Politika

Senf izgubio bitku: Crkva će dobiti zemljišta u Zagrebu!

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

„Ne damo Savicu!“, vikao je mladi Tomislav Tomašević Senf prije nego što je ušao u politiku i postao najsposobniji gradonačelnik Zagreba koji zna kako gospodariti otpadom i riješiti problem Jakuševca. Senf se žestoko borio kao aktivist, ali i kasnije kao političar, protiv Crkve, slika svetaca na Bandićevim fontanama 1. studenog i svega katoličkog u javnom prostoru. Izgradnja bilo koje crkve u Zagrebu kod njegovih istomišljenika izaziva reakcije koje možemo vidjeti u horor filmovima o egzorcizmu. Crkva na Savici simbol je svih neizgrađenih katoličkih crkvi u Zagrebu koje vjernici trebaju i na njih imaju pravo. Kada god se treba graditi crkva, eto Senfa i tolerantnih možemovaca s transparetnima „Čuvamo naš park“, „Obrani park, obrani grad“ i slično. Gdje će psi ostavljati smeđe nagazne mine ako se na nekim zelenim površinama u vlasništvu Crkve izgradi – crkva! Skandalozna pomisao.

 

Senfov ratni plan protiv Crkve u gradu Zagrebu upravo se urušio kao brdo smeća na Jakuševcu. Vlada, Grad Zagreb i Katolička Crkva dogovorili su se oko gradnje novog maksimirskog stadiona. Kaptol je odustao od potraživanja nekretnina na Maksimiru koje su oteli komunisti i Senfovi uzori 1945. godine kada su ujahali u Zagreb i počeli paliti parkete. Zauzvrat, Zagrebačka nadbiskupija dobit će deset zemljišta na području grada, što znači da bi u Senfovom mandatu mogli započeti procesi izgradnje najmanje deset crkvi! To je deset novih frontova koje možemovci moraju pokriti zagovarajući prava zelene trave na crkvenim zemljištima. Ovaj težak udarac Senf je pretrpio odmah nakon debakla s Jakuševcem, a potom će mu i predsjednik Vlade i HDZ-a pomagati u rješavanju gradskog smeća. Na sjednici Vlade u četvrtak Plenković je rekao kako će država dati svoj doprinos oko Jakuševca koji je postao veliki problem glavnog grada. Najbolji hrvatski premijer i vrsni katolik Plenković nabrojio je mjesta gdje se nalaze zemljišta koja će pripasti Zagrebačkoj nadbiskupiji: Botinec, Sveta Klara, Jakuševec, Blato, Jelkovec, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko i Trnjanska Savica.

 

O dogovoru Zagreba, Vlade i Crkve Plenković je rekao sljedeće: „Mi ćemo danas usvojiti odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju, jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, drugi s gradom Zagrebom, a u vezi rekonstrukcije gradskog stadiona i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na deset lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika jer je riječ o lokacijama u glavnom gradu gdje crkava trenutno nema.“

 

Mnogi ne znaju, no dopuštenje za maksimirski stadion dala je Katolička crkva 1911. godine, u vrijeme nadbiskupa Posilovića i koadjutora biskupa Antuna Bauera. Više od 100 godina kasnije, nakon 45 godina komunističke diktature, Tito je mrtav, a Senf će u svom mandatu protiv vlastite volje potpisati ugovor sa Crkvom iz kojeg će se izroditi novi stadion. Po tko zna koji put, Bog ponovno pokazuje svoj smisao za humor.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.