Politika

Vlada Justina Trudeaua osigurala tampone u muškim WC-ima

Foto: Linda Frum, X

Odmah na početku moramo reći kako ne pišemo parodiju, barem zasad, i ovo je naslov koji odgovara istini. Ekstremno lijevi kanadski premijer Justin Trudeau donio je zakon koji obvezuje sve vladine institucije da u svim WC-ima, ne samo muškim i ženskim, već i onim trećim, budu dostupni tamponi i ulošci. Zračne luke, vojne baze, zgrada kanadskog parlamenta i ostale institucije postale su utočište „trans“ žena koje ne menstruiraju, ali će imati dostupne proizvode za žensku higijenu.

 

Kako piše američki „New York Post“, bivša kanadska senatorica i konzervativna političarka Linda Frum nedavno je objavila sliku tampona i uložaka iz muškog WC-a kanadskog parlamenta uz komentar koji je izazvao lavinu reakcija s obje strane političkog spektra: „Nekada davno, kada su samo žene imale menstruaciju, morale smo same plaćati svoje proizvode. A sada kada i muškarci menstruiraju, ovi proizvodi od ovog su tjedna obvezni i besplatni u muškim WC-ima svih federalnih zgrada, uključujući i Parlament – gdje je ova fotografija nastala.“

Anonimni zaposlenik Donjeg doma kanadskog parlamenta potvrdio je priču i sliku bivše senatorice uz pojašnjenje: „Također će ugraditi i dozator za tampone koji se ionako neće koristiti jer: 1.) Muškarci ne menstruiraju i 2.) Samo će ih uzeti i odnijeti doma svojim ženama kako ih ne bi morale kupovati.

 

Novi kanadski zakon objavljen 15. prosinca nalaže da svi „menstrualni proizvodi moraju biti u svim toaletima neovisno koji ga rod koristi. To znači da svaki WC, onaj identificiran kao ženski, onaj identificiran kao muški i onaj s kojim se identificiraju svi rodovi, mora imati menstrualne proizvode“. Nadalje, zakon objašnjava kako „neograničen pristup menstrualnim proizvodima bolje štiti menstrualne zaposlenike kako bi se mogli ugodno osjećati u WC-u koji najbolje odgovara njihovom rodnom identitetu.“

 

Peticiju za ovaj zakon 2020. godine pokrenula je Rachel Ettinger, osnivačica civilne udruge „Here for Her“, a s njezinom inicijativom složila se izvršna direktorica tvrtke „Period Packs“ koja proizvodi i prodaje menstrualne proizvode, vjerojatno i za žene i za muškarce, i one koji su „trans“. Uglavnom, za sve rodove, koliko ih god ima.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.