Ratovi

Ukrajina želi mir, Zelenski najavio mirovni sastanak na Malti

Foto: Snimka zaslona, X

Nakon propasti ukrajinske protuofenzive u kojoj se punih četiri mjeseca nije postigao nikakav značajan cilj, a mnogo je ukrajinskih vojnika poginulo, predsjednik Zelenski na svom je X profilu najavio mirovni sastanak za mir na Malti i potvrdio dolazak mnogih svjetskih čelnika iz više od 50 država. Stanje na bojištu nikako ne ide na ruku Ukrajini. Rusi su preuzeli inicijativu nakon što su puštali ukrajinsku vojsku da se mjesecima razbija u njihove utvrđene linije, te provode silovite napade na istoku, pretežno oko grada Avdiivke u Donjetskoj regiji. Dugačak rat može ići samo u korist Rusije zbog njezine velike vojske i raspoloživih resursa, a odluka Zelenskog za mirovnu inicijativu svakako je i nemir na Bliskom istoku. Ono što je zanimljivo u obraćanju Zelenskog je puno pomirljiviji ton, bez apokaliptičnih predviđanja o totalnom ratu i agresiji Rusije na cijelu Europu. U prošlosti je Zelenski u više navrata zazivao članstvo Ukrajine u NATO-u i tražio vojnu intervenciju protiv Rusije, što bi izazvalo Treći svjetski rat.

 

Glavni medijator u mirovnim pregovorima bit će turski predsjednik Tayyip Erdogan. Pretpostavlja se da će mirovni prijedlog Zelenskog biti potpuno povlačenje ruske vojske iz Ukrajine, što smatra jedinom mogućom opcijom za mir. Takav prijedlog Rusi će svakako odbaciti jer stanje na terenu ide u njihovu korist, a Krim i četiri zauzete ukrajinske regije već su proglašene sastavnim dijelom Ruske Federacije. Mirovne inicijative Brazila i Kine Ukrajina je već ranije odbacivala, ne želeći ništa manje od onoga što je bio ukrajinski teritorij prije rata 2014. i 2022. godine. Prije dva mjeseca, u Saudijskoj Arabiji predstavnici oko 40 država raspravljali su o miru u Ukrajini, no Rusija nije bila pozvana.

 

Detalji sastanka na Malti još nisu poznati, no s obzirom na ukrajinske zahtjeve i stanje na terenu, vjerojatno još neko vrijeme neće doći do mira. Zelenski je izrazio zahvalnost Erdoganu što podupire ukrajinski teritorijalni integritet, a pretpostavlja se da će se na Malti tražiti zapadna jamstva protiv budućeg napada Rusije na Ukrajinu. Po svemu sudeći, ovaj je sastanak osuđen na propast. Rusija se neće odreći Krima i zauzetih teritorija, niti će prihvatiti NATO-ove snage u Ukrajini, u kojim god granicama ona bila u budućnosti. Kada će završiti rat, ovisi isključivo o dogovoru Rusije i SAD-a koji novcem i oružjem održava ukrajinsku državu i vojsku koliko toliko na životu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.