Politika

Von der Leyen stigla u Kijev s praznim pričama za Zelenskog

Foto: Sergei Supinsky/AFP

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni i predsjednik Zelenski krive rat u Izraelu za vlastite neuspjehe u Ukrajini. Smatraju da je njihova borba s Rusima ušla u pat poziciju i dugotrajan iscrpljujući sukob koji ide na ruku Moskvi. Zelenski ne želi primirje i pregovore, već potpunu pobjedu, ali to se ne može ostvariti bez saveznika i njihove pomoći. Na žalost, interes za Ukrajinu u EU i SAD-u opada, smatra Zelenski, no i dalje snažno vjeruje u pobjedu. Kako bi ga umirila, u Kijev je stigla predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen.

 

U šestom posjetu Ukrajini, predsjednica Europske komisije koja zapravo ne predstavlja nikoga u Europi, obećala je Zelenskom našu podršku i pomoć. Tijekom posjeta obratila se predstavnicima ukrajinskog parlamenta i predstavila novi paket sankcija Rusiji – 12. po redu. E taj će naštetiti Rusiji! Osim tapšanja po ramenu kako je cijela EU beskompromisno uz Ukrajinu, Von der Leyen došla je ohrabriti Zelenskog na njegovom usmjeravanju Ukrajine prema EU, govoreći mu da je Ukrajina ostvarila velike napretke. U korupciji svakako. Zelenski je medijima rekao kako ne očekuje da će se Ukrajini gledati kroz prste kada je riječ o ispunjavanju preduvjeta za otvaranje pristupnih pregovora. Svi znamo da to nije istina, uključujući Zelenskog koji je pred ratnim porazom i uništenjem države Ukrajine kakva postoji od 1991., i Von der Leyen koja je svjesna korupcije i neizbježnog ruskog komadanja ukrajinskog teritorija. Gospodarstvo Ukrajine praktički ne postoji, što je razumljivo s obzirom na rat s velikom nuklearnom silom, državni aparat i vojna mašinerija pogonjeni su isključivo novcem SAD-a i manjim dijelom EU. Interes zapadne javnosti za Ukrajinu opada, sve je veći pritisak naroda na zapadne političare da se prestane financirati posrednički rat SAD-a s Rusijom. Stanje manjinskih i ljudskih prava te slobode medija su blago rečeno na vrlo niskim razinama. Jedan od uzroka ovog rata bilo je nepoštivanje prava ruske manjine u Donbasu na korištenje vlastitog jezika. Mediji su pod kontrolom države, a o korupciji ne treba trošiti previše riječi.

 

U obraćanju ukrajinskom parlamentu Ursula je rekla kako je Europa predugo vjerovala da je moguće trgovati s Rusijom i učiniti je sigurnosnim partnerom u Europi. S druge strane, Vladimir Putin je u to vjerovao, čemu svjedoči njegova gospodarska povezanost s Njemačkom i srednjom Europom. Što se tiče sigurnosti, može li se krivnja svaliti na Putina ili na NATO savez koji se godinama teritorijalno približavao Moskvi kao svojem najvećem neprijatelju? Interesi SAD-a gurnuli su ruske tenkove u Ukrajinu nakon višegodišnjih upozorenja da se Ukrajinu ne gura u NATO i EU kako bi se isključivo naštetilo Rusiji i ugrozilo njezinu nacionalnu sigurnost. Ukrajinskim parlamentarcima Ursula je također obećavala svjetlu budućnost u kojoj će Ukrajina izići kao pobjednik u ratu i poniziti Rusiju koja je već na koljenima zbog EU sankcija.

 

Međutim, u sjeni Ursulinih i Volodimirevih bajki o kolosalnoj pobjedi i ukrajinskom blagostanju koje je tu odmah iza ugla, zapadni dužnosnici s Kijevom pokreću pitanje mogućih mirovnih pregovora s Moskvom. Ovoga puta, Kijevu su predstavljeni različiti nacrti u kojima se govorilo i o ustupku teritorija Rusiji, o čemu Zelenski ne želi niti čuti. Radije će poslati još ukrajinskih muškaraca u smrt, nego prihvatiti činjenicu da je njegova politika dopustila SAD-u da iskoristi Ukrajinu za iscrpljivanje Rusije. Dogodilo se upravo suprotno. Rusija je ojačala vojno i gospodarski, a Ukrajina se s ovakvom politikom Zelenskog sada nalazi pred samoubojstvom.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.