Politika

Senf dogovor o Maksimiru nazvao povijesnim, zaboravio reći i poraznim za Možemo!

Foto: Snimka zaslona

U Skupštini grada Zagreba usvojen je "Sporazum o rekonstrukciji Gradskog stadiona Maksimir i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na deset lokacija u gradu Zagrebu". Gradonačelnik iz redova stranke opasnih namjera Možemo! Tomislav Tomašević Senf sporazum je ocijenio „povijesnim“ jer je Zagrebačka nadbiskupija odustala od potraživanja povrata nekretnina i zemljišta na kojima je planirana rekonstrukcija stadiona. Grad Zagreb, Republika Hrvatska i Zagrebačka nadbiskupija potpisali su sporazum kojim će Crkva dobiti deset lokacija za izgradnju novih ili rekonstrukciju starih objekata Katoličke crkve. U Botincu, Svetoj Klari, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu, Sesvetskom Kraljevcu, Sesvetskim Selima, Kajzerici, Španskom i na Trnjanskoj Savici gradit će se crkve u mandatu gradonačelnika koji je svoju političku karijeru, između ostalog, gradio protivljenjem i prosvjedovanjem protiv izgradnji novih crkvi u Zagrebu, naročito protiv gradnje crkve na Savici.

 

Prije nego što je postao gradonačelnik, Senf je predvodio svoj budući „dream team“ u mnogim bitkama plakatima i floskulama protiv Stepinčeve crkve na Savici. Tada su govorili kako štite park i zelenu travu, te mjesto okupljanja kvartovske ekipe koja bi izgradnjom crkve izgubila omiljenu klupicu i dragocjene kvadrate zemlje za izležavanje i piknike. Crkva se može graditi negdje drugdje, govorili su budući možemovci i njihovi simpatizeri, praveći se da nemaju ništa protiv crkve na Savici. Park u kojemu se trebala graditi i crkva postao je za Senfovu ekipu dragocjeni teritorij čiji svaki pedalj treba obraniti od betona, žbuke i zvonika koji bi se oglašavao u pune sate i time uznemiravao demone koji se nastanjuju u prosvjednicima. Marginalno društvo s plakatima punim floskula o dječjim igralištima i genocidu nad milijunima vlati trave predvodila je inicijativa pod nazivom „Čuvamo naš park“. Prste u svemu je imala udruga kojoj je jedan od osnivača bio i Senf – "Pravo na grad". U prvoj izbornoj kampanji protiv Milana Bandića Senf se hvalio medijima kako je on osobno sa svojim zelenim partizanima spriječio gradnju crkve. U parku na Savici Senf je i objavio kandidaturu za gradonačelnika. Šest godina kasnije, zahvaljujući Božjoj providnosti nećak katoličkog svećenika Ive Tomaševića s Crkvom i državom udeseterostručio je izgradnje novih mjesta molitve za katolike.

 

Zeleni komunisti predvođeni Senfom od Trnjanskih kresova dignuli su ruke za davanje zemlje Zagrebačkoj nadbiskupiji i gradnju crkvi u antifašističkom gradu Zagrebu. Iako je Crkva tražila povrat otete imovine mnogo veći od dobivenog, Senf je svakako izgubio, politički i moralno. Kao i prije nešto više od 100 godina, Crkva dopušta izgradnju maksimirskog stadiona na Njezinoj zemlji. Nadalje, izostala je i Senfova zahvala Crkvi što se odrekla vrijednih zemljišta u korist grada kako bi Zagreb konačno mogao imati stadion dostojan glavnog grada i svjetske nogometne velesile. Ovaj dogovor i izgradnju novog stadiona Možemo! i Senf proglasit će svojom pobjedom i zaslugom, iako ne vole ni nogomet ni Dinamo. Stadion će se financirati privatnim kapitalom, dodao je Senf, pokušavajući barem malo spasiti obraz od još jednog političkog poraza svoje stranke. U ovom slučaju, za zelene komuniste privatni kapital pokazao se kao slamka spasa za opravdanje ovog tragičnog sporazuma za Možemo!. Ukoliko ga Zagrepčani ponovno izaberu za gradonačelnika, u narednom mandatu zvonik crkve na Savici mogao bi mu i proparati uši. Uzrok tome bio bi njegov „povijesni“ sporazum o maksimirskom stadionu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.