Jedina prava vjera

Papa Franjo se nada da je pakao prazan, iako Isus tvrdi da nije

Foto: Screenshot, vaticannews.va

U emisiji „Che Tempo Che Fa“ na talijanskoj televiziji gostovao je papa Franjo i govorio o aktualnostima u svijetu, te odgovarao na teološka pitanja o oprostu, blagoslovu i dokumentu „Ficudia supplicans“ koji je izazvao velike podjele u Crkvi, od laika do kardinala. Intervju koji je trajao sat vremena u nedjelju navečer 14. siječnja pratilo je najmanje tri milijuna gledatelja. Papa po običaju nije razočarao, ovisno koga pitate. Jasnoća i izravnost u iznošenju moralnog nauka Crkve ponovno su izostali, vjernici su dobili još jednu odgojnu pljusku od milosrdnog pape, a modernisti, sekularisti, ateisti i sodomiti još jednu potvrdu da su savršeno dobri takvi kakvi jesu, vjerojatno i bolji od katolika koji se trude živjeti sakramentalni život.

 

Jedno od najvažnijih i najzanimljivijih pitanja bilo je ono o blagoslivljanju istospolnih parova. Franjo je upitan je li se osjećao usamljenim u svojim stavovima koji su izrečeni u dokumentu nakon što se među vjernicima i klerom raširio veliki otpor zbog mogućnosti blagoslivljanja takozvanih iregularnih veza. Odgovorio je ovako: „Ponekad se odluke ne prihvaćaju, ali u većini slučajeva, kada ne prihvaćaš odluku, to je zato što ju ne razumiješ“. Nakon kardinala Victora Fernandeza koji je kao svećenik pisao erotske knjige, i papa Franjo nam je morao pojasniti koliko smo neobrazovani za shvatiti što piše u spornom dokumentu. Kada bismo barem znali čitati s razumijevanjem, ne bi odbacivali ovaj vrijedan pastoralni dokument. Promotor sodomije i heretik James Martin, američki isusovac, savršeno je dobro pročitao dokument i odmah potražio dvojicu homoseksualaca ne bi li ih „blagoslovio“ i sliku objavio na društvenim mrežama. „Bog blagoslivlja sve“, rekao je papa, namjerno izbjegavajući meritum stvari, a to je blagoslivljanje istospolne zajednice. Crkva mora pratiti svakog čovjeka na njegovom putu, a preko blagoslova Bog će mu pomoći pronaći taj pravi put, nastavio je papa s floskulama objašnjavajući ništa. Oni kojima se ne sviđa dokument moraju prihvatiti „bratsku raspravu“, a ne biti ogorčeni i donositi ružne zaključke, rekao je papa svojim kritičarima koji Katekizam Katoličke Crkve uzimaju za ozbiljno.

 

Naravno, nije moglo proći i bez migrantskog pitanja koje je uz klimatske promjene najvažnije obilježje Franjinog pontifikata. Prema papi, svatko ima pravo migrirati ili ostati u svom domu. Pozvao je političare na donošenje „dobro promišljene migracijske politike“ koje će zaštititi migrante od krijumčara i mafije. Franjina migrantska politika ne uključuje čuvanje granice i provođenje zakona, već „prihvaćanje“ i „brigu“ za sve koji dolaze u Europu. Pa makar i prezirali kršćanstvo i zapadnu civilizaciju. Papi je postavljeno i pitanje mogućnosti odreknuća od službe, na što je odgovorio da o tome ne razmišlja niti ima želju to napraviti, razočaravši tako milijune vjernika diljem svijeta, ali obradovavši Jamesa Martina i Joea Bidena, jednog svećenika i jednog laika po mjeri Jorgea Bergoglija.

Nakon što je „razjasnio“ dokument kojim je dopušteno blagosloviti grijeh i poučio svijet kako se postupa s ilegalnim migrantima, Franjo je iznio jednu misao zbog koje bismo mogli pomisliti da nikada nije čitao Bibliju i studirao teologiju. Na pitanje voditelja emisije Fabija Fazija kako zamišlja pakao, Franjo je odgovorio: „Ovo što ću reći nije dogma, već moja misao: volim razmišljati o praznom paklu. Nadam se da je prazan“. Isus je često svojim učenicima i onima koji su Ga slušali govorio o paklu, o mjestu gdje vlada plač i škrgut zubi, o mjestu gdje mnogi odlaze zbog svojih grijeha, o vječnoj kazni, o ognju paklenom i neugasivom. Međutim, papa se ipak nada da je pakao prazan unatoč tome što je Isus rekao da nije. Uz ovakvog pastira, vukovi su suvišni. Drage ovčice, skočite s planine, uvijek postoji nada da će vam narasti krila.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.