Politika

Ukrajinski predsjednik Zelenski nije sretan što se fokus s Ukrajine prebacio na Izrael

Foto: Volodymyr Zelenskyy, X

U intervjuu televizijskom kanalu France 2 predsjednik Zelenski rekao je kako će premještaj pozornosti s Ukrajine na Izrael i Bliski istok imati ozbiljne posljedice po Ukrajinu. Rusija je očajna i potrebna joj je pauza od invazije kako bi pregrupirala svoje snage i dovela pojačanja u ljudstvu i tehnici na bojište. Prema Zelenskom, to će spriječiti priljev novaca i opreme Ukrajini koja će nastaviti zadavati teške poraze ruskoj vojsci. Ukoliko Ukrajina ne bude primarni fokus, smatra Zelenski, Rusija će napasti i druge susjedne države koje su članice NATO-a. Ovo je još jedan od primjera kako Zelenski želi proširiti rat u Ukrajini na globalni sukob Rusije, SAD-a i NATO-a. Postavlja se i pitanje kako će Rusija napasti čitavu Europu, ako joj treba predah u Ukrajini, kako tvrdi Zelenski?

 

Ne postoje nikakve indikacije niti je interes Rusije napasti susjedne zemlje poput Poljske, baltičkih država, Rumunjske… S druge strane, Ukrajina se pretvorila u američku koloniju preko koje Amerikanci žele oslabiti Rusiju preko leđa Ukrajinaca. Novac koji pristiže u Ukrajinu ne koristi se samo za opskrbu oružjem, već se njime i plaćaju ukrajinski državni dužnosnici i zaposlenici, policija, vatrogasci, sama država se održava na površini. Dobar dio novaca i oružja nestaje na crnom tržištu i u džepovima političara u državi koja slovi kao najkorumpiranija u Europi.

 

Izjave Zelenskog su kontradiktorne, vjerojatno zbog straha da će američki novac jednoga dana prestati stizati, a to bi značilo da bi se ukrajinska država pod teretom rata s Rusijom raspala i bila prisiljena na nepovoljan mir s Putinom. Bidenova administracija pak želi poslati još 100 milijardi dolara pomoći. Taj paket mnogi američki političari smatrali bi posljednjim velikim paketom do sljedećih američkih izbora u studenom 2024. Ukrajinski predsjednik dodao je i da je Rusija financirala i poticala Hamas na teroristički napad kako bi započela Treći svjetski rat, pokušavajući time povezati dva sukoba ne bi li ga međunarodna zajednica opet stavila na prvo mjesto prioriteta u svjetskoj politici.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.