Politika

Tko je Eugen Jakovčić, glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća citiran u povučenom udžbeniku povijesti?

Foto: Eugen Jakovčić, X

Jedan od glavnih „konkurenata“ dr. Anti Nazoru i Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u tumačenju povijesti Eugen Jakovčić, dugogodišnji je aktivist i član civilnih udruga koje nastoje izjednačiti krivnju obiju strana u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku 1991. godine i predstaviti Hrvatsku kao agresora u Bosni i Hercegovini, koja je tu državu prva priznala, obranila, potom oslobodila i u Daytonu te rezultate potpisala i postala jednim od jamaca njezinog postojanja. Jedan od tiših i ne toliko poznatih javnih tumača moderne hrvatske povijesti u medijima, poput istoričara Klasića koji sanja neku svoju Srbiju i najpoznatijeg apologeta Jugoslavije i diktatora Tita Tvrtka Jakovine, Eugen Jakovčić bivši je koordinator za medije udruge „Documente“ i sadašnji glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća, što ga čini relevantnim izvorom za pisanje povijesti Domovinskog rata, ako je suditi po procjenama Hajdarovića, Ristića i Torbice.

 

Jakovčić je aktivan u brojnim udrugama, a najviše se u medijima pojavljuje u vrijeme oko obljetnice operacije „Oluja“ 5. kolovoza, kada u domaćim i medijima u „regionu“ ponavlja srpske mitove i laži o protjerivanju i etničkom čišćenju Srba iz „Krajine“, zapaljenih 22 000 kuća i 2000 žrtava hrvatske agresije na „Republiku Srpsku Krajinu“. Mnogo tekstova o njegovim viđenjima rata u Hrvatskoj objavljuju i Pupovčeve „Novosti“ financirane iz hrvatskog državnog proračuna. Jedan od upečatljivijih članaka o Eugenu Jakovčiću, koji plaću sada prima u eurima, umjesto u ustaškim kunama, jest: „EUGEN JAKOVČIĆ: Hrvatska je talac zločinačke ideologije Herceg Bosne“. Pod krinkom humanizma, mira i pomirenja među narodima, Jakovčić je svoju novinarsku i aktivističku karijeru posvetio blaćenju Hrvatske vojske i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji su mu 1990. godine srušili Jugoslaviju i skinuli petokraku sa voljene mu zastave. Kako vidimo i na njegovom X profilu, Jakovčić je navijač Hajduka, ali čini se nekog posebnog Hajduka koji ima crvenu petokraku u grbu. Vratimo se na spomenuti članak koji nam otkriva tko je Eugen Jakovčić. Kada se donosila drugostupanjska presuda „hrvatskoj šestorci“ u Haagu, Jakovčić je osobno otišao tamo navijajući za osudu hrvatskih generala i političkih dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne, ne bi li tako dobio legitimitet za napadanje hrvatske politike 1990-ih godina i optuživanje predsjednika Tuđmana za „dijeljenje" BiH i "agresiju" na tu zemlju.

 

O vukovarskoj bitci i oslobođenju Knina, Jakovčić također ima drugačije mišljenje od većine hrvatskog naroda. Za njega je Knin mit o pobjedi, a Vukovar mit o hrvatskoj žrtvi. Ponavljamo, za takve izjave Jakovčić dobiva plaću i sredstva iz hrvatskog državnog proračuna. Izjavio je to povodom obljetnice „Oluje“ prije šest godina kada je bio na jednoj od svojih turneja radeći na hrvatskom suočavanju s mračnom prošlošću 1990-ih.

 

U Hajdarovićevom udžbeniku nalazi se Jakovčićev tekst o „Oluji“ i mitu, u pravom smislu riječi, o zapaljenih 22 000 srpskih kuća tijekom hrvatske vojne operacije. Ante Nazor iz Centra za Domovinski rat po tko zna koji put javnosti je objasnio da se radi o popisu svih kuća u Sektoru Jug za vrijeme „Oluje“, a ne o zapaljenim kućama, što je i Haaški sud odbacio, ali Hajdarović pokupio iz smeća i servirao na tanjur hrvatskim gimnazijalcima. Nazor je i samog Jakovčića prozvao za namjerno širenje laži o hrvatskim zločinima u „Oluji“, no za glasnogovornika Srpskog narodnog vijeća ne postoji laž koja se neće izreći u korist „srpske stvari“. Povodom aktualne rasprave oko spornog i povučenog udžbenika, Jakovčić se oglašavao na X-u i u više navrata otvoreno pokazao tko je i za što se zalaže. Prihvatio je Hajdarovićev mit o „zabranjenom“ udžbeniku, a Nazora i „njegov“ Centar proglasio je sramotom.

Kada je u javnost izašla informacija da je Ministarstvo povuklo sporni udžbenik zbog brojnih nedostataka, Jakovčić je napisao: „'Sporni' udžbenik su pripremili sjajni mladi povjesničari, nada da se prošlost može sagledati bez državnih ideoloških naočala, neovisno gdje se ta ideologija koti, nekada u „Kockici“, a danas u Nazorovom centru. Držite se Nikice, Vedrane i Miljenko.“

 

Hrvatsku povijest pišu nam politički Jugoslaveni, Pupovčevi glasnogovornici, LGBT aktivisti i povjesničari koji o Domovinskom ratu nikada nisu napisali niti jedan znanstveni članak, a kamoli knjigu. Jedan od autora o kojemu smo pisali, Nikica Torbica o povijesti 20. stoljeća gotovo i ništa ne zna niti ima kvalifikacije za pisanje gimnazijskog udžbenika, što zbog manjka iskustva u struci, a što zbog preokupacije s LGBT temama i parazitiranja u civilnim udrugama. Kao i u slučaju Jakovčića, ponavlja se jedno te ista priča o pozadini autora udžbenika koji djeci tumače povijest kroz svoje povijesne manipulacije i amaterizam prožet ljevičarskom ideologijom. Hajdarović, Ristić i Torbica u prvom redu su amateri, moderni hrvatski ljevičari i aktivisti s diplomom iz povijesti. Njihovi nalogodavci i sponzori dolaze iz „Documente“ i u liku Eugena Jakovčića, uz obilno financiranje iz hrvatskog proračuna, te ispod radara Ministarstva znanosti i obrazovanja koje ne može uočiti toliko očite podvale u udžbeniku poput onih kako je Milka Planinc snažna žena, Stepinac osoba upitnog morala, a Hrvatska vojska zločinačka horda koja pali kuće i protjeruje Srbe.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.