Politika

U Zagrebu se opet okupili lijevi prosvjednici za Palestinu

Foto: Screenshot, Cropix

Inicijativa za slobodnu Palestinu, parapolitička organizacija ljevičarskog vjerskog uvjerenja, ponovno je organizirala propalestinski prosvjed u Zagrebu na kojemu su se mogli čuti pogrešni narativi o sukobu u pojasu Gaze između islamske terorističke organizacije Hamas i Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Prosvjed pod nazivom „Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini“ održao se na zagrebačkom Kvatriću. Aktivisti koji su govorili na prosvjedu osudili su hrvatsko glasanje protiv rezolucije UN-a o prekidu vatre u pojasu Gaze u kojoj se ne spominje zločin od 7. listopada niti osuda Hamasa kao terorističke organizacije odgovorne za rat.

 

Okupljeni prosvjednici poslali su poruku Vladi Republike Hrvatske da osudi izraelski režim koji bombardira djecu i ubija civile. Kao i na prvom prosvjedu, načelno su osudili Hamasov zločin i nakon toga su se nastavili pretvarati da Hamas ne ratuje u Gazi, ne koristi civile kao štit i bolnicu kao zapovjedno mjesto i vojnu utvrdu. Ako je vjerovati ljevičarima sa palestinskim zastavama na Kvaternikovom trgu, Izrael je fašistička država koja desetljećima ugnjetava mirne Palestince koji samo žele svoju državu. Na prosvjedu se opet pozvalo na hitan prekid vatre i puštanje svih zarobljenih s obje strane. Potrebno je osuditi ratne zločine Izraela i Hamasa. Svi su krivi, ali Izrael je više kriv, uzrok svih krivica i jedne i druge strane, te počinitelj genocida nad palestinskim narodom. Hamasov genocidni plan o potpunom uništenju izraelske države i fizičkoj eliminaciji židovskog naroda nije bio tema prosvjeda. Prosvjednici su osudili i antisemitizam i islamofobiju, ali ne i izljeve antisemitizma na prosvjedu.

 

Hrvatsku vladu prosvjednici su prozvali za sudjelovanje u genocidu zbog glasanja u UN-u, a čelnici marksističke Inicijative za slobodnu Palestinu hrvatskim vlastima su poslale pismo da se založe za mir i prekid vatre. Netko bi trebao reći propalestinskim elementima u Hrvatskoj da naša zemlja nema utjecaj niti snage bilo kome u svijetu govoriti kada će ratovati, koliko dugo i kojim intenzitetom.

Na prosvjedu su se mogli vidjeti već viđeni plakati o navodnoj okupaciji Palestine od strane Izraelaca i transparenti s pozivima na eliminaciju države Izrael i uspostavu arapske države „od rijeke do mora“. Većina plakata osuđivala je ratna djelovanja u Izraelu usmjerena isključivo na IDF, iako je Hamas u ovom sukobu nemjerljivo veći provoditelj ratnih zločina. Izraelska vojska više je puta demonstrirala kako joj je stalo do palestinskih civila više nego palestinskoj vladi – Hamasu. Način ratovanja Hamasa sam je po sebi ratni zločin što se očituje u njihovom odnosu prema vlastitim civilima i vojnom djelovanju iz škola, bolnica, vrtića i drugih civilnih objekata, ne bi li izazvali što veći broj civilnih žrtava i time manipulirali medijima i javnim mnijenjem na Zapadu. Prosvjednici sa Kvatrića misle drugačije. Oni pozivaju na prestanak izraelske propagande jer za njih Hamasova očito ne postoji.

 

Nije potrebno biti veliki ekspert za politička i povijesna pitanja kako bi prepoznali karakter ovog prosvjeda. Lijevi aktivisti zalažu se za palestinsku državu zbog svog marksističkog i ekstremno lijevog pogleda na svijet u kojemu su siromašni Palestinci, nebijela rasa, ugnjetavani od strane kapitalističkog, zapadno orijentiranog i vojno snažnog Izraela. Zapadna ljevica prezire zapadnu civilizaciju i stoga navija za svakoga tko ju želi uništiti, u ovom slučaju to je Hamas i islamski svijet. Pritom, ne želi priznati ili ignorira činjenicu da se sa njezinim vrijednostima ne slažu upravo oni koji uživaju njezinu bezuvjetnu potporu. Poruke sa prosvjeda odgovaraju Hamasovoj propagandi u kojoj Izrael ubija sve pred sobom, a pogotovo djecu. S druge strane, muslimani okupljeni na prosvjedu ne skrivaju svoj antisemitizam i potporu Hamasu u uništenju Izraela. Ljevica se zalaže za dvije države, a muslimani za jednu koja podrazumijeva nepostojanje druge. Pritom treba reći da i na ljevici ima mnogih koji zagovaraju samo jednu državu, onu nekapitalističku i protuzapadnu – Palestinu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.