Politika

Trump: Vratit ću zabranu ulaska radikalnih muslimana u SAD

Foto: Mandel Ngan/AFP/Getty Images

Na godišnjem sastanku Republikanske židovske koalicije u Las Vegasu, u državi Nevadi, bivši američki predsjednik Donald Trump obećao je židovskim republikancima da će vratiti zabranu ulaska državljana određenih muslimanskih zemalja koje se povezuju s terorizmom. „Sjećate se te zabrane? Vratit ću je prvog dana kad postanem predsjednik“, rekao je Trump. Kada je osvojio izbore 2016. i ušao u Bijelu kuću 2017., jedan od prvih poteza bila je zabrana ili ograničenje ulaska u SAD za sve državljane Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana. Riječ je o državama koje su tada bile u nekom obliku sukoba, građanskom ratu, pod djelomičnom kontrolom Islamske države ili su financirale nešto od navedenog.

 

Mediji i ljevica, u SAD-u poznatiji kao Demokrati, prozvali su tadašnjeg predsjednika za islamofobiju i širili lažnu vijest da je Trump zabranio svim muslimanima svijeta ulazak u SAD. Potez Trumpa, kada se sagleda u cijelosti, bio je ne samo dobra odluka, već i nužnost. Danas u Europu ulaze državljani pretežno tih zemalja, uz Afganistan i Pakistan. Trumpovu odluku vrlo je brzo osporio sud smatrajući je diskriminatornom protiv pripadnika vjerske skupine, što opet ne odgovara činjenici jer je zabrana uvedena na određene zemlje, a ne na cijelu muslimansku populaciju. Predsjednik Joe Biden, kada je osvojio vlast na sumnjivim izborima 2020., u prvim tjednima vladanja 2021. ukinuo je tu zabranu. Bolje biti izložen terorizmu, nego biti proglašen islamofobom.

 

Trump je okupljenima obećao bezrezervnu potporu Izraelu u ratu s Hamasom nazvavši taj sukob „borbom između civilizacije i divljaštva, uljuđenosti i opakosti, dobra i zla“. Dodao je i da će uvesti sankcije Iranu i zaustaviti propalestinske prosvjede na američkim kampusima. Potpora Izraelu uvijek je bila jedna od važnih odrednica Trumpove vanjske politike. Američko veleposlanstvo u Izraelu simbolički je preselio u grad Jeruzalem što je tada izazvalo velike kontroverze jer država Izrael nema potpunu kontrolu nad gradom. Osim što je pitanje Izraela važno za velik broj Amerikanaca, kako Židova, tako i kršćana evangelika, ono je uvijek bilo važno i za obje američke stranke – Republikance i Demokrate. Dodajmo još i to da je Trumpov zet Jared Kushner američki Židov. Njegova supruga Ivanka Trump preobratila se na židovstvo nakon udaje, što znači da Trump osim političkih razloga ima i osobne razloge za snažnu potporu Izraelu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.