Politika

Prosvjed za Palestinu u Zagrebu bio je politički prosvjed protiv Izraela i Zapada

Foto: Nera Šimić/Cropix

Hrvatski ljevičari, pritom termin hrvatski treba uzeti s rezervom, organizirali su u Zagrebu i Rijeci prosvjed za Palestinu po uzoru na svoje istomišljenike u Europi i svijetu. Ovdje ne mislimo na muslimane jer muslimani s njima ne žele imati ništa. Štoviše, preziru ih i ne bi dobro prošli u muslimanskoj državi, primjerice u Palestini kada bi ona bila država. Kao glavnu poruku prosvjeda istaknuli su humanitarne razloge, prekid vatre i pomoć civilima. Međutim, pozadina ovog skupa bio je poziv na stvaranje palestinske države, iz čega proizlazi uništenje države Izrael. Okupljeni prosvjednici tu su upakirali i klasnu borbu, dekolonizaciju i priču o okupaciji Palestinaca od strane Izraelaca.

 

Prosvjed s imenom „Solidarno s Palestinom! Kontra ratu, kontra okupaciji“ organizirala je „Inicijativa za slobodnu Palestinu“ u okviru globalnog protesta protiv odgovora Izraela na najveći masakr židovskog stanovništva od Holokausta od strane terorističke organizacije Hamas. U ime organizatora govorila je Emina Bužinkić, a na prosvjed je pozvala i Radnička fronta. Prisutne su bile i zastave „Antife“, ljevičarske marksističke organizacije. Od poznatih lica prisutni su bili Ivan Pernar, Senfov najveći obožavatelj, i Rada Borić, feministica i nevjernica, u prijevodu miljenica islama. Prosvjed je pratila policija i protekao je mirno jer u Hrvatskoj nema velike muslimanske migrantske populacije. S obzirom na antiizraelske poruke pomiješane sa zločinačkom ideologijom komunizma, nadamo se da je policija zabilježila tko je sve došao na prosvjed.

 

Osudivši Hamasov napad od 7. listopada, Emina Bužinkić zatražila je prekid vatre i pružanje humanitarne pomoći Palestini. Interesantno je kako se svaki spomen Hamas gubi nakon 7. listopada, kao da je Izrael ničim izazvan odlučio pokrenuti rat. Izrael se nalazi pod povećalom, a Hamasa nema nigdje kada su u pitanju ratna pravila. Kritika te terorističke organizacije izostaje na svakom prosvjedu. Dok se Izrael trudi najavljivati udare i traži evakuacije civila ne bi li žrtava bilo što manje, Hamas se skriva u svojim podzemnim tunelima dugačkim preko 500 kilometara i smješta svoje raketne sustave uz škole, bolnice i stambene zgrade? Što Hamas čini kako bi zaštitio civile? Na to pitanje je teško odgovoriti, ako odgovora uopće ima. Bužinkić se tokom prosvjeda pretvara u vrsnog politologa i povjesničara te kaže: „Kolonijalno nasilje Izraela prema Palestini mora stati. UN i međunarodna zajednica moraju naći političko rješenje, a ne vojno.“ Isti ljudi koji su tražili NATO intervenciju u Ukrajini i pozivali na oružje protiv Rusa prije dvije godine, sada su mirotvorci. Može li Izrael mirovati nakon što im je pobijeno 1500 ljudi, a 200 ih je oteto? Nije li legitiman cilj bilo koje države uništiti međunarodno priznatu terorističku organizaciju koja je izvršila masovni pokolj nad njezinim stanovništvom? Bužinkić pod krinkom solidarnosti sa žrtvama donosi političke sudove i povijesne prosudbe o arapsko-izraelskom sukobu u Judeji (tako se nazivao prostor Palestine prije nego što su joj Rimljani promijenili ime nakon židovskog ustanka u 2. st.). Jesu li Židovi zbilja kolonizatori? Nije li prostor današnjeg Izraela njihova pradomovina? Gdje je bio islam kada su Židovi imali državu u starom vijeku? Nije li islam pokoravao i osvajao po sjevernoj Africi i Bliskom istoku? Može li se reći da su Arapi kolonizirali židovsku pradomovinu? Postoji li političko rješenje kada jedna strana inzistira na potpunom uništenju druge strane? Puno je to pitanja na koje Bužinkić ne želi ili ne zna odgovoriti.

 

Na prosvjedu je govorio i sirijski izbjeglica Nader Wash koji je ostao šokiran kada je vidio izraelsku zastavu u Zagrebu. Sarajevo nije daleko, Nader. A puno bliže Siriji su ti Saudijska Arabija, Katar, Iran, Turska… tamo te neće šokirati židovska zastava. „Ako Europa ne želi izbjeglice mora se prestati miješati u Bliski istok“, kaže Nader, pripadnik političke religije koja se miješala u Europu od 8. do 19. stoljeća, od bitke kod Poitiersa 732. do Balkanskih ratova 1912. kada je istisnuta sa starog kontinenta nakon 1200 godina. Postoji li neko pravilo zapisano u zvijezdama da samo Europa, najmanji kontinent, može i mora primati izbjeglice?

 

O samom prosvjedu dovoljno govore transparenti koje su nosili prosvjednici, kako ovi u Zagrebu, tako i njihovi mentori u Europi i svijetu. Jedni od najzanimljivijih su „Queers for Palestine“ (Homoseksualci za Palestinu) i „Reproductive rights means free Palestine“ (Reproduktivna prava znače slobodna Palestina). Kod nas su se našli biseri poput „Ne ratu među narodima, ne miru među klasama“ (drugarice Katarina, jesi li to ti?) i „Netolerantne prema rasizmu“ jer danas je sve rasizam. Na skupu gdje se okupila marksistička ljevica, Rada Borić i ostali nevjernici moglo se čuti skandiranje Allahu Akbar! Njihove uši to mogu podnijeti i tolerirati, ali tiha molitva krunice na Trgu bana Jelačića razdire im bubnjiće. Zašto se ljevica svrstava uz islam? Jedini logičan odgovor može biti ona izreka: „Neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.