Politika

Strava i užas: Orban se rukovao s Putinom umjesto da budu neprijatelji

Foto: Snimka zaslona

Zapadni političari, EU bezveznjaci i još manje relevantni novinari mainstream medija bijesni su na Viktora Orbana koji se u Pekingu sastao s Vladimirom Putinom na međunarodnom forumu kineske inicijative Pojas i Put. Umjesto da šalje oružje u Ukrajinu i naziva Putina novim Hitlerom, Orban želi mir i razvijanje gospodarskih odnosa s Rusijom. Većinu svoje sirove nafte i plina Mađarska dobiva od Rusije i Orban to želi sačuvati pod svaku cijenu. Putin je izrazio zadovoljstvo što se odnosi sve više europskih zemalja i Rusije popravljaju i razvijaju. Osim o plinu i nafti, Orban i Putin razgovarali su i o nuklearnoj energiji.

 

Europska unija i njena neizabrana vlada Europska komisija ne tako davno zamrznuli su Mađarskoj milijardu eura iz Bruxellesa zbog zabrinutosti za demokraciju u Mađarskoj, što u prijevodu znači da Komisija nije zadovoljna kada Orban uvjerljivo osvaja demokratske izbore. Želeći dobiti podršku Budimpešte za vojnu pomoć Ukrajini i suglasnost za pristupanje Uniji, Bruxelles je odlučio odmrznuti ta sredstva ne bi li tako potkupio Mađare. Kakav demokratski potez europskih birokrata!

 

Novinar Robert Bubalo iz Večernjeg lista toliko je uznemiren prijateljstvom Mađarske i Rusije da Orbana naziva petokolonašem i izdajnikom naroda. Ovi epiteti snažno podsjećaju na neka vremena prije pada Berlinskog zida. Mađari bi trebali biti zakleti neprijatelji Rusije jer su Sovjeti prije 67 godina ušli vojskom u Mađarsku, smatra Bubalo. Slijedeći tu briljantnu logiku, SAD i Japan danas ne bi smjeli imati dobre odnose jer su ne tako davno vodili krvavi rat koji je završio upotrebom atomske bombe. U moru odličnih argumenata ovog profesionalnog novinara posebno se ističe jedan – Orban je čudak. Trebao je dodati i da je glupan, pa bi snaga njegovih riječi bila još jača.

 

Kritike političara sa Zapada pristižu na račun Mađarske gotovo svakodnevno. Nevjerojatno im je kako Mađarska ne želi biti kolonija NATO saveza, Europske unije i Bidenove administracije. Mi smo velika obitelj koja se mora držati zajedno u borbi protiv zla iz Rusije, otprilike tako glasi svaka kritika Orbanove politike prema Rusiji. Američki veleposlanik David Pressman i njemačka veleposlanica Julia Gross na X-u su kritizirali mađarsku politiku prema Rusiji. Kao i Bubalo, i njima je teško shvatiti da je Mađarska suverena država koja nije u ratu s Rusijom niti joj je to interes. Estonsku premijerku Kaju Kallas fotografije Putina i Orbana uznemiruju i prkose njezinoj logici, a za češkog predsjednika i bivšeg NATO generala Petra Pavela ne postoji mir u Ukrajini dok se Rusi u potpunosti ne povuku iz Ukrajine i sa Krima. Putinovo prijateljstvo s Orbanom smatra sijanjem razdora jedinstva NATO-a i Europske unije. Dok se Rusi ne povuku i ne pokaju klečeći pred NATO-om, Mađarska bi trebala prazniti svoje vojne zalihe i napraviti gospodarsko samoubojstvo.

 

Na brojne kritike reagirao je glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs: „Stav Mađarske o Rusiji i ratu u Ukrajini jasan je od samog početka. Uvijek smo se zalagali za otvoren i transparentan dijalog s uključenim stranama kako bismo pomogli u pronalaženju mirnog rješenja ovog krvavog sukoba.“ Na kraju je istaknuo licemjerje Zapada rekavši: „Zabavno je kako političari hrle kritizirati mađarsku vladu i naš otvoreno deklarirani interes za održavanjem diplomatskih odnosa s Rusijom, dok je njihova moralna superiornost u najboljem slučaju fasada.“

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.