Politika

Tek što je Hrvatska postala ponosna članica Schengena, europske države zatvaraju granice

Foto: Snimka zaslona mup.hr

„Hrvatska je među 15 država koje su u NATO-u, Europskoj uniji, eurozoni i Schengenu“, hvalio se donedavno namještenik Europske komisije u Hrvatskoj Andrej Plenković, u ovim krajevima poznat kao premijer. Hrvatski narod baš i ne dijeli to oduševljenje. Kada ste vidjeli na hrvatskoj kući istaknutu zastavu Europske unije, ili NATO saveza, ili čuli susjeda ili kolegu s posla kako s neviđenim ponosom priča koliko je sretan što je u tih 15 zemalja koje su u tako snažnim savezništvima i mjestima blagostanja, prosperiteta i nemjerljive sreće. Euro nam je došao u inflaciji i troškovi života drastično su poskupjeli, NATO savez bi najradije ušao u Treći svjetski rat, Ursula i Andrej su si dobri i zašto to nitko ne valorizira onoliko koliko bi Andrej htio? I sada, niti godinu dana od ulaska u Schengen, Slovenija nas obavještava da nećemo tek tako preko granice, Mađarska također, pa iza nje Austrija, Njemačka i Italija. Možda i bolje, ipak je multikulturalizam kod nas na niskim razinama. Zasad.

 

Slovenija uvodi privremene granične kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom zbog straha od terorizma, ne od ilegalnih migranata, kaže slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. Terorizam i ilegalni migranti ne idu zajedno, osim ako ste rasist. Italija se boji da će Francesco nekoga izbosti u Napulju, Njemačka da će Friedrich silovati ženu u Frankfurtu, a Slovenija da će se Janez raznijeti bombom u Čatežu. Hrvatski ministar unutarnjih poslova i bivši covid redar Davor Božinović, umiruje nas govoreći da privremene granične kontrole unutar Schengena neće biti toliko stroge prema Hrvatskoj kao prije pristupa toj zoni. Pridružio mu se i premijer Plenković dodajući da je trenutna situacija dopuštena unutar Schengena u slučaju izvanrednih sigurnosnih izazova, te može trajati maksimalno deset dana i produžiti se do dva mjeseca. Nakon toga države članice moraju bogovima iz Europske komisije opravdati svako sljedeće produljenje. Viktor Orban i Poljaci očito su redoviti gosti u Bruxellesu gdje objašnjavaju birokratima da država bez granice ne postoji. Srećom za Hrvatsku, mi taj problem nećemo imati jer smo ponosni do neba na našu europsku i NATO obitelj.

 

Desna oporba u Hrvatskoj ovo vidi kao neuspjeh Schengena koji se kao koncept raspadne prvom prilikom kada se država osjeća ugroženom izvana. Lijeva oporba na čelu s budućom premijerkom Sandrom Benčić smatra da je reakcija europskih država pretjerana i da se takva odluka mora donijeti na razini čitave Europe. Čemu pretjerivanje zbog terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji. Pa ubijeno je tek nekoliko osoba, a otvoreno zazivanje genocida nad Židovima od strane naše muslimanske braće u Europi ne treba shvatiti doslovno, pa čak niti kada bacaju molotovljeve koktele na sinagogu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.