Politika

Predsjednik Milanović novinarima izvukao Habijana iz ormara: Smije li se to?

Foto: Darko Milinović, Facebook

Danas je u Splitu održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović tom je prilikom komentirao niz aktualnih tema i zabavljao sve okupljene novinare, bilo s lijeva, bilo s desna. Od svih mogućih izjava, najviše je odjeknula ona o novom ministru gospodarstva u Plenkovićevoj vladi, Damiru Habijanu, kojeg je Milanović, slučajno ili namjerno, izvukao iz ormara. Fitilj je zapalio bivši HDZ-ovac Darko Milinović koji je na Facebooku podijelio svoju golišavu sliku i usporedio se s Habijanom u kupaćim gaćicama. U podužem opisu iznad slike, Milinović se obratio Plenkoviću i novom ministru, pišući o svom fizičkom izgledu i provocirajući bivše kolege. Ništa vrijedno prenošenja nema u tekstu koji obiluje nepismenošću i emotikonima.

 

Koji sat kasnije na jednoj svečanosti u kojoj su Hrvatska ratna mornarica i njezin novi zapovjednik trebali biti u fokusu javnosti i medija, novinari su upitali Milanovića što misli o Milinovićevoj objavi na Facebooku. „To su pitanja osobne intime, nekih osobnih opredjeljenja ili zadatosti, je li netko gej ili nije. Što, htio ga je kaštigat zato što je gej. U tim stvarima ne sudjelujem“, rekao je Milanović i zaintrigirao novinara koji ga je upitao: „Habijan je gej?“. Milanović je odgovorio: „Sto posto, pa Habijan je gej, ne?“, te je dodao i kako ministar gospodarstva nije u ormaru, već vodi normalan život, nakon što ga je novinar kritizirao kako je Habijana protiv njegove volje „outao“. Nadalje, Milanović je Milinovića osudio što se rugao Habijanu zbog njegovih homoseksualnih sklonosti. Komentirao je i kako je novi francuski premijer homoseksualac, ali i da to ne bi trebala biti glavna osobina i odrednica pojedinca.

 

Najbolji hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je Milanovićeve izjave, ali nije opovrgnuo Habijanovu navodnu homoseksualnost. Medijima je rekao sljedeće: „Zamislite da ja sada počnem govoriti tko je od političara ili novinara kojeg seksualnog opredjeljenja. Vjerojatno bi me svi ovi proglašavali staljinistom, Vučićem, diktatorom, faraonom, najdivljijim i najnekulturnijim čovjekom i slično.“ Potom je napadao Milanovića i uspoređivao njegove kritike N1 i reakcije medija. Zatim se vratio na Habijana rekavši: „O Habijanu uopće neću govoriti. Mi govorimo o Milanoviću, on je problem, a ne Habijan.“ Može li se iz ovih izjava zaključiti da je Damir zbilja homoseksualac? Izgleda da Andrej puno toga zna, ali ne želi „outati“ jer je uvjereni demokršćanin koji poštuje izmišljena LGBTIQ+ prava.

 

Reakcije u medijima su podijeljene, ali kod mnogih ljevičara vidljiv je bijes zbog „nasilnog outanja“ osobe protiv njezine volje. Izgleda da postoji nepisano pravilo kako nitko ne smije otkriti nečiju homoseksualnost bez dozvole. Možda je riječ i o zakonu? Nismo još toliko napredovali, kao primjerice Kanada, gdje možete završiti u zatvoru ako bilo čime uvrijedite LGBTIQ+ zajednicu.

Ovaj potez Milanovića, u kojemu je otkrio predivnu Habijanovu osobinu zbog koje može biti neizmjerno ponosan, nije dobro primila Maja Sever, hrvatska božica novinarstva, koja je na X-u iskazala svoje nezadovoljstvo: „Novo dno Zorana Milanovića. Ne sumnjam da će biti još, ali ovo ostavlja bez riječi“. Sudeći iz ovog eksanja (bivšeg tvitanja), ipak je skandalozno i neprihvatljivo nekoga na silu izvući iz ormara? Ali, nije li Zoran rekao da je Damir već vani i da živi normalan život? Na Majin tvit nadovezao se neki Uros koji u profilu ima zamjenice napisane na engleskom jeziku: He/Him, što je američki proizvod namijenjen svim LGBTIQ+ korisnicima društvenih mreža kako bi ste znali kojeg su roda, od mogućih bezbroj. Uros je izgleda dečko, sudeći po „preferiranim zamjenicama“ i slici na kojoj se jasno vidi da mu je doktor dodijelio muški rod pri rođenju. Kao i Maja zgrožen je što je Milanović „outao“ Habijana: „Milanović šmilanović, ali u godini gospodnjoj 2024. imamo ravno nula etičkih zadrški oko prisilnog outanja političara iz desnog spektra, rekla sam što sam rekla točka gif“. Rekla? Uros je vjerojatno fluidan, ili fluidna? Nebinaran?

 

Reagirala je i LGBTIQ+ udruga „Dugine obitelji“ čiji je predsjednik Daniel Martinović rekao kako je „outanje“ osobna odluka svake osobe i ne može biti ugodno kada vas netko drugi javno „outa“. Kako prenosi „24 sata“, čekaju se izjave i udruga „Zagreb Pride“ i „Iskorak“. Pitanje je očito vrlo škakljivo jer je Habijan iz HDZ-a, a izgleda i kao bijeli muškarac na poziciji moći. U komentarima ispod članaka mainstream medija koji analiziraju ovu „prijelomnu vijest“ mnogi Hrvati, kao i mi, izražavaju svoje čuđenje i zbunjenost oko ovih pravila za izlaženje iz ormara. Je li „izlaženje iz ormara“ zastarjeli termin? „Outanje“ je očito novi jer su tako govorili Martinović i He/Him Uros.

Novinar Ivica Ivanišević iz „Slobodne Dalmacije“ uskočio je u obranu LGBTIQ+ populacije i ministra Damira žurno napisavši članak pod naslovom: „Dno dna: Predsjednik je razglasio da je ministar gay. Milanović ne bi smio prekoračiti ni prag birtije koja drži do sebe“. Ivica je vrlo uznemiren, toliko da nije ni uspio osmisliti neki bolji naslov. Odmah u prvim rečenicama Ivica je počeo propitivati Zoranovu seksualnost i braniti pravo svakog LGBTIQ+ čovjeka na intimu i odabir pravog trenutka za otvoriti vrata ormara. Milanovićev potez novinar je ovako ocijenio: „To što je učinio ne bi se odvažio učiniti najprimitivniji desničar na steroidima u najvećem prknu od države, a kamoli u zemlji koja je ponosna članica Europske unije“. Prvo, Ivice, nismo svi ponosni na članstvo u Europskoj uniji. A drugo, Milanović je ljevičar, zašto napadaš desničare? I treće, otkuda ti to da se ne smije „outati“ homoseksualce? Odgovor na to pitanje tražimo već satima. Na kraju, nadamo se da će „Slobodna“ Ivici dati slobodan dan sutra, izgleda da ga je ovaj Milanovićev potez zbilja pogodio. Da nije i on gej, kada se već svi preispitujemo?

Znamo tko jest gej, ili gay, kako se pravilno piše? Ova LGBTIQ+ terminologija zbilja zadaje glavobolje. Imamo geya u Hrvatskom saboru, sjećate li se našeg Domagoja Hajdukovića koji je punio tabloide svojom neuspjelom ljubavi s bivšim dečkom gdje je zaiskrilo do te mjere da je bilo i „obiteljskog“ nasilja? No, glavno da je naš prvi otvoreno gay političar sada sretan. Milanovićev potez smatra neprimjerenim jer nije u redu „outati“ nekoga tko to sam još nije odlučio. Dakle, nije zakonom zabranjeno? Riječ je samo o bontonu? Bez obzira na sve, Domagoj šalje puno ljubavi i empatije svima koji su u procesu „outanja“. Na kraju dodaje i kako nije bitno koga voliš i kakva ti je intima, već kako obavljaš svoj posao.

 

Sam Habijan se još uvijek nije oglasio oko Milanovićevog nasilnog „outanja“, stoga ne možemo sa sigurnošću reći kao Zoran da je „Habijan 100% gej“. Premijer Andrej nije demantirao vijest, a mnogi su novinari poludjeli na grubo kršenje izmišljenih LGBTIQ+ pravila. Tko bi rekao da ćemo započeti članak s Hrvatskom ratnom mornaricom, a potom prijeći na polugolog Milinovića i Habijanove gaćice. Hoće li Domagoj promijeniti dečka sada kada će Habijana viđati u Saboru kao homoseksualca? Što će se dogoditi kada im se pogledi sretnu u klupama? Nakon Nine i Marije Raspudić, mogli bismo dobiti novi bračni par u Saboru. Ispričavamo se, ne par, životno partnerstvo. Brak je od 2013. rezerviran samo za muškarca i ženu. Nije ovo napredna država Europske unije, NATO saveza i schengenskog područja.

 

(Disclaimer: Homofobija je izmišljena riječ koja nema nikakvu težinu niti smisleno značenje, osmišljena je samo kako bi se etiketiralo ljude zdravog razuma koji ne prihvaćaju seksualne devijacije i izopačenja kao društveno prihvatljivo i poželjno ponašanje)

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.