Politika

Slovački premijer Fico: Uložit ću veto na članstvo Ukrajine u NATO, to bi uzrokovalo Treći svjetski rat

Foto: Robert Fico, X

Na slobodnim i demokratskim izborima u Slovačkoj prije dva mjeseca narod je izabrao Roberta Fica, političara problematičnog za Europsku komisiju i većinu Europskog parlamenta koji je nedavno donio rezoluciju o „zabrinutosti“ za stanje u Slovačkoj koja „nije u stanju boriti se protiv korupcije“. Tek što je ljevica preuzela vlast u Poljskoj i započela s političkim obračunima sa strankom Pravo i Pravda koja je EU birokratima godinama zadavala glavobolje, na jugu je izbio novi „problem“ – Fico. Nikako na zelenu granu s narodima srednje Europe koji su 45 godina bili pod „Željeznom zavjesom“, pa nisu toliko skloni ljevici koliko bi morali biti prema mišljenju Bruxellesa koji je u stalnoj „zabrinutosti“ za Europu zbog „krajnje desnice“.

U Njemačkoj se trenutno održavaju „masovni“ prosvjedi „diljem“ zemlje protiv „nacista“ i „radikalne desnice“ koja želi deportirati ilegalce i kriminalce iz zemlje. Mnogo navodnika, no što se može kada su potrebni. „Naši“ mediji, evo opet navodnici, danima pišu o svenjemačkom masovnom „otporu naroda nacizmu i fašizmu“, potaknutim neformalnim sastankom članova AfD-a i CDU-a s „ekstremističkim organizacijama“ u Potsdamu. AfD je negirao sudjelovanje na sastanku, rekavši kako je tamo bio jedino osobni tajnik dopredsjednice stranke, no nije bitno, krivi su svejedno i ne treba im vjerovati jer ih je „razotkrila“ ljevičarska nevladina udruga „Correctiv“ koja za sebe tvrdi da je posvećena „istraživačkom novinarstvu“ s ciljem „informiranja javnosti“. U tu svrhu dobiva milijunske donacije iz Fondacije Brost, a u Njemačkoj obavlja i dužnost „provjere činjenica“ na društvenim mrežama, kao i naš blaženi i istinoljubivi „Faktograf“. Njemačka kao motor Europske unije i faktor stabilnosti čitavog starog kontinenta ne smije pasti u ruke „krajnje desnice“ i stoga je pokrenuta čitava medijska mašinerija protiv stranke koja bi mogla osvojiti vlast i početi provoditi zakon o granici i azilu. U svrhu sprječavanja dolaska „nacizma“ na vlast potrebno je zabraniti demokratsku stranku kojoj popularnost iz godine u godinu raste.

 

Vratimo se na Fica koji je ove subote za Ukrajinu rekao kako nije suverena država, već se nalazi pod apsolutnom kontrolom SAD-a, što je izazvalo zgražanja i negodovanja u medijima i na europskoj ljevici koja je prije rata u Ukrajini uvijek bila pacifistička opcija, a danas diljem EU-a, pogotovo u Njemačkoj, potencira strahove od ruske invazije Europe i želi se naoružavati kako bi spriječila ruske tenkove u Berlinu i Amsterdamu. S jedne strane, Rusija već pune dvije godine s vrlo malo pomaka ratuje na istoku i jugu Ukrajine, a s druge strane NATO huškači u liku nizozemskog admirala Roba Bauera i Glavnog tajnika saveza Jensa Stoltenberga očekuju sveopću rusku invaziju protiv čitave Europe. Dečki iz NATO-a nikako da se dogovore, pobjeđuje li Ukrajina koja ubija na tisuće Rusa svakog dana, ili će Putin već sutra napasti Baltik, Poljsku, Mađarsku, dobro, možda ne Mađarsku, Rumunjsku, Finsku, Švedsku, pa vjerojatno i Aljasku, a zašto ne i New York?

Fico se usudio reći ono što je tabu tema već gotovo dvije godine, a to je da je rat u Ukrajini posrednički rat u kojem SAD plaća Ukrajince da ginu u pokušajima ubijanja što više Rusa. Najbolje je to opisao američki senator Lindsey Graham u posjetu Kijevu prošle godine: „Best money we ever spent“. Nijedan američki vojnik nije poginuo, a 500 000 mrtvih ili teško ranjenih Ukrajinaca za SAD ionako ništa ne znače.

 

Slovački premijer u srijedu će se sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Denis Šmihalom u pograničnom gradu na zapadu Ukrajine Užgorodu. Slovačkoj javnoj televiziji Fico je otkrio kako će Šmihalu reći da će Slovačka staviti veto na ukrajinsko članstvo u NATO savez jer bi to bila podloga za Treći svjetski rat. Fico je već ranije odbio slati vojnu pomoć u Ukrajinu i usprotivio se gospodarskim sankcijama Rusiji. Za Ukrajinu je rekao kako je jedna od najkorumpiranijih država svijeta: „Samo Bog zna koliko je poslane pomoći Ukrajini završilo negdje drugdje“. Za rat u Ukrajini ne postoji vojno rješenje, smatra Fico, a Ukrajina će morati prepustiti okupirani teritorij Rusiji. „Do nekakvog kompromisa mora doći, i on će biti bolan za obje strane. Što čekamo? Da Rusi odu? To nije realno“, rekao je Fico.

 

Vrijedi li za rusko-ukrajinsku granicu pokrenuti Treći svjetski rat? To je pitanje koje bi si trebala postaviti cijela Europska unija koja je donedavno vrlo dobro gospodarski surađivala s Rusijom. Možda više nego EU, to je pitanje koje bi si trebali postaviti europski narodi koji će u narednim izborima birati nove vlasti u svojim državama, ali i u Europskom parlamentu. Koji je bolji izbor, Orban ili Fico koji ovaj rat žele zaustaviti i stati na loptu, ili njemački ministar obrane Boris Pistorius koji tvrdi da je rat neizbježan i da će Putin kad-tad napasti sve? Za kraj, donosimo misao umirovljenog američkog pukovnika odlikovanog u Zaljevskom ratu Douglasa MacGregora koji je za SAD i Veliku Britaniju, najveće ukrajinske „saveznike“ rekao: „Kada zagusti, mi jednostavno odletimo ili otplovimo“. Oni koji nemaju gdje odletjeti i otploviti su u prvom redu Ukrajinci kojima je obećano sve što im treba, samo neka ratuju, a potom, tu su i Mađari, Slovaci, Poljaci, Rumunji, Estonci, Finci i ostali koji bi trebali biti na prvoj liniji bojišnice u ratu koji bi se vodio iz Washingtona, Londona i Bruxellesa.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.