Povijest

Prije 28 godina potpisan Erdutski sporazum o povratku hrvatskog istoka u sastav Republike Hrvatske

Foto: Wikipedia

 

Hrvatskim vojnim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ u svibnju i kolovozu 1995. oslobođen je kompletan okupirani teritorij Republike Hrvatske, osim krajnjeg hrvatskog istoka – Podunavlja i zapadnog Srijema. Nakon „Oluje“ Hrvatska vojska zadala je teške poraze Vojsci Republike Srpske u Bosni i Hercegovini u operacijama „Maestral“ i „Južni potez“ oslobodivši 22% teritorija BiH. Nakon tih velikih poraza u kratkom roku i od međunarodne zajednice spriječenog ulaska hrvatskih snaga u Banja Luku, srbijanski predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević prisiljen je na pregovore o završetku rata u Hrvatskoj i BiH. U drugoj polovici 1995. Hrvatska se nametnula kao regionalna sila jugoistoka Europe i predsjednik Tuđman međunarodnoj zajednici i SAD-u izrazio je spremnost Hrvatske da se okupirani istok vrati mirnim putem.

 

Nakon što je UNPROFOR (United Nations Protection Forces) 12. listopada 1995. potvrdio prestanak vojnih djelovanja u BiH, američki veleposlanik u UN-u Richard Holbrooke najavio je početak mirovnih pregovora. Vijeće NATO saveza dalo je garancije da će slanjem svojih postrojbi u BiH biti jamcem provedbe mirovnog sporazuma.

Slomivši Republiku Srpsku Krajinu sa sjedištem u Kninu u operaciji „Oluja“ predsjednik Tuđman je na splitskoj rivi 26. kolovoza okupljenoj masi obećao povratak u Vukovar, nakon što ih je upitao: „Što još mogu da vam obećam?“. Okupljeni Splićani imali su brz odgovor: „Vukovar!“ Kako piše admiral Hrvatske vojske Davor Domazet Lošo u svojoj knjizi „Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995. Strateški pogled“, ukoliko se do 30. studenog 1995. ne bi bio postigao dogovor oko mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska vojska poduzela bi vojnu operaciju.

 

Konferencija o miru održana je u Daytonu od 1. do 22. studenog 1995. Srpskoj strani dato je 49% teritorija BiH, a hrvatsko-muslimanskoj federaciji 51%. Međutim, odnos snaga na terenu tada je bio 56% u korist hrvatsko-muslimanske strane nakon vojnih operaciju u kolovozu i rujnu. Amerikanci su odbili primijeniti takav odnos snaga želeći postići što veću ravnotežu u teritorijalnoj raspodjeli BiH. Mirovni sporazum u Daytonu postignut je 21. studenog 1995., a svečano je potpisan 14. prosinca 1995. u Parizu. Nakon što se riješilo pitanje poslijeratnog  ustroja BiH, 12. studenog 1995. u Erdutu je potpisan tzv. „Temeljni sporazum“ o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije u ustavotvorni poredak RH. Erdutskom sporazumu prethodila su „Temeljna načela za pregovore o Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu“ od 3. listopada 1995. Nakon isteka mandata UNCRO-a (United Nations Confidence Restoration Operation in Croatia) u Hrvatskoj krajem 1995., Vijeće sigurnosti UN-a uspostavilo je 15. siječnja 1996. Rezolucijom 1037 prijelaznu upravu UNTAES (United Nations Transitional Administration for Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium). Time je otvoren dvogodišnji proces postupne reintegracije tog područja u sastav Republike Hrvatske. Upraviteljem UNTAES-a imenovan je američki general Jacques Klein.

 

Pobunjeni Srbi na okupiranom hrvatskom istoku svejedno su polagali nade u Miloševića i SR Jugoslaviju da do integracije u Hrvatsku neće doći. Nakon „Bljeska“ i „Oluje“, 11. Istočnoslavonski korpus Srpske vojske Krajine sve se čvršće povezivao s Vojskom Jugoslavije. Srpska vojna i civilna uprava radila je na povezivanju hrvatskog Istoka s Jugoslavijom i utvrđivanju položaja ne bi li time odvratila Republiku Hrvatsku da poduzme vojnu operaciju. Okupirano Podunavlje za Srbe je bio posljednji ispit spašavanja barem dijela „srpskih zapadnih teritorija“. 12. Novosadski korpus i Korpus specijalnih snaga razmješteni su na pogranična područja s Republikom Hrvatskom. Hrvatska je nakon Tuđmanovog obećanja na Splitskoj rivi započela s operacijom „Manjinjorgo“, kojom je trebalo obavještajnim metodama i metodama specijalnog rata postići integraciju okupiranog teritorija, ne nužno vojnim putem. Rezultat te operacije slabljenja srpskog morala i plašenja Miloševića vojnom operacijom bio je potpisivanje Erdutskog sporazuma. Vojna operacija oslobađanja Vukovara i hrvatskog istoka trebala se zvati „Vatrene kočije“, odnosno „Vukovarska golubica“, kako ju je preimenovao predsjednik Tuđman potpisavši odredbu o njezinu pripremanju.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.