Ratovi

Propala ukrajinska vojna operacija prelaska Dnjepra

Foto: Screenshot, History Legends/Youtube

Na južnom dijelu bojišnice ukrajinska vojska je posljednjih tjedana slala valove vojnika preko teške fizičke prepreke – rijeke Dnjepar. Od grada Hersona cilj je bio prebaciti snage preko rijeke koje bi potom krenule prema poluotoku Krimu, koji Rusija drži pod svojom kontrolom još od 2014. godine. Mnogi vojni analitičari ovu operaciju smatraju samoubilačkom, nepripremljenom i marketinškom, u cilju dokazivanja svijetu kako Ukrajina još uvijek ima snage poduzimati napadne operacije. Paralelno s ovim propalim pokušajem utvrđivanja na lijevoj obali Dnjepra, predsjednik Zelenski u Washingtonu pokušava dobiti novi paket financijske pomoći za svoju vojsku i državu.

 

Osim što je prelazak rijeke jedan od najtežih vojnih manevara, Ukrajini u korist ne ide i močvarno tlo koje je karakteristično za taj dio teritorija. Jedan ukrajinski vojnik dao je intervjuu britanskom BBC-u u kojem je operaciju nazvao paklom na zemlji: „Cijeli put prelaska rijeke Rusi drže pod stalnom paljbom. Vidio sam čamce sa svojim suborcima kako jednostavno nestaju u rijeci nakon direktnog pogotka.“ Govorio je o potpunoj pripremljenosti ruske vojske koja je ukrajinske vojnike dočekivala teškom paljbom, ranije pripremivši sve potrebne koordinate, kao da su znali gdje će se iskrcavanja događati, rekao je ukrajinski vojnik.

 

Ukrajinski marinci trenutno pokušavaju zadržati selo Krinkij koje je u potpunosti uništeno ruskim granatiranjem. Područje pod kontrolom ukrajinske vojske iznosi 500 metara u dubinu i 2,5 kilometara u širinu i nema naznaka da će se postići išta više od toga. U prilog im ne ide i to što se snage koje pristižu koriste uglavnom gumenim čamcima koji nemaju gotovo nikakve zaštite i ne mogu prenijeti velike količine oružja i streljiva, pa tako ni ljudi.

Prije nekoliko mjeseci Ukrajinci su preko rijeke zauzeli selo Oleškij, ali su im mnogi drugi pokušaji neslavno propali. U isto vrijeme, velika protuofenziva nije uspjela, a vojska je teško nastradala u Zaporižju. Godinu dana ranije, ukrajinska vojska pretrpjela je i velike gubitke u bitkama oko Hersona. Početkom listopada ove godine, ukrajinska vojska zaključila je kako je sakupila dovoljno jedinica u hersonskoj regiji za pokretanje napadne operacije preko Dnjepra. Dio snaga obučavala je i britanska vojska. Vojnik koji je dao intervjuu BBC-u rekao je kako u vojsci ipak prevladavaju vojnici bez iskustva i s vrlo malo obuke.

 

Ruska vojska sredinom listopada dobila je obavještajne podatke kako se sprema nešto veliko s druge strane Dnjepra. Ukrajinska operacija započela je teškim bombardiranjem ruskih položaja. Fokusirajući se na most kod sela Antonivke koji vodi prema Oleškiju, Rusi su zanemarili desnu stranu bojišnice gdje se su se iskrcale glavne ukrajinske napadne snage koristeći srušeni željeznički most, 7 kilometara istočno od mosta kod Antonivke. Zauzeli su sela Piščanivku i Poimu. Ruski protunapad započeo je 18. listopada i spomenuta sela ponovno su okupirana. Nakon što su se morali povući s tog dijela, Ukrajinci su napali istočnije prema selu Krinkij. Nakon početnih uspjeha Ukrajinaca, Rusi su se povukli na rezervne položaje i inicijativu u obrani prepustili topništvu. Osim gađanja vojske koja se iskrcala na lijevoj obali, važniji cilj nalazio se preko Dnjepra – ukrajinsko topništvo.

 

Ponovni ukrajinski pokušaj zauzimanja sela Piščanivke i Poime je propao, a na položaj su počele dolaziti jake ruske snage iz pozadine. Do 1. prosinca 2023. ruske snage uspostavile su kontrolu nad napadnutim područjem. Ukrajina je pretrpjela teške gubitke u dva mjeseca teških operacija, a selo Krinkij nalazi se u nezavidnom položaju i pitanje je koliko će dugo izdržati ruske udare. Unatoč tome, Kijev i dalje šalje pojačanja u tom pravcu. Na nedavnoj konferenciji za medije o ovoj operaciji oglasio se i Vladimir Putin. Rekao je kako su Ukrajinci „istjerani“ s tog područja.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.