Politika

Završio je Noćni marš za 8. ožujak! Maja Sever i Severina poručile: Feminizam i gotovo!

Foto: Faktiv, X

Posljednjih godina 8. ožujak koji se u svijetu na ovaj ili onaj način obilježava kao Međunarodni dan žena postao je u Hrvatskoj religijski praznik ekstremne ljevice. Oni stariji još uvijek se sjećaju kako su se osmog trećeg ženama na poslu dijelile ruže, kupovale čokolade, a muškarci su ih izvodili na večere ili bi žene izašle sa svojim prijateljicama. Dan žena nije se mnogo razlikovao od Valentinova, no danas je situacija mnogo drugačija. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, ekstremna ljevica je Dan žena pretvorila u promociju pobačaja i radikalnog feminizma. Cijelu društvenu skupinu ljudi, polovicu čovječanstva, ljevica je prisvojila sebi i dala definiciju žene kao osobe koja se tako identificira, ima sveto pravo na pobačaj i iskrena je vjernica u feminizam. Na taj dan muškarci dobivaju metu na leđa, odnosno drugoj polovici čovječanstva ljevica govori kako je prirodno seksistička, ugnjetavačka i nasilno nastrojena prema većini žena. Ponovno se osmoga bude mitovi o potplaćenosti žena na Zapadu, neravnopravnosti koja ne postoji u našem dijelu svijeta, svakodnevnoj strepnji žene kako će biti silovana ili seksualno uznemiravana na poslu, kao da se radi o Afganistanu ili Saudijskoj Arabiji, a ne Hrvatskoj ili Švedskoj. Dobro, ne Švedskoj, tamo su silovanja postala dio kulture. Mađarskoj ili Poljskoj.

 

Ovogodišnji takozvani Noćni marš u Zagrebu i ostalim gradovima gdje se prosvjedovalo protiv navedenih mitova kako su žene na Zapadu sustavno potplaćene i potlačene obilježile su dvije velike hrvatske žene, uzori mnogim djevojčicama i mladim djevojkama – Severina Vučković i Maja Sever. Udruga koja aktivno sudjeluje i organizira noćne osmomartovske otpore zlom zapadnom patrijarhatu jest Faktiv. Riječ je o društvu koja se ovako opisuje: „Feministički kolektiv – borba za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava“. Vrlo originalno. Također, to je ista ona udruga koja tvrdi da muškarci mogu biti žene i obratno. Na svom X profilu udruga je objavila povijesnu fotografiju s ohrabrujućim porukama poput: „Kontra braku, kontra sili“, „Glasne i borbene“, „Žena, život, sloboda“, „Nikad više vješalica“, „Klasnom borbom do jednakosti“, „Moje tijelo, moj izbor“, „Rod na temelju samoodređenja“, „Razbijmo patrijarhat!“, „Trans žene su žene“ i mnoge druge. Sa priložene fotografije ne vide se svi plakati, no prve subote u travnju na Trgu bana Jelačića potražit ćemo ostale. Na lipanjskoj paradi srama opet ćemo ih imati prilike vidjeti ili zapaziti neke nove.

„Mi smo radnice i penzionerke, studentice i učenice, izbjeglice i migrantkinje, strane radnice i djevojčice. Mi smo trans žene, mi smo isprebijane žene, mi smo tihe i glasne, zajebane i prestrašene, hrabre i umorne. Mi smo feministice, a to znači da ne odustajemo. I ove godine marširamo, jedna uz drugu, svjesne da bez feminizma nema pravde i sreće“, poruka je kojom su feministice pozvale na marš i otpor. Prvo što primjećujemo jest – gdje su Hrvatice, katolkinje i majke? Preteške riječi za izgovoriti? U ime uključivosti ove riječi je trebalo isključiti iz poziva. Nadalje, tko je pitao i dobio dozvolu od stranih radnica i migrantkinja da ih se uključi u radikalni feministički pokret? One ulaze automatizmom u redove feminističkih snaga?

Bez feminizma nema pravde i sreće, kaže zajednica pravih i lažnih žena („trans“ žene). Kome je i kada feminizam ikad donio sreću u životu? Pogledajmo samo ovaj marš, izjave sudionika, plakate s porukama o ubijanju djecu, vješalicama i ogorčenju na svijet i muškarce. Svega se moglo pronaći u Noćnom maršu, osim zadovoljnih i sretnih žena. Misli li itko da je Severina sretna žena? A tek „trans“ žene? Ili „trans“ muškarci koji su „bivše“ žene? Kako se to uopće uklapa u 8. ožujak?

 

Još jedna u nizu galama ekstremne ljevice je prošla, moralne vertikale i uzor svim hrvatskim ženama – Maja i Severina, poručile su ovoj napaćenoj zemlji da je feminizam rješenje i spas za narod. Danas su bile teško potlačene, sutra će biti malo manje, a prilikom sljedećeg prosvjeda malo više. I tako ukrug, Maju i Severinu napada patrijarhat sa svih strana, ali one se ne daju. One predvode marševe, k tome i noćne! U njih se ugledaju djevojčice, žene, one „trans“ i „cis“, radnice i migrantkinje, izbjeglice, Palestinke i sve vrste marginaliziranih žena svih genitalija, rodova i uvjerenja.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.