Povijest

Povjesničar Davor Marijan: Od 1945. do 1990. Hrvatska je država srpskog naroda

Foto: Screenshot, Z1 televizija

Jedan od najutjecajnijih hrvatskih povjesničara s izuzetno bogatom bibliografijom i mnoštvom znanstvenih radova, poglavito iz područja Domovinskog rata, Davor Marijan gostovao je u emisiji Tihomira Dujmovića „Hrvatske povijesne istine“ na Z1 televiziji. Povod gostovanju bila je godišnjica okupacije grada Vukovara i praznik „Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“ 18. studenog. U prvom od dva dijela emisije Marijan je govorio o uzrocima i karakteru Domovinskog rata. U drugom dijelu, nakon iscrpnog pregleda općeg stanja na ratištu u istočnoj Slavoniji i u Vukovaru u prvoj emisiji, Marijan je govorio o ukupnom hrvatskom ratištu u dužini bojišnice od 1200 km, od Županje do Prevlake. Prvo je govorio o zapadnoj Slavoniji koja je bila iznimno osjetljiva i važna jer bi njezin pad značio gubitak čitave Slavonije. Od velike važnosti za Hrvatsku 1991. istaknuo je 1. gardijsku brigadu Tigrove, za koju je rekao da je bila ključ svih hrvatskih napadnih operacija u 1991. godini, poglavito operacija „Otkos 10“ i „Orkan“ za oslobađanje zapadne Slavonije. Potom, govorio je o iznimnoj teškoj operaciji „Maslenica“ u zaleđu Zadra 1993. Tamo su se sukobili najjači elementi hrvatske i srpske vojske. Nakon toga, uslijedila je analiza ratišta u cijeloj Hrvatskoj, prilikom čega je Marijan istaknuo važnost obrane Karlovca koji je bio strateški važan grad na mekom trbuhu Hrvatske. Od sredine rujna do sredine listopada 1991. odlučivala se sudbina Hrvatske. Obrana je izdržala i od tog trenutka opstojnost Hrvatske više nije bila u pitanju, rekao je Marijan.

 

Govoreći o Jugoslavenskoj Narodnoj Armiji (JNA) istaknuo je zanimljivu činjenicu o njezinom financiranju iz hrvatske blagajne. Krajem 80-ih godina JNA je bila najskuplja mirnodopska vojska u Europi sa proračunom od 4,8%. Danas Hrvatska izdvaja jedva 2% za obranu, rekao je Marijan i iznio podatak da je Hrvatska financirala JNA u toj mjeri da je u samo jednoj godini izdvajala financijska sredstva kojima bi se danas mogla kupiti cijela eskadrila novih francuskih Rafalea – bez plaćanja na rate, odjedanput! Analizirajući početak Domovinskog rata u Hrvatskoj 1991. šanse za opstanak Hrvatske države sa vojnog stajališta bile su nikakve, govori Marijan te dodaje da je Hrvatska platila svo oružje koje je protiv nje iskorišteno u ratu 1991. godine. Tokom emisije iznio je službene brojke JNA u ljudstvu i tehnici i stručno objasnio stratešku vojnu situaciju u Hrvatskoj 1991. godine. Za potrebe ovog članka ne možemo iznijeti sve zanimljive činjenice o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar koje je iznio vrhunski hrvatski povjesničar Marijan te vas pozivamo da emisiju u dva dijela pogledate na službenom Youtube kanalu Z1 televizije.

 

Ono na što želimo skrenuti pozornost jest položaj Hrvatske u Jugoslaviji od 1945. do 1990. U sredini drugog dijela emisije, Marijan je o statusu Hrvatske prije 1991. rekao sljedeće: „Mi nemamo raščišćenu priču srpskog položaja, odnosno što su Srbi bili u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine. Ja tvrdim da su oni glavni nositelji Hrvatske, u prvom redu nakon Drugog svjetskog rata. Na temelju ovoga čime se bavim intenzivno, Hrvatska je država srpskog naroda. Oni imaju tri države: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Bez obzira što će mnogi ovo osporavati, kada uđete u gradivo i gledate u arhivsku građu, recimo 80-ih, Hrvatska je država u kojoj se djeca, maloljetnici hrvatske nacionalnosti za istrčavanje, za glupiranje, ajmo reći za pjevanje neke pjesme, zatvaraju 40 dana u zatvor. Srpska djeca ne idu u zatvor zbog nacionalizma. U Hrvatskoj se Srbin zbog nacionalizma 80-ih ne kažnjava, Hrvati da.“ Zločine u Domovinskom ratu i ukupna događanja nakon raspada Jugoslavije ne možemo shvatiti bez onoga što se događalo u tom periodu, rekao je Marijan i dodao da pobjeda HDZ-a nije bio nikakav rez u hrvatskoj povijesti nakon čega prestaje vladavina bivših komunističkih struktura u Hrvatskoj, ili u najmanju ruku njezin utjecaj na kasnija događanja.

Jugoslaviju je Tito stvorio na laži, prevari i teroru, govori Marijan. Sve to je kulminiralo 1991., pogotovo na lokalnom polju u pojedinim dijelovima Hrvatske gdje su pobijeni brojni civili. Jedan od strašnijih zločina bilo istrjebljenje čitavog hrvatskog stanovništva u selu Kostrići na Banovini. Gdje god je ušla srpska vojska u Hrvatsku, u svim „oslobođenim“ selima od ustaša, počinjena su ubojstva hrvatskih civila, pretežito starijih koji nisu htjeli napuštati svoje kuće. Do kraja emisije, govorilo se o Medačkom džepu, operaciji hrvatskih snaga iz 1993. za odbacivanje srpskog topništva od Gospića. Ovdje je Marijan naglasio i gotovo zaboravljenu bitku za Gospić, grad koji se nalazi na putu prema Karlobagu, mitskom mjestu srpskih snova o Velikoj Srbiji. Zatim, govorilo se o bitci za Zadar i Šibenik te napadima i planovima JNA za južnu Dalmaciju i grad Dubrovnik. Ponavljamo, više o temama iz Domovinskog rata, bitkama, strategijama i ratnim operacijama, pogledajte u emisiji Tihomira Dujmovića.

 

Na kraju, ukratko o životopisu i profesionalnom radu Davora Marijana. Rođen je 1966. u Livnu gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je završio dvopredmetni studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu. Na istom fakultetu 2005. magistrirao je s temom „Ustaške vojne postrojbe 1941.-1945.“, a doktorirao iduće godine na temu „Jugoslavenska narodna armija i raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1987.-1992. godine“. Od 2001. radi na Hrvatskom institutu za povijest na projektu „Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat 1991.-1995-1998.“ Primarno se bavi istraživanjem vojne povijesti Hrvatske i Jugoslavije u 20. stoljeću.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.