Politika

Ugroženi Srbi iz SDSS-a neće biti u Vukovaru i Škabrnji 18. studenog

Foto: Snimka zaslona

Mirotvorna Samostalna Demokratska Srpska Stranka (SDSS) sastavljena od bivših krajišnika i njihovih potomaka sazvala je konferenciju za medije na kojoj je iznesena odluka stranke i drugih srpskih udruga u Hrvatskoj da neće sudjelovati u kolonama sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ugrožena Srpkinja Anja Šimpraga (SDSS) pročitala je tužnu izjavu o izostanku dobronamjernih i empatičnih srpskih političara u kolonama sjećanja za žrtve velikosrpske agresije u Hrvatskoj. Opaska autora: sintagma „velikosrpska agresija“ nigdje se ne spominje u izjavi SDSS-a jer u njihovim glavama i udžbenicima povijesti taj pojam ne postoji.

 

„Trebali smo i htjeli smo danas, kao i prethodnih godina, biti na Dunavu za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu.“ Kako su skončali? Tko je ubio srpske žrtve? U samo jednoj rečenici SDSS-ovci su sve rekli, pa i onda kada izostave ono što bi trebali reći. „Trebali smo i htjeli smo sutra biti u koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo“, pročitala je Pupovčeva i Vojislavova Anja. Ugroženi Srbi iz SDSS-a žele se pokloniti žrtvama, ali ne mogu jer se, kako kažu, njihova potreba i želja za iskazivanjem pijeteta pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ovdje iskazuju svoj navodni strah od Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta koji je najavio kako će živim zidom na obali Dunava spriječiti provokaciju bacanja „venca“ sa srbijanskom trobojnicom za srpske žrtve u Vukovaru. Htjeli su biti i na Ovčari, i potom, u svrhu izjednačavanja krivnje, u vukovarskom pravoslavnom hramu sv. Nikole sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve u molitvi za sve žrtve.

 

SDSS-ovcima je vrlo žao što neće moći biti u koloni, ali se ipak ne boje jer su naviknuti na „prijetnje i uvrede kakve slušamo ovih dana i inače, mnogih dana i mnogih godina.“ Srpska ugroženost u Hrvatskoj kontinuitet je koji ne prestaje, pa čak niti onda kada kao dio vlasti žele provocirati hrvatske branitelje i obitelji poginulih vojnika i civila u velikosrpskoj agresiji na Vukovar. 

Ljevica razumije SDSS i za ovu situaciju krivi desnicu okupljenu oko Ivana Penave i Stipe Mlinarića. Mirela Ahmetović iz SDP-a u ovoj priči vidi isključivo politizaciju od strane Domovinskog pokreta, a provokacija SDSS-a za nju ne postoji. Nikola Grmoja iz Mosta pozdravio je odluku SDSS-a da ne dolaze u Vukovar i Škabrnju. Most smatra da se radi o provokaciji. Buduća premijerka Sandra Benčić iz stranke opasnih namjera Možemo! SDSS-ovce je nazvala razumnim ljudima koji poštuju žrtve i žele izbjeći incidente koje pak priželjkuje Domovinski pokret. Sandra će doći u Vukovar u subotu 18. studenog, ali idući dan neće propustiti baciti svoj „venac“ u Dunav za sve žrtve rata.

Stipo Mlinarić u izjavi za medije iznio je svoj čvrsti stav da neće dopuštati iskrivljavanje povijesti i provokacije SDSS-a na dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Ukoliko im je stalo do mira i pomirenja neka kažu gdje su nestali Vukovarci, rekao je Mlinarić, naglasivši da je to nulta točka bilo kakvih razgovora sa SDSS-om.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.