Politika

Uznemireni Zelenski poziva Trumpa u Ukrajinu

Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images

„Ako nas Rusija sve ubije, napast će NATO države i onda ćete morati poslati svoje sinove i kćeri!“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za američki NBC. Opet je tražio novac prijeteći Zapadu širom eskalacijom rata ako ga ne dobije. Vidno nervozan i ljutit zbog pada potpore Ukrajini u svjetlu rata Izraela i Hamasa, Zelenski je pozvao i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Ukrajinu povodom njegove izjave da će završiti rat u Ukrajini u roku od 24 sata. Ukrajinski sadašnji predsjednik s tom se konstatacijom nije složio rekavši da će Trumpu u 24 minute objasniti da se rat ne može završiti tako brzo i bez potpunog poraza i povlačenja Rusije sa ukrajinskog teritorija.  U intervjuu CNN-ovoj novinarki Kaitlan Collins, Trump je rekao kako i Putin i Zelenski imaju svoje slabije i jače strane, a njegovim posredovanjem postigao bi se dogovor i okončanje rata. Trump smatra da u ovom ratu nema pobjednika i poraženih i takav će biti i mir. Morat će se pronaći kompromis. Takav pogled na rat Zelenski odbacuje vjerujući u konačnu ratnu pobjedu, uz neizostavan američki i europski novac koji mora nastaviti stizati. Trump je ranije kritizirao Bidenovu administraciju koja je svojim nerazumnim trošenjem na rat u Ukrajini samo izazvala veći sukob, a time i veći broj žrtava. Osim novaca i oružja za Ukrajinu, u srpnju ove godine Biden je potpisao i uredbu o slanju 3000 američkih rezervista u Europu.

 

Koliko je točno novaca poslano i oprano u Ukrajini, vjerojatno nitko ne zna, ali prema američkim medijima Zelenski i njegova vlada primili su ukupno 350 milijardi dolara, te ogromne količine oružja, streljiva i ratne tehnike. Ništa od toga nije učinilo razliku na bojnom polju po pitanju ukrajinske pobjede i oslobađanja Krima i četiri okupirane regije. Mogućnost Trumpova drugog mandata s razlogom plaši Zelenskog. Naime, Trump je u svom prvom mandatu prednost davao diplomaciji i dogovoru i nije pokrenuo niti jedan novi rat, što se ne može reći za njegove prethodnike. Za razliku od Bidena, Trump prepoznaje i javno iznosi ono što svi vide, a to je besmisao rata u Ukrajini u kojem se gine na obje strane, od kojih niti jedna ne može ostvariti značajnije teritorijalne dobitke. S druge strane, Trumpova „MAGA“ politika protivi se obilnom financiranju stranih ratova, a pogotovo uključenju američke vojske na terenu.

 

Koliko je Zelenski očajan svjedoči i njegov neprimjeren ispad prilikom intervjua kada je rekao: „Nećemo dati slobodu je*enom teroristu!“, aludirajući na Putina kojega vidi kao nemoguću stranu u pregovorima za mir. Posljednje vijesti iz američkog Zastupničkog doma kojeg predvode republikanci također kod Zelenskog izazivaju nemir i strepnju. Biden i demokrati pokušali su provesti plan o slanju dodatne financijske pomoći u Ukrajinu i Izrael. Republikanska većina predvođena predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom odbila je zajednički paket od 106 milijardi i pomoć poslala samo Izraelu, u visini od 14,3 milijardi dolara. Upitan hoće li Ukrajina izgubiti potporu SAD-a u ratu s Rusijom ako Trump pobjedi na izborima, Zelenski je rekao kako ne zna i nije siguran što će biti. Dodao je kako nije riječ samo o politici, već i o mišljenju naroda SAD-a i EU-a jer se radi o njihovom novcu. Tu je Zelenski apsolutno u pravu, barem što se tiče toga o čijem se novcu radi. Što se tiče financiranja rata u Ukrajini, većina naroda na Zapadu ne želi nastavak slanja milijardi dolara i eura koji se gube u korupciji i ukrajinskim ratnim neuspjesima. Ovaj rat završit će se onoga trenutka kada SAD zatvori dotok novaca Ukrajini, a takav scenarij sve je bliži. Rat na Bliskom istoku mnogo je opasniji po svjetsku sigurnost, ali i savršen paravan SAD-u da se povuče iz propalog projekta slabljenja Rusije preko leđa Ukrajinaca.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.