa u La Crosseu. Paralelno s time, radio je u srednjoj školi kao profesor vjeronauka. Nedugo zatim, 1980. se vraća u Rim i na Gregorijani stječe doktorat iz kanonskog prava. Za biskupa je zaređen 6. siječnja 1995. i postavljen na čelo biskupije La Crosse. Od 2003. nadbiskup je Saint Louisa. Papa Benedikt XVI. pokazao je veliko povjerenje u nadbiskupa Burkea te ga je 2008. imenovao prefektom Vrhovnog suda Apostolske signature, najviše sudske vlasti u Katoličkoj Crkvi. 2010. Benedikt ga je imenovao kardinalom. Smijenivši ga sa položaja najvišeg suda u Crkvi, papa Franjo ga 2014. postavlja na čelo Malteškog reda. Tri godine kasnije u potpunosti ga uklanja iz Rima i time dolazimo do aktualnog obračuna Franje s vjernim kardinalom. Ne treba posebno naglašavati da je Burke veliki zagovornik tradicionalne latinske mise koju papa Franjo želi pospremiti u povijest, što je pokazao svojim restrikcijama u dokumentu „Traditiones Custodes“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.