Politika

Zelenski i Trudeau u strahu od Trumpove pobjede na izborima

Foto: Snimka zaslona

Dvojica velikih vođa upozoravaju svijet i Amerikance na moguću tragediju ukoliko Donald Trump voljom američkih građana ponovno postane predsjednik SAD-a. Sumrak demokracije nadvio se nad svijetom i bilo bi dobro to spriječiti. Kanadski premijer Justin Trudeau i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u strahu su za budućnost vremenskih prilika i ukrajinskih ratnih ciljeva.

 

Na konferenciji za medije Zelenski je izrazio zabrinutost da bi potencijalni predsjednik SAD-a Trump mogao promijeniti odnos najveće svjetske sile prema ratu u Ukrajini. Trump je u svom mandatu u Bijeloj kući prednost davao diplomaciji i rješavanju međunarodnih problema mirnim putem. Kod predsjednika Zelenskog takva politika izaziva zabrinutost jer je odlučan u namjeri da Ruse istjera iz Ukrajine vojnim putem, što se zasad pokazuje neostvarivim rješenjem. Trump ima drugačiju osobnost od Joea Bidena, govori Zelenski, kao da Biden ima osobnost, a ne demenciju u visokom stadiju. Nastavlja Zelenski, Trumpova politika prema Ukrajini mogla bi biti rezerviranija i hladnija, što će utjecati na tijek rata. Prevedeno na jezik realnosti, Trump bi mogao zaustaviti rat u Ukrajini, spriječiti daljnju pogibiju ukrajinskih vojnika i dovesti dva predsjednika, ruskog i ukrajinskog, za pregovarački stol. Padne li američka potpora besmislenom ratu u Ukrajini, i Europska unija bi mogla zaustaviti dotok novca u Kijev. Međutim, Zelenski ima nadu u američke građane da ga neće izdati i da će nastaviti bezuvjetno slati novac i oružje u Ukrajinu.

U američkom Kongresu zaustavljena je isplata 61 milijarde dolara Ukrajini, a novčanu potporu od 50 milijardi eura iz Europske unije zaustavio je mađarski premijer Viktor Orban. Zelenski ipak ne gubi nadu i nastavlja lobirati u SAD-u za pomoć Ukrajini, a u Europi namjerava preobratiti Orbana iz mirotvorca koji želi mir u svom susjedstvu u čovjeka koji će slati oružje i novac za ubijanje ruskih vojnika.

 

S druge strane Atlantika, strah od Trumpove pobjede izrazio je kanadski premijer Trudeau, ali iz drugačijih razloga. Umjesto ruskih metaka, Trudea se boji klimatskih promjena koje svog saveznika vide u Donaldu Trumpu. U slučaju da Trump pobjedi na izborima u studenom 2024. zemlje u razvoju mogle bi ostati bez tri milijarde američkih dolara za smanjenje emisija ugljičnog dioksida, rekao je Trudeau. Okoliš i zrak su u velikoj opasnosti, smatra Trudeau, govoreći o mogućoj Trumpovoj pobjedi koja bi značila dodatan udarac planetu Zemlji koji političari pokušavaju spasiti od visoke temperature i rastućih oceana. Trumpova buduća administracija prijeti Kanadi i cijelome svijetu jer vjerojatno neće bacati milijarde dolara za električne automobile i zelenu tranziciju, uvjeren je ultra popularni premijer Kanade Justin Trudeau.

 

Ovakva prijetnja međunarodnom poretku i svjetskoj temperaturi nije zabilježena još od Drugog svjetskog rata i prvog propalog predviđanja znanstvenika UN-a o ledenom dobu koje će okovati svijet i prouzročiti masovna umiranja od zime i gladi. Barem je tako bilo deset godina prije nego što će se prijetnja od ledenog doba pretvoriti u prijetnju od globalnog zagrijavanja. Kijevski glumac i kanadski klaun uputili su Amerikancima apel za spašavanje svijeta i krajnje je vrijeme da se Republikanci i Demokrati urazume i pripreme američki novčanik za izazove koji nam svima prijete. U suprotnom, u Ukrajini bi mogao prestati rat, a Sunce bi moglo izaći na istoku kao i svakoga dana.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.