Politika

Radujte se narodi Europe: Ursula državi Jordan daje 900 milijuna eura!

Foto: europa.eu

„Jordan je važan strateški partner EU. Podupiremo Jordan u njegovom napretku. Danas sam najavila EU paket od 900 milijuna eura potpore Jordanu“, pohvalila se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Sve što je napisala u ovoj kratkoj izjavi za svoje podanike je 100% istina. Ne bi nama naša predsjednica nikad lagala, a opće je poznato da nam je država Jordan i njezina kraljevska obitelj svima na srcu.

Kralj hašemitske kraljevine Jordan Abdulah II. stigao je u Bruxelles po mito za nemiješanje u sukob Izraela i Hamasa. Ili kako je to uljepšano rekla Ursula: „Zahvaljujem kralju Abdulahu II. na njegovoj ulozi stabilizirajućeg faktora na Bliskom istoku“.

 

Što će se financirati u nedemokratskoj bliskoistočnoj državi koja nije članica Europske unije niti će ikada biti? 185 milijuna eura predviđeno je za obrazovanje mladih, pomoć izbjeglicama u obrazovanju, turistički sektor, socijalni sustav, vodovod i sanitarne čvorove. Za mala i srednja poduzeća, obrazovanje mladih za tržište rada, te razvoj zelenih i digitalnih industrija izdvojit će se 110 milijuna eura. Glavnina novca potrošit će se na projekte vezane uz vodu. Ovaj paket „pomoći“ Jordanu dio je šireg EU ekonomskog i investicijskog plana za Mediteran. Europski birokrati na čelu s glavnom božicom Europske komisije nadaju se da će od Jordana napraviti demokratsku državu zapadnog tipa koja stremi zelenoj tranziciji, visokom obrazovanju i razvoju socijalne sigurnosti. Jordan je naš prijatelj, strateški partner i naša je ljudska obaveza financirati tu državu. Tko se ne slaže, ne razumije europske vrijednosti.

 

Boraveći u Bruxellesu jordanski kralj sastao se i s belgijskom ministricom vanjskih poslova Hadjom Lahbib. Kako je ministrica Lahbib prenijela na svojem X profilu, s kraljem i jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem razgovarala je o miru u Palestini, poštovanju međunarodnog prava i zaštiti civila. Zahvalni smo belgijskoj ministrici na njezinom snažnom doprinosu miru na Bliskom istoku.

Da se ne radi samo o bratskoj ljubavi EU prema Jordanu svjedoči i sastanak jordanskog izaslanstva s NATO dužnosnicima. Jordan je imao veliku ulogu u procesu pokušaja uništenja Hamasa i pružanju pomoći Palestincima, rekli su Europljani svojim prijateljima iz Jordana koji ne žele ni čuti za palestinske izbjeglice u svojoj državi. Naime, kralj Abdulah II. prije tri tjedna je rekao da palestinske izbjeglice neće doći ni u Jordan, ni u Egipat. „To je crvena linija“, rekao je dobri kralj Jordana. S NATO i EU birokratima razgovaralo se o mogućem sankcioniranju Izraela zbog ratnih zločina. Narativ je takav da se Izrael pretjerano osvećuje za 7. listopad i neselektivno bombardira Gazu. Izrael i Palestinci uvučeni su u spiralu nasilja, smatra Abdulah II. Ispada da je Hamas bio teroristička organizacija samo 7. listopada 2023. Od 8. listopada nadalje Izraelske obrambene snage bore se isključivo protiv palestinskih civila. Hamas, koji je ujedno i vlast u Gazi, nije odgovoran za živote svojih civila koje namjerno izlaže izraelskoj vatri, računajući na naklonost Zapada ako pogine dovoljan broj civila. Ionako se više radi o mučeništvu za Alaha, negoli o besmislenom gubitku života.

 

Kao ponosni građani Europske unije, članovi Schengen područja koje danas praktički ne postoji i korisnici euro valute moramo biti ponosni na našu Ursulu koja uvijek pronađe dovoljno milijuna i milijardi za druge. Zahvaljujemo se na transparentnosti kada nam svima objavi koliko novaca troši na podmićivanje jordanskog kralja ili financiranje rata u Ukrajini. Ono što ne volimo jest entuzijazam i osjećaj da čini pravu stvar kada nerazumno troši naš europski novac. Sada se svi mi Europljani osjećamo kao Zelenski i mislimo si: „Kako bi nam sad taj novac dobro došao u našoj zemlji.“

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.