Politika

Svetogrđe u Mađarskoj: Osvanuli plakati protiv Ursule von der Leyen

Foto: Reuters

Vladajuća stranka Fidesz Viktora Orbana započela je kampanju za europske parlamentarne izbore postavivši plakate s likom glavne božice Europske komisije, Ursule von der Leyen. Na slici se nalazi i sin milijardera Georgea Sorosa, Alex Soros. „Nemojmo plesati kako oni sviraju“, piše na sramotnom plakatu protiv naše ljubljene Ursule.

Ovo nije prvi put da su Orban i Fidezs počinili svetogrđe protiv nebeske Europske komisije i svetog grada Bruxellesa. Prije četiri godine, 2019. postavljen je gotovo isti plakat, ali s likovima bivšeg predsjednika Komisije Jeana Claudea Junckera i Georgea Sorosa. Ovdje se vrijedi sjetiti simpatičnog trenutka kada je Juncker predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića uštipnuo za stražnjicu. Jednoga dana povjesničari će ovaj štipavac promatrati kao simboliku hrvatske vanjske i podaničke politike prema Bruxellesu.

Grupacija stranaka desnog centra u Europskom parlamentu EPP (European People's Party) 2019. zaprijetila je Fideszu izbacivanjem ukoliko ne bi uklonili plakate. Orbanova stranka podlegla je pritisku, ali je nakon dvije godine sama izašla iz Europske pučke stranke. Takozvane desne stranke EPP-a slične su HDZ-u koji je također član. Načelno se zalažu za kršćanske i tradicionalne vrijednosti, a u praksi se prodaju za Judine škude gdje god stignu.

Službeni Bruxelles i vjernici Europske unije taj su plakat proglasili i antisemitskim jer su Sorosi Židovi. Nema veze što u Boga ne vjeruju i financiraju sve što podsjeća na Sodomu i Gomoru. Ljevičarski spin ne podliježe fektčekingu i ne mora odgovarati istini.

 

Mađarska vlada na čelu s Orbanom glavni je trn u oku Europske komisije jer ne slijedi slijepo sve što dolazi iz Bruxellesa, kao naš pobožni Andrej. Zbog suverenističke politike, EU je Mađarskoj zamrznula europske milijarde optužujući ju za represiju nad medijima i manjak demokratičnosti. Kada god Orban uvjerljivo osvoji demokratske izbore, dogodi se sumrak demokracije u Mađarskoj. Osim što se Viktor usudi staviti nacionalne interese svoga naroda ispred planova neizabrane Europske komisije, suprotstavio se i huškanju na rat i daljnjem provociranju Rusije. Odbio je slati oružje u Ukrajinu i zalaže se za prekid rata i pregovore s Rusijom. Iz nekog neobjašnjivog razloga ne želi zaratiti s Rusijom i nije mu stalo do istočne ukrajinske granice i Krima. Toliko je otpao od službene religije Europske unije da se nedavno u Pekingu rukovao sa samim đavlom – Vladimirom Putinom. Njegova politika održavanja dobrih odnosa s Rusijom, prije svega gospodarskih na boljitak vlastitog naroda, jedan je od grijeha koji vape u nebeski Bruxelles.

 

Kako će ovaj put Bruxelles odgovoriti na iskazano svetogrđe od strane Mađarske? Situacija se promijenila od 2019. godine. Mađarska je gospodarski ojačala i ima jeftini plin i naftu iz Rusije, a u politici prema Bruxellesu mogu koristiti razne mehanizme za sprječavanje pokretanja postupka za ulazak Ukrajine u Europsku uniju.

Čelnik države s kralježnicom koji provodi nacionalne interese uz podršku većine svog naroda vrlo se lako može nositi s karijernim neizabranim političarima u džungli briselske birokracije i sustava koji ne funkcionira prvom prilikom kada se pojavi kriza. Našeg čelnika države bezlični europski činovnici kažiprstom i palcem hvataju za debelo meso.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.