Politika

Tko je Nikica Torbica, jedan od autora Hajdarovićevog povučenog udžbenika?

Foto: Nikica Torbica, X

Uz profesora Miljenka Hajdarovića, povučeni udžbenik povijesti „Zašto je povijest važna?“ pisala su još dvojica autora – Vedran Ristić i Nikica Torbica. Hrvatski mediji su se ovih dana uglavnom bavili glavnim autorom Hajdarovićem i njegovim apologetom, docentom Branimirom Jankovićem sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nije u redu da samo Hajdarović preuzima zasluge za ovaj nestručan, manipulativan, sugestivan, na mnogim mjestima faktografski pogrešan i izrazito ideološki obojen udžbenik. U ovom članku predstavit ćemo jednoga od dvojice Hajdarovićevih drugova koji se također iskazao u svojoj struci. Riječ je o Nikici Torbici. Tko je Nikica? Bavi li se ičime drugim osim što je drugorazredni magistar povijesti koji ne zna pisati udžbenik niti pročitati knjigu iz Drugog svjetskog ili Domovinskog rata, a da nije izašla u nakladi Documente ili neke druge parapolitičke civilne udruge koja parazitira na državnom proračunu ili stranim donacijama?

 

Kao što vidite iz priložene slike, Nikica je čovjek ljubavi, a tko ne bi htio da mu takav čovjek piše udžbenik iz povijesti koji će čitati i iz njega učiti srednjoškolska djeca. Jedan od prvih rezultata pretrage na Googleu o Nikici Torbici jest članak iz srpskih „Novosti“ u kojemu se piše o hrabrim mladim osobama koje se suprotstavljaju silama mraka u Hrvatskoj – moliteljima krunice i ljudima koji se protive ubijanju djece u majčinoj utrobi. Iako je i sam otac male djevojčice, Nikica će se rado odazvati na prosvjede protiv Hoda za život i glasno zagovarati pobačaj.

U članku pod naslovom „Mladi protiv mraka“ Nikica kaže kako je vrlo važno da se mladi angažiraju u politici ili da se bave aktivizmom kako bi poboljšali društvo, a to društvo najviše kvare i ugrožavaju „klečavci“ i „hodači za život“. Molitva i nerođena djeca Nikici su toliko odbojni da je osnovao udrugu „Mladforma“ koja, kako pišu Pupovčeve „Novosti“ financirane našim novcem, brani ljudske slobode na istoku Hrvatske, u Osijeku. Za Nikicu su sloboda, mir i tolerancija „evolucijski iskorak“, osim kada se susretne s katolicima koji javno ispovijedaju svoju vjeru ili s majkama koje guraju dječja kolica centrom grada. Tada nestaje svaka tolerancija, u Nikici se budi nemir, a sloboda postaje pojam koji vrijedi samo za njegove istomišljenike, ili kako je rekao „Novostima“, onima koji „kritički misle“.

U prvom redu, govori Nikica, „Mladforma“ se bavi pitanjima mladih i njihovog angažmana u društvu i lokalnoj politici. Zatim, drugi front na kojem mladformaši ratuju jest borba protiv „tradicionalizacije“ društva. U vrijeme pandemije koronavirusa, Nikica je u Osijeku 2021. u vrijeme „Hoda za život“ organizirao online kampanju protiv „hodača“ pod nazivom „Stvari na koje ne šutimo“. Govorio je o oduzimanju slobode ženama, pravima koja su ugrožena i drugim već poznatim ljevičarskim floskulama i izmišljenim narativima u kojima nas "Zdravomarija" i majka sa šestomjesečnom bebom na Hodu za život vraćaju u mračnu prošlost u kojoj su vladale tradicionalne vrijednosti koje su i izgradile civilizaciju u kojoj Nikica živi.

 

Osim što je aktivist, Nikica je i profesor povijesti, i to ne običan profesor povijesti, kao oni iz Centra za Domovinski rat ili Hrvatskog instituta za povijest koji inzistiraju na činjenicama i povijesnim istinama. Nikica ima poseban interes za povijest mirovnih pokreta i ljudskih prava, ali i obrazovanje svih uzrasta o tim temama, kako kaže u intervjuu koji smo o njemu pronašli na stranicama „Info centra za mlade – Osijek“. Stručno osposobljavanje za nastavnika povijesti Nikica je odradio u III. gimnaziji Osijek gdje mu je mentor bio Vedran Ristić, također jedan od autora povučenog udžbenika za povijest. Miljenko, ako ovo čitaš, tvoj udžbenik je povučen, ne zabranjen! Vratimo se Nikici. Dakle, Ristić je pripremio Torbicu za karijeru nastavnika povijesti koja će kulminirati koautorstvom u pisanju Hajdarovićeva udžbenika. Nikica kaže kako je Ristić najbolji profesor povijesti u Slavoniji, što je još jedan snažan argument da je povučeni udžbenik stručan, moderan i metodološki na visokoj razini. Nemoguće je da bi najbolji slavonski profesor povijesti, njegov učenik i Miljenko napisali loš udžbenik!

Nakon Osijeka, Nikica je radio na zamjeni u Tehničkoj školi u Vukovaru, a paralelno s time brusio je svoje talente u civilnim udrugama i u aktivističkim podvizima, umjesto da je čitao nešto iz povijesti 20. stoljeća kada se već tako mlad upustio u pisanje udžbenika. Član je i udruge „DKolektiv“ koja se bavi… stavite u mikser ljudska prava, LGBT aktivizam, marksizam i antikatolicizam i što god dobijete, o tome se radi. Ono što je najzanimljivije jest to što Nikicu svugdje prate vrlo dobre financije. Udrugu DKolektiv financiraju „Iceland Liechtenstein Norway Active citizens fund“, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska komisija.

 

Iz svega navedenog o Nikici, jesmo li mogli očekivati išta više od udžbenika koji smo dobili? Na internetu vrlo lako možete pronaći diplomski rad mladoga Torbice, za razliku od nekih drugih radova, u kojemu piše o grobnoj arhitekturi u razdoblju od Krete do Rima. Dakle, Nikica je diplomirao na starome vijeku, a kao mladi nastavnik povijesti s vrlo malo profesionalnog iskustva, sudjelovao je u pisanju gimnazijskog udžbenika za 4. razred koji obrađuje svjetsku i nacionalnu povijest 20. stoljeća. Na portalu znanstvenih članaka „Hrčak“ pronašli smo dva njegova rada koja je napisao kao student u studentskom časopisu „Essehist“ 2012. i 2013. godine. Obrađivao je teme kolonizacije Afrike i grčkih hramova. Iako su objavljeni na portalu znanstvenih časopisa, riječ je o radovima na razini seminara. Ono što nismo našli jesu ozbiljni znanstveni članci o povijesti 20. stoljeća.

 

Nikičin profesionalni životopis je siromašan i nedostatan za posao pisanja udžbenika povijesti. Nestručan za 20. st., Nikica je vrlo vjerojatno pisao poglavlja o ljudskim pravima, LGBT-u i feminizmu. Vi koji ovo čitate, je li vam i dalje svejedno tko i kako piše udžbenike hrvatske povijesti za gimnazijalce? Može li vam jedan Nikica poučiti dijete o prvoj Jugoslaviji, Stjepanu Radiću, Drugom svjetskom ratu, komunističkom razdoblju i Domovinskom ratu? Na kraju, zamislite jednu hipotetsku situaciju: u studiju HRT-a sučeljavaju se dvojica autora gimnazijskih udžbenika za 4. razred, jedan od njih je prof. Nikica Torbica, a drugi je dr. Ante Nazor. Nakon što bi pogledali tu emisiju, kome biste dali da vam djetetu napiše udžbenik?

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.