Politika

Tvrtko Jakovina uzvraća udarac: Ristić je bio moj student, a Torbica je na doktorskom studiju

Foto: Screenshot, N1 Televizija/Youtube

Hajdarovićev odvjetnički tim nastavlja braniti ideološki obojen i faktografskim pogreškama prožet udžbenik povijesti pod naslovom „Zašto je povijest važna?“ za četvrti razred gimnazije. Glavni odvjetnik Branimir Janković sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu već je napisao detaljnu obranu povučenog udžbenika u kojoj nije uspio osporiti kritike struke, već je Hajdarovićevo, Ristićevo i Torbičino kapitalno djelo branio neutemeljenom tezom kako je udžbenik zabranjen zbog političkog pritiska „nacionalnog“ i „državnog“ povjesničara dr. Ante Nazora, te portala Narod.hr udruge „U ime obitelji“ i dr. Željke Markić koja kroji hrvatsku politiku u sjeni već deset godina, ako je vjerovati projugoslavenskoj ljevici u Hrvatskoj. Zanimljivo, jedini koji još nisu istupili u javnosti i medijima i objasnili kritičarima udžbenika gdje su pogriješili su sami autori – Hajdarović, Ristić i Torbica. Najstariji među njima na društvenim mrežama gradi imidž autora „prvog zabranjenog udžbenika povijesti u Hrvatskoj u 21. stoljeću“, ignorirajući kritike ili se braneći jednim jedinim argumentom, a to je „lomača“ koju mu priprema „desnica“ koja ne voli njegov udžbenik.

 

Uz Jankovića i Snježanu Koren najvažniji partner odvjetničkog tima je Tvrtko Jakovina, sveučilišni profesor s „međunarodnim ugledom“, kako ga novinar „Nacionala“ časti u najavi intervjua u kojoj piše o Jakovininim putovanjima i studijima u SAD-u, te predavanjima koja drži u Italiji, ne bi li tako kod čitatelja izazvao divljenje što je o tuđem trošku Tvrtko vidio svijeta i tako postao neupitnim autoritetom za povijest u Hrvatskoj. Nadalje, kako bi kod čitatelja još više pojačao osjećaj poštovanja prema Jakovini, novinar napominje kako je Tvrtko i autor knjige o Budimiru Lončaru, kontroverznom jugoslavenskom političaru i savjetniku dvojice sjajnih predsjednika – Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Toliki ugled izvan zemlje, a vlastiti ga narod ne može gledati na televiziji kada krene govoriti o velikom državniku Titu i partizanskom pokretu kao zaslužnom za postojanje današnje hrvatske države. Štovan u svijetu, preziran u narodu, Jakovina slijedi stope svog najvećeg idola – Tita.

 

Već u prvom pitanju novinar i Tvrtko slijede lažni narativ o „brisanju“ ili „zabrani“ udžbenika. Svoje branjenike Tvrtko naziva profesorima koji sudjeluju u unapređenju nastave, Ristića brani kako je bio njegov student, a Torbica je „kod nas“ na doktorskom studiju, kaže Jakovina, te dodaje kako Hajdarovića pamti po aktivnostima na društvenim mrežama i željom za sudjelovanjem u poboljšanju nastave povijesti u Hrvatskoj. Ostatak intervjua s genijalcem hrvatske historiografije i jugoslavenske istoriografije može se pročitati u tiskanom izdanju „Nacionala“, ali što tamo možemo pročitati osim već poznate bijedne obrane neobranjivog udžbenika koja se temelji na lažnim pretpostavkama i izbjegava sučeljavanje argumenata?

 

Što možemo iščitati iz ovog kratkog obraćanja jugoslavenskog boga istorije sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu? Jakovina je i ministra Fuchsa optužio za cenzuru i smjestio ga u cenzorski klub u kojemu se nalaze i Sanader, Tuđman, ali i Tito! Ovako raznoliku ekipu u istu su rečenicu stavili jedino Dino Dvornik i Boris Novković u svom poznatom navijačkom hitu. Svi su oni na jednak način „zabranjivali“ poučavanje povijesti, sva četvorica su razbijali glave udžbenicima povijesti i pazili da im Hajdarović i mentori sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne napišu nešto „istinito“ što im se ne sviđa. Ovu besmislenu Jakovininu izjavu možemo protumačiti jedino na način da Tvrtko ne može govoriti o nečemu, a da ne spomene sveto kumrovečko ime. Također, stalnim povlačenjem veze između Tita i Tuđmana, Jakovina pokušava održavati na životu mit kako je moderna Hrvatska proizašla iz jugoslavenske socijalističke države i partizanskog pokreta, a ne nasuprot njima.

 

Jakovina na vrlo površan i slab način brani autore udžbenika. Naime, ispada da su napisali odličan udžbenik povijesti zato što su nositelji diplome iz povijesti. Radili su i u školi, što je također visoka kvalifikacija za napisati stručni udžbenik? Torbica je i „kod nas“ na doktoratu, a vi pričate protiv njegovog udžbenika, čudi se Tvrtko. A tek Ristić? Pa bio je Jakovinin student, što je možda i najsnažniji argument kako je udžbenik odličan! Hajdarović je aktivan na društvenim mrežama i želi mijenjati kurikul i nastavu povijesti, a Željka Markić mu ne da. Ne samo Željka, već i Fuchs, a prije njih i Tuđman i Tito. Svih četvero, pod uvjetom da su i svi živi, jednako mrze Hajdarovića, Ristića i Torbicu. Kuda nas sve može odvući Jakovinina logika i njegov britak um koji sjajno tumači Tita, Budu Lončara i zablude Franje Tuđmana koji je imao puno manji sprovod od jugoslavenskog svjetskog megaubojice 20. stoljeća.

 

Gostujući na N1 televiziji povodom povlačenja udžbenika, Tvrtko je ocijenio kako HDZ-ova vlada počiva na dva stupa: konzervativno-crkvenom koji ne voli papu Franju i braniteljskom kompleksu. Što su onda Plenkovićev Bruxelles i Milorad Pupovac? Ovom izjavom Jakovina je udario teorijske temelje nekom novom izmišljenom klerofašizmu 21. stoljeća u Republici Hrvatskoj. Vjeruje li itko u ovakve konstrukcije, uključujući i Tvrtka samog? Vjeruju li zaista Hajdarović, Janković, Tvrtko, Hrco, Torbica, Ivo, Snežana i ostali da žive u proustaškoj državi u kojoj Plenkoviću politiku kroje Kaptol i Željka Markić? Može li netko s ovakvom logikom razmišljanja i prosuđivanja stvarnosti napisati udžbenik za gimnazijsku mladež? Ako u to ne vjeruju, što je ipak puno izglednije, onda namjerno ne govore istinu i potenciraju lažne narative kako bi svoju ideologiju ugradili u društvo i, što je još gore i opasnije – u škole. Djeca se ne mogu i ne znaju braniti od njihovih „povijesnih pluralizama“ i različitih „interpretacija“ povijesti.

 

Hrvatska ima sjajnih povjesničara i istraživača, znanstvenika koji se ozbiljno bave povijesnim istraživanjima i koji ne pišu ideološke knjige o komunističkim dužnosnicima, bajke o jasenovačkim drobilicama i udžbenike u kojima piše kako je Tito demokratizirao i liberalizirao Jugoslaviju 1950-ih. Hrvatske škole i visoko obrazovanje treba zaštititi u prvom redu od nekompetencije, a potom i od lijeve ideologije koju se pokušava nametnuti kao društveni konsenzus u akademsku zajednicu i škole. Interesantno je kako su intelektualni ljenivci ujedno i najviše opterećeni ideologijom. Jakovina je u svom ponovnom istupu u javnosti pokazao kako mu nije stalo do argumenata, već do narativa, jer u suprotnom bi već odavno pobio argumentaciju protiv sadržaja udžbenika. Janković je barem pokušao, čak je i pristao na emisiju s Nazorom, dok njegovi kolege odvjetnici nariču u medijima niti ne pokušavajući osporiti argumente suprotne strane, kao da je presveto trojstvo Hajdarović-Ristić-Torbica napisalo svetu knjigu, a ne ideološki pamflet i metodičku katastrofu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.