Politika

Vođa Hamasa živi luksuznim životom u Kataru i slavi pokolj izraelskih civila od 7. listopada

Foto: Screenshot, X

Internetom se proširila snimka vođe Hamasa Ismaila Haniyeha sa svojim suradnicima kako na dan Hamasova pokolja 1400 civila u Izraelu zahvaljuje Alahu u svom uredu u Dohi u Kataru koji je glavni donator njegove terorističke organizacije. Haniyeh i njegova djeca uživaju u ogromnom bogatstvu koje su stekli kroz pljačku stanovnika pojasa Gaze. Hamas na čelu s Haniyehom vlast je osvojio na demokratskim izborima 2006. godine porazivši Fatah koji kontrolira Zapadnu obalu. Od tog trenutka Hamas i Haniyeh kao premijer kontroliraju sav život, politiku, ekonomske odnose i medije unutar Gaze.

 

Dolaskom na vlast, Haniyeh je brzo počeo gomilati svoje bogatstvo nametanjem velikih poreza i carina na robu iz Egipta. Oporezivali su i promet podzemnim tunelima u visini od 20%. Prema izvorima samih Palestinaca i saudijskih medija ilegalna podzemna trgovina u tunelima učinila je najmanje 1700 Hamasovih dužnosnika milijunašima. 2010. Haniyeh za 4 milijuna dolara kupuje velik komad zemlju uz obalu i prepisuje ga na svog zeta. Uskoro je na obali Gaze nagomilao brojne luksuzne vile, nekretnine i stanove koje je podijelio svojoj djeci. S druge strane, nezaposlenost u Gazi iznosi oko 50%, a sam pojas Gaze smatra se jednim od najsiromašnijih dijelova svijeta.

 

Ekonomija Gaze uvelike ovisi o stranim donacijama i humanitarnoj pomoći, te izdašnom financiranju iz Katara, nakon što su Izraelci i Egipćani ubrzo nakon izbora, 2007. godine nametnuli stroge kontrole na ekonomski promet između Gaze, Izraela i Egipta. Procjenjuje se da je Katar u posljednjem desetljeću u Gazu poslao 1,5 milijardi dolara, a s obzirom na totalitarnu vlast i korupciju, očito je gdje je taj novac otišao u i koje svrhe. Jedan od Haniyehovih sinova uspio je nabaviti tursku putovnicu i danas je veliki trgovac nekretninama, a pristižu mu i drugi članovi obitelji. U Turskoj živi prilično nemuslimanski život ispijajući alkohol, spavajući sa mnogim ženama i obilazeći noćne klubove, prema pisanju saudijskog medijskog portala Elaph. Ostali sinovi u Gazi posjeduju generatore i naplaćuju Palestincima struju koja ionako u pojas Gaze stiže besplatno.

 

U trenutku kada je počeo rat, Izrael je prekinuo besplatni dovod struje, vode i plina u Gazu koji je Hamas naplaćivao svom vlastitom narodu. Prije rata Izrael je dopustio tisućama Palestinaca iz Gaze da rade u Izraelu, dok je Hamas sustavno pljačkao i gomilao svoje bogatstvo u osobnu korist i za potrebe terorističkog djelovanja. Vodovodne cijevi Hamas je iskopavao iz tla kako bi ih iskoristio za izradu raketa, a na štetu infrastrukture i opskrbu vodom stanovništva. Prema izvješću Izraelskih obrambenih snaga, čak 500 raketa koje je Hamas ispalio u proteklih dva tjedna palo je na područje Gaze. Prije rata, ali i sada, izraelska vojska preko radija i mobilnih telefona upozorava Palestince na udare zračnih snaga, često prije prave bombe bacajući šok bombe koje bi zatresle zgradu kao upozorenje da stiže pravi udar. Velik broj civila koja strada u izraelskim bombardiranjima u prvom je redu odgovornost Hamasa koji ih koristi kao živi štit, a potom kada poginu, služe im u propagandne svrhe. Raketne sustave, centre zapovjedništva i vojsku Hamas raspoređuje u bolnice, škole i gusto napučena područja upravo iz razloga da kada stradaju civili mogu to iskoristiti za skupljanje simpatija u svijetu prikazujući Izrael kao terorističku stranu. Iz svega navedenog, možemo zaključiti da je Izraelcima više stalo do palestinskih života negoli Hamasu.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.