Politika

Stručnjaci zabrinuti, ali budimo bez brige: Ažurirano COVID cjepivo je učinkovito!

Foto: extension.msstate.edu

Dvije godine otkako je Vladimir Putin zaustavio koronu napadom na Ukrajinu u veljači 2022., ponovno se vratila ova opaka bolest, javljaju nam mediji koji pišu u interesu naroda, objektivno i profesionalno, kao i u vrijeme pandemije. Kako prenose mainstream piskarala bez kojih društvo ne bi funkcioniralo, stručnjaci su zabrinuti, ali onako baš jako zabrinuti. Stigla je nova podvarijanta omikrona – JN.1. Liječnik i glavni urednik internetske stranice „Medscape“ Eric Topol apelira na javnost da pohrli u bolnice i ambulante i primi booster cjepivo protiv korone koje je ažurirano i definitivno štiti. Nemamo mu razloga ne vjerovati. Odmah to treba učiniti zato što treba slušati struku koja nas je uspješno vodila kroz pandemiju od 2020. godine. Sjetimo se samo naših heroja Vilija, Kruneka, Alemke i Davora Božinovića koji se, premda nije liječnik, uspješno borio s COVID-om pendrekom i propusnicama.

 

Stiže nam Božić i vrijeme je da se zamaskiramo i pridržavamo svih epidemioloških mjera na obiteljskim okupljanjima kako ne bismo padali mrtvi kao prethodnih godina. Infektolozi i epidemiolozi pozvali su američki CDC (Centers for Disease Control and Prevention) da uputi javni poziv na boosteriziranje prije nego bude prekasno. Iako su i one prve doze cjepiva super, dobro bi bilo uzeti i novo cjepivo. Dr. Rajendram Rajnarayanan iz Instituta za tehnologiju New York Državnog sveučilišta Arkansas rekao je: „Premda će čak i primarne doze cjepiva protiv COVID-a vjerojatno pridonijeti da budete zaštićeni od zaraze novom podvarijantom JN.1, primite li i booster XBB 1.5, on će vas još učinkovitije zaštititi od nove podvarijante.“ Sve je jasno, nema se što čekati. Prva doza, druga doza, booster i smijemo baki za Božić.

 

U sezoni 2023./2024. američki CDC obznanio je porazne podatke kako je pao interes za cijepljenje. Do 18. studenog 2023. cijepilo se tek 16% američke populacije, što će se vrlo negativno odraziti na dioničare farmaceutskih kompanija. Taj postotak je među djecom još niži, a svi znamo koliko je COVID opasan upravo za tu dobnu skupinu. Oni koji ne mogu odmah pohitati na bockanje i nagovoriti svoje bližnje da im se pridruže u tom hrabrom pothvatu, dr. Rajnarayanan preporuča sljedeće mjere: što češće prozračivati prostorije i nositi masku, pogotovo u javnom prijevozu i u zrakoplovima. Zašto? Zato jer znanost!

 

Moramo predstaviti i drugu stranu priče, zato jer tako nalaže novinarska struka. Hrvatski znanstvenik, STEM-ovac i matematičar Nenad Bakić, najpoznatiji povjesničar COVID pandemije u Hrvatskoj, ovako je komentirao ove strašne vijesti na X-u: „Evo malo pokušaja dizanja panike! Ali budući da samo još najveće budale vjeruju da cjepivo pomaže kod gašenja vala, čini se da su stručnjaci počeli vjerovati da se valovi gase sami od sebe?! No, Hrvati se ne slažu s preporukama stručnjaka, skoro nikome više ne pada na pamet novo cijepljenje, pa čak ni najgorim koronašima (znate da bi se pohvalili da su se ažurirali). I skoro nitko nije cijepio djecu… najveći poraz koronaša.“ Tko je u pravu, dr. Rajnarayanan ili dr. Bakić? Čekamo analizu stručnjaka iz Faktografa. Mi smatramo da cjepivo ne može nikada naštetiti nikome jer vjerujemo u znanost.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.