Politika

Tko čeka, taj dočeka: Sv. Greta od klimatske pravde također izrazila podršku Palestini

Foto: Greta Thunberg, X

Samozvana aktivistica za klimatsku pravdu s autizmom, svjetski poznata Šveđanka koja markira školu za spas planeta, Greta Thunberg, oglasila se povodom rata Izraela s Hamasom na svom X profilu. Greta se zalaže za slobodnu Palestinu, samo što ne zna što je to, kao i većina novopečenih bliskoistočnih stručnjaka i moralizatora s ljevice. Kao što se vidi na priloženoj fotografiji, Gretina prijateljica Židovka stoji uz Palestinu, bez obzira na to što Palestina ne stoji uz nju. Jesu li Greta i prijateljice stale uz Izrael 7. listopada kada je Hamas zvjerski pobio najmanje 1300 civila, žena i djece? Na X-u nema ništa od tog datuma. Većina medija i Greta tog se datuma više ne sjećaju, bilo pa prošlo, treba odmah zaustaviti svaku vojnu akciju kao što su se Amerikanci zaustavili nakon Pearl Harboura 1941. ili Rusi nakon što su Nijemci došli na 24 km od Moskve. Također, kada izražavamo potporu Palestincima, pravit ćemo se da Hamas ne postoji i da ne koristi civile kao živi štit. No, tko smo mi da sumnjamo u Gretine moralne procjene, ona ipak ima počasni doktorat iz teologije. Nije šala, zbilja ima, dalo joj ga je sveučilište u Helsinkiju.

 

Licemjerje ljevice dolazi do izražaja kao nikad prije u povijesti. Uz Palestinu stoje lezbijke, homoseksualci, queerovci i transvestiti, Radnička fronta, Greta, Hollywood, Sandra Benčić… Svi redom bili bi smaknuti, ubijeni, zatvoreni ili silovani na mjestu čim bi otvorili usta u Gazi i počeli educirati tamošnje Arape o svojim naprednim idejama. Radi li se o nekoj vrsti antisemitizma? Prije aktualnog rata u Judeji, biti antisemit bila je etiketa koje su se svi bojali. Smije li postojati židovska država na povijesnom židovskom području Judeji? Ta mala država Izrael veličine je Slovenije, a oko nje nalazi se cijeli arapski svijet sa željom da tu državu i njene stanovnike izbriše sa lica Zemlje. Nalazi li se korijen nesnošljivosti prema Izraelcima činjenica da su izabrani narod koji nam je dao Stari zavjet i iz čijeg se roda pojavio Isus Krist? Možda je ova teza pojednostavljena, no nešto može biti i u tome. Zašto ne biti neutralan, ako jedan narod ne voliš, a drugi bi te ionako ubio ili podjarmio iskažeš li mu simpatije ili ne?

 

Švedska je danas zemlja sa velikim problemima s migrantima koji također stoje uz Palestinu. Hoće li Greta iskazati solidarnost sa svojim sunarodnjacima, sa svojom vojskom i policijom ili će stati uz islamiste koji će joj u njezinoj Švedskoj staviti hidžab na lice. U svakom slučaju Greti nek je sretan 270. tjedan klimatskog štrajka!

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.