Politika

Prva u nizu promašenih uskrsnih čestitki naših vlastodržaca: Milanović čestitao Uskrs ne spomenuvši Isusa Krista

Foto: Screenshot, Zoran Milanović/Facebook

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Nikola Jelić objavio je na X-u uskrsnu čestitku Zorana Milanovića i onaj tko barem malo razumije naše mainstream političare iz oba krila Partije može zaključiti što otprilike u njoj piše. Naravno, svako čestitanje kršćanskog blagdana mora biti uključivo, tolerantno prema svima i nadasve politički korektno. Izrazito je bitno promašiti poruku Uskrsa i Božića, ne spomenuti ime Isusa Krista i zaobilaziti na sve moguće načine spominjanje spasenja duše i Isusove božanske naravi. Kada su u pitanju židovski i muslimanski blagdani, tada je čestitanje gotovo u potpunosti u duhu te religije. Nema nikakvih pokušaja razvodnjavanja poruke i ulaže se maksimalan napor kako bi se poruka svidjela onima kojima se upućuje.

 

Nećemo prenijeti cijelu čestitku jer je prilično dosadna, već viđena i nimalo u duhu Uskrsa. Izdvojit ćemo nekoliko promašenih teza i nebuloza koje nemaju veze s Uskrsom. Već u prvoj rečenici Zoran kaže: „Uskrs je blagdan koji se smatra temeljem kršćanstva jer slavi pobjedu života i novi početak, a u suštini slavi pobjedu ljudskosti“. Kaže Milanović kako je blagdan Uskrsa prihvaćen i kao najveća svjetovna vrijednost, ne samo među vjernicima! I onda se čudimo šalama na internetu oko Zoranovog navodnog korištenja opojnih sredstava. Uskrs ne slavi pobjedu ljudskosti, to je Zoran mogao saznati i na Wikipediji. Potom slijede isprazne poruke o nekakvoj toleranciji koja je postala vrijednost i poruka svakog kršćanskog blagdana, važnija od spasenja duše, Isusovog otkupljenja za naše grijehe i samog smisla kršćanstva.

Naravno, politička poruka umotana u floskule poput tolerancije, uvažavanja drugih i pronalaženja kompromisa zauzima najveći dio „čestitke“. Neizostavan dio čestitanja kršćanskih blagdana je i spominjanje nevjernika ili pripadnika lažnih religija, jer ne smiješ uvrijediti nikoga, ali na račun toga da kršćaninu uputiš bljutavu poruku. Pardon, tolerantnu. Milanović je pozvao i na preispitivanje samog sebe povodom najvećeg kršćanskog blagdana, nadamo se da je pritom iskreno mislio i na sebe. Ako je mogao Joža Manolić, može se i Zoran vratiti ili prvi put pronaći put u jedinu pravu vjeru. 

Završetak je klasičan: provedite Uskrs sa svojom obitelji, budite dobri i puni ljubavi i dobrote. Barem je kraj čestitke nešto bliži blagdanu Uskrsa. Veselimo se čestitkama premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića. Oni su ipak veliki vjernici, muževi, očevi i praktični katolici, a i izbori su blizu. Njihova čestitka mogla bi biti više kršćanska, Isus bi mogao biti glavna poruka, s naglaskom na „mogao“, ali nesumnjivo će se i tolerancija naći kao jedna od glavnih vrijednosti Uskrsa.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.