Politika

Sv. Greta od klimatske pravde na prosvjedu u Nizozemskoj

Foto: Snimka zaslona

Deset dana prije održavanja izvanrednih izbora u Nizozemskoj, u prijestolnici morala i sekularnog napretka, gradu Amsterdamu, održao se veliki prosvjed za klimu na kojem se okupilo oko 70 000 ljudi. Prosvjed su organizirale klimatske sekte Extinction Rebellion, Fridays for Future, Oxfam i Greenpeace. Prema riječima organizatora bio je to najveći prosvjed za spas klime i planeta Zemlje u Nizozemskoj. Ono što mediji ne prenose iz Nizozemske jest suicidalna politika vlade protiv poljoprivrednika i stočara koji su proglašeni glavnim neprijateljima svježeg zraka i temperature u državi.

 

Glavna zvijezda prosvjeda bila je proročica „Majke Zemlje“, učenica s najviše neopravdanih sati na svijetu, počasna doktorica teologije i neosporivi autoritet iz klimatske znanosti sv. Greta od klimatske pravde. „Mi nismo na rubu katastrofe, mi je proživljavamo!“, rekla je Greta plašeći mnoštvo i dodala: „Oni koji stoje na prvoj crti obrane od klimatskih promjena trpe već desetljećima i pozivaju na uzbunu, no mi ih ne slušamo.“ Gdje se nalazi taj krvavi front na kojem hrabri klimatski ratnici već desetljećima odbijaju napade klimatskih promjena, Greta nije precizirala. Međutim, s obzirom da je govorila u UN-u mora biti istina.

 

Kako prenosi Hrvatska radio-televizija, 19-godišnji student politologije Tijn Veenhoven o prosvjedu je rekao: „Atmosfera je nevjerojatna! Mogu osjetiti energiju velikog broja mladih koji žele promijeniti svijet.“ Kako ga žele promijeniti? Za početak, mogu na sebe nanijeti kremu za sunčanje s najvećim faktorom i pridružiti se prvoj crti obrane o kojoj je Greta pričala. Kako Tijn uopće može biti tako sretan atmosferom na prosvjedu kada je propast planeta odmah iza ugla?

 

Na prosvjedu su se mogli vidjeti plakati s porukama: „Naša kuća gori“, „Za klimatsku pravdu odmah“, „Klimatska pravda = povratak zemlje, stop kolonijalizmu, slobodna Palestina“ i slično. Sv. Greta na pozornicu je pozvala jednu Palestinku i jednu Afganistanku rekavši: „Kao pokret za klimatsku pravdu, moramo slušati glas onih koji su progonjeni i koji se bore za slobodu i pravdu. U suprotnome, ne može biti klimatske pravde bez međunarodne solidarnosti.“ Možda smo u krivu, ali ovo bi mogla biti rečenica iz Gretine doktorske disertacije iz teologije. Ono što je još teže pogoditi jest koliko je Palestinki i Afganistanki doista stalo do klimatskih promjena, ako su uopće znale da se radi o klimatskom prosvjedu. Količina palestinskih zastava i povika „Allahu Akbar“ na prosvjedu svakoga bi naveli na krivi trag.

 

Kako se Palestina našla na klimatskom prosvjedu? Na prvi pogled nema smisla, ali klimatskim ratnicima itekako ima. Glavni krivac za klimatske promjene je bijeli čovjek Zapada, glavni ugnjetavač siromašnih ljudi kože tamnije od bijele. Palestinci su ugnjetavana skupina, što znači da u računici moderne marksističke ljevice ulaze u kamp pozitivaca, nasuprot negativcima zapadne civilizacije koju je potrebno uništiti zbog njene kolonijalne prošlosti i tehnološkog razvitka koji uništava svijet. Najveće azijske zagađivače Kinu i Indiju ne možemo kriviti jer su nebijelci. 

Kada bi opasnost od klimatskih promjena uistinu postojala, ne bi li podrška planetu dolazila sa svih političkih spektara, a ne samo s ljevice, a naročito s one ekstremne koja sjedi na cesti i baca juhu na slike u muzejima? Može li se ozbiljno shvaćati ljude koji od sutra žele zabraniti naftu, plin, meso, krave i bijelce? Ljude koji čovjeka promatraju kao parazita koji i samim disanjem uništava planet?

Nakon završetka prosvjeda ostala je gomila smeća na cesti, mladi buntovnici sa studija politologije vratili su se svojim mobitelima, tehnologiji koja ubija pingvine i kapitalističkom poretku kojeg preziru, ali ga uživaju do krajnjih granica. Milijunašica Sv. Greta odvest će se u svojoj skupoj Tesli prema aerodromu i poletjeti zrakoplovom pogonjenim fosilnim gorivom nazad u svoje ukradeno švedsko djetinjstvo. Eto toliko klimatski ratnici vjeruju u neminovnu propast planeta Zemlje ako se „ubrzo nešto ne učini“.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.