Politika

Zašto je sporan intervju Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom i prije nego što je objavljen?

Foto: Screenshot, Tucker Carlson, X

U utorak 6. veljače najutjecajniji američki novinar, nedavno otpušten s jedne od najvećih medijskih kuća u SAD-u Fox News, Tucker Carlson na svom X profilu najavio je prvi „zapadnjački“ intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon početka rata u Ukrajini. U tu svrhu Carlson je morao doći u Moskvu i to je kod mainstream medija i političara i s lijeve i s desne strane izazvalo oštre reakcije, i prije nego što je Carlson uopće progovorio o intervjuu, a kamoli sjeo s Putinom. Zašto je došao u Moskvu i odlučio intervjuirati Putina? Carlson kaže zato što je novinar i američki patriot.

 

Kako je i rekao na X-u, Carlson smatra da Amerikanci nisu kvalitetno i u potpunosti informirani o ratu u Ukrajini, njegovim uzrocima, okolnostima i mogućem ishodu, a morali bi biti iz razloga što ga plaćaju. „Rat u Ukrajini je humanitarna katastrofa, stotine tisuća ljudi je poginulo, nestala je čitava generacija mladih Ukrajinaca, a najveću državu u Europi pogodila je velika depopulacija“, rekao je Carlson. Kao Amerikanac, Carlson ima pravo pitati i pozvati na odgovornost one na vlasti u Washingtonu zašto se novcem poreznih obveznika financira strani rat na drugom kraju svijeta? Zatim, Carlson, kao i mnogi, a što više vremena protječe, prepoznaje činjenicu da je Ukrajina preslaba za osloboditi svoj teritorij i što će rat duže trajati Ukrajina će kao država biti sve slabija, sa sve manje stanovništva i sve više grobova. Nadalje, Carlson govori i o ekonomskim posljedicama za Europu i SAD, tvrdeći da je došao kraj gospodarskom ustrojstvu i sigurnosti Zapada uspostavljenima nakon kraja Drugog svjetskog rata. Ovaj rat je povijesna prekretnica u svakom pogledu i definirati će život naših unuka, govori Carlson, te nastavlja i kaže kako ovaj rat i njegove posljedice razumije cijeli svijet osim SAD-a i Europe. Razlog tome je taj što zapadnom čovjeku nitko nije rekao istinu o ovom ratu, tvrdi Carlson.  Sve što su mediji govorili o ratu u Ukrajini bila je propaganda ili laž. Intervjui s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim nisu klasični intervjui, već „ulizivačka podilaženja“ s namjerom da se SAD još dublje uvuče u rat, poglavito financijski, smatra Carlson. Ovdje je napomenuo da je zatražio i intervju sa Zelenskim. Hoće li ga dobiti? Vjerojatno neće jer ne prihvaća kao istinu onaj „službeni“ narativ o ratu u Ukrajini. O odnosu zapadnih medija prema ratu u Ukrajini Carlson kaže: „To nije novinarstvo. To je vladina propaganda najgore vrste, one koja ubija ljude. U isto vrijeme, dok su naši političari i medijske ličnosti od stranog državnika pravili brend i proizvod za konzumaciju, nitko od zapadnih novinara nije pokušao stupiti u kontakt s drugom stranom – Vladimirom Putinom“. Ovdje treba reći kako je Moskva već imala zahtjeve zapadnih medija za razgovor s Putinom, no oni su odbijeni zbog „izraženog neprijateljstva i neobjektivnosti“. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je kako je Carlson otvoreniji i drugačijeg stava od onog kojeg promiču zapadni mediji. Nadalje, Carlson kaže kako većina Amerikanaca uopće ne zna ili ne razumije zašto je Putin izvršio invaziju na Ukrajinu i koji su mu ciljevi. „Amerikanci imaju pravo znati, a mi im imamo pravo reći“, rekao je Carlson pozivajući se na slobodu govora, bez obzira na to tko je u Bijeloj kući. Zatim je govorio o Bidenovoj administraciji koja ga je špijunirala zbog namjere da napravi ovaj intervju.

„Nismo ovdje zato što volimo Vladimira Putina. Ovdje smo zato što volimo Sjedinjene Američke Države i želimo da naša zemlja ostane slobodna i prosperitetna“. Intervju će ići uživo i neće biti montiran, a Elon Musk je obećao da ga neće cenzurirati na X-u. Zašto se mnogi političari na Zapadu protive ovom intervjuu, Carlson odgovora: „Zato što se boje informacija koje ne mogu kontrolirati“. Svoje obraćanje, odnosno najavu intervjua na X-u, Carlson je završio s porukom da mu namjera nije oblikovati mišljenja onih koji će intervju gledati, već pružiti nove informacije i perspektive kako bi svatko za sebe mogao donijeti zaključak i pokušati doći do istine.

 

Carlsonova objava ni po čemu nije sporna niti skandalozna, ali je svejedno na Zapadu i ovdje u Hrvatskoj izazvala „kontroverze“. Što se loše može dogoditi kada se intervju objavi? Hoće li Putin preko kamera hipnotizirati zapadni svijet i time pridobiti svakog Europljanina i Amerikanca na svoju stranu? Ako ćemo doista čuti samo rusku propagandu jednog ludog manijaka, kako mediji portretiraju Putina, čemu cenzura i zgražanje? Tim bolje za Ukrajinu ako će cijeli svijet vidjeti s čime i s kime se Ukrajina i Zelenski nose. Zatim, što to govori o nama na Zapadu ako želimo cenzurirati ne samo državnika najveće zemlje na svijetu, već i novinara koji svijetu želi pružiti priliku da čuje što o ratu misle Rusi, narod koji je susjed cijeloj Europi, sviđalo se to nekome ili ne. Europski parlamentarci te političari u SAD-u i Europi toliko su napredni, slobodarski nastrojeni i pršte od vrlina da Carlsonu žele zabraniti boravak u Europskoj uniji, kao izdajniku i ruskom propagandistu. Mnogi američki novinari intervjuirali su različite diktatore i vođe terorističkih skupina i nitko od njih nije dobio tretman kakav je dobio Carlson. Iz toga možemo zaključiti samo jedno. Carlson bi mogao postaviti neka pitanja koja se ovdje na Zapadu ne postavljaju, a Putin bi mogao na ta pitanja odgovoriti, pritom izgledajući kao razum političar koji štiti nacionalne interese, suprotno onoj slici ruskog predsjednika s malim brčićima ispod nosa. A milijuni onih koji bi mogli čuti pitanja i odgovore u intervjuu mogli bi formirati mišljenja i stavove suprotne onima kojima nas hrane naše vlade i mediji već dvije godine. To je najopasnije za one koji vuku konce u Washingtonu i Bruxellesu, nisu to Tucker i Vladimir, već oni koji će ih slušati.

Mnogi Carlsonovi kritičari i oni koji bi mu zabranili povratak u SAD postavljaju pitanje hoće li se Putinu postaviti „škakljiva“ pitanja, odnosno unaprijed se donosi sud kako će Carlson maziti i paziti Putina, izbjegavati teška pitanja i podilaziti svom sugovorniku. A kako ćemo to znati ako ćemo cenzurirati i zabraniti intervju, a Carlsona zauvijek smjestiti u Moskvu? Kako nam uopće može naštetiti ruska perspektiva? Ili Ukrajini? U svakome ratu znamo što svaka strana želi i zašto ratuje. Zašto bi ovdje trebalo biti drugačije?

 

Dolazimo i do rasprava u Hrvatskoj oko ove teme, a ako ste izdržali do sad, ostanite otvorena uma i nastavite čitati. Mnogi su na društvenim mrežama ovaj intervju usporedili s intervjuima Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja i ostalih protagonista velikosrpske agresije na Hrvatsku. Nama je tada, pa i sada, jasna srpska pozicija u Domovinskom ratu i njihov pogled na tadašnja zbivanja. Znali smo i znamo što je istina i na hrvatski moral i ratne napore nije utjecala niti jedna Šešeljeva ili Miloševićeva rečenica, dapače, kod Hrvata se budio još veći inat. Također treba reći, koliko god to bijesa izazvalo kod onih koji su otkrili ukrajinsko domoljublje 2022. i prišili ga na hrvatsko, kako rat u Ukrajini nije isto što i Domovinski rat. Povijest tako ne funkcionira. Svaki rat i svaki događaj ima svoje uzroke i posljedice. U ovom slučaju Rusi nisu Srbi, Ukrajinci nisu Hrvati, nije 1991., već je 2024., uzroci rata nisu isti, mjesto događanja nije isto, sam karakter rata nije isti. SAD i NATO savez također ratuju u Ukrajini, preko leđa Ukrajinaca, odnosno riječ je o posredničkom ratu koji je u smrt odveo 500 000 ukrajinskih vojnika. Ili kako bi vam to lakše dočarali, prenijet ćemo vam riječi američkog senatora Lindseyja Grahama u posjetu Kijevu prošle godine: „Rusi umiru, ovo je najbolje potrošen novac ikad!“. I Ukrajinci umiru, na stotine tisuća njih. Uzroci rata u Ukrajini govore nam da je netko gurnuo ukrajinski narod i tog nesretnog Zelenskog u rat s državom koju se ne može pobijediti na bojnom polju u njezinom neposrednom susjedstvu. Plaše li se zapadni političari upravo toga? Rušenja službenog narativa o ratu u Ukrajini?

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.