Politika

Slovačka zaustavila isporuku vojne pomoći Ukrajini koja će ionako pobijediti u ratu

Foto: Stephanie Lecocq/EPA

Prošlog mjeseca u Slovačkoj je došlo do sumraka demokracije. Narod je izabrao vlast koja ne odgovara interesima bogova iz Europske komisije. Ako je vjerovati velikim medijima koji pišu u interesu istine i javnosti, u vladi se nalaze proruski elementi koji su izrazito ekstremno krajnje desnije od radikalne desnice. Da stvar bude gora, nova slovačka koalicijska vlada nije zainteresirana za rusko-ukrajinsku granicu i slanje metaka i granata za ubijanje Rusa. Predsjednik Zelenski već je više puta upozorio da je cijela istočna i srednja Europa na Putinovom jelovniku ukoliko mu se prestanu slati oružje i milijarde dolara i eura. Zašto ga nitko ne shvaća ozbiljno? Padne li ukrajinska vlada, ruski tenkovi opet će biti u Varšavi, Berlinu, Bratislavi, Bukureštu i Budimpešti. Dobro, ne u Budimpešti, jer je Orban Putinov agent. To svi znamo.

 

Prethodna slovačka vlada Ukrajini je poslala 671 milijun eura vojne opreme u 13 paketa. Sljedeći, 14. paket u vrijednosti od 40,3 milijuna eura blokirala je nova vlada Roberta Fica. U Ukrajinu je trebalo otići streljivo 7,62 mm, topničke granate 125 mm, rakete za protuzračnu obranu, minobacačke granate i različita minsko-eksplozivna sredstva. Na službenoj stranici vlade stoji kratko priopćenje: „Vlada ne odobrava prijedlog o donaciji vojne opreme Ukrajini.“ Možda će Ukrajina jedanput platiti nešto od opreme? Od sada, politika nove slovačke vlade prema Ukrajini biti će slanje samo humanitarne i civilne pomoći. Kakvi izdajnici! Međutim, postoji nada da će se proizvođači oružja odazvati prijedlogu premijera Fica da sami pošalju svoje proizvode u Ukrajinu. Vrijeme je da i oni nešto doniraju.

 

Jedan dan nakon što je preuzeo vlast Fico je izjavio: „Neću poduprijeti nikakvu vojnu pomoć Ukrajini. Trenutno zaustavljanje svih vojnih operacija je najbolje rješenje koje vidimo za Ukrajinu“, te dodao: „Europska unija se mora transformirati iz trgovca oružja u mirotvorca“. Osim zaustavljanja vojne pomoći iz EU, Fico smatra da treba zaustaviti i daljnje sankcije prema Rusiji. Nakon tih skandaloznih izjava reagirala je lijeva stranačka grupacija u Europskom parlamentu i iz svojih redova izbacila Ficovu stranku SMER i njegovog koalicijskog partnera HLAS. Briselski birokrati sada strahuju da će se Fico i Orban ujediniti u osovinu zla protiv Ukrajine. Njihova politika mirotvorstva i obnove gospodarskih veza s Rusijom ne odgovara europskim vrijednostima. Tko to ne shvaća nije europejac. Međutim, Volodimir vjeruje u pobjedu, a Ursula u Volodimira. A Biden je zaboravio tko su uopće oni.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.