Politika

Zelenski u sukobu s vojnim zapovjednicima, Rusi: Interes Zapada za Ukrajinu će pasti

Foto: Snimka zaslona

Dolaskom jeseni rat u Ukrajini ušao je u novu fazu. Nakon propasti ukrajinske ljetne protuofenzive, Rusi su pokrenuli velike napade na istoku, poglavito oko grada Avdiivke, jakog ukrajinskog uporišta sjeverno od Donjetska. Na jugu u hersonskoj regiji, ukrajinske snage prešle su rijeku Dnjepar i na istočnoj obali uspostavili mostobrane. Međutim, kako javljaju zapadni vojni stručnjaci, kišovito jesensko vrijeme u Ukrajini usporit će obje strane u vojnim naporima i do zime neće biti moguće izvoditi velike vojne manevre na bojištu. Uz to, Kijev je izrazito zabrinut za ruske zračne i topničke udare na ključnu ukrajinsku energetsku infrastrukturu za nadolazeću zimu. Pored svih tih problema, aktualni rat u pojasu Gaze negativno se odrazio na pomoć Ukrajini. SAD je dobar dio oružja i financijske pomoći preusmjerio prema Izraelu, a republikanska većina u Zastupničkom domu spriječila je pokušaj američkih Demokrata da se u paketu s Izraelom i Ukrajini pošalje znatna pomoć.

 

Predsjednik Zelenski u više navrata se žalio medijima i zapadnim čelnicima da njegova zemlja pati zbog isporuke oružja Izraelu i premještanja fokusa s Ukrajine na rat u pojasu Gaze. Nedavno ga je u Kijev došla utješiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećavajući mu nastavak vojne i financijske pomoći. Pritom mu je rekla da Europa čvrsto stoji uz ukrajinske ratne napore, što ne odgovara istini. Države srednje Europe, pogotovo Mađarska i Slovačka, žele pregovore i mir. Poljska koja je bila veliki podupiratelj Ukrajine, stala je na kočnicu nakon što je iscrpila svoje vojne zalihe i izgubila potporu većine naroda da se snažnije angažira u ukrajinskim ratnim naporima.

 

U posjet Zelenskom stigao je i bivši britanski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron. Razgovarali su o situaciji na Crnom moru i isporuci ukrajinskog žita. Zelenski je izjavio kako je Ukrajina uspostavila dominaciju nad Crnim morem koristeći se pomorskim dronovima. Koliko je to dovoljno za poraziti cijelu rusku crnomorsku flotu, pokazat će protok vremena. Cameron je obećao bezuvjetnu podršku i obećao razgovarati sa saveznicima kako se ne bi zaboravilo na ukrajinske potrebe. U ponedjeljak je stigao i američki ministar obrane Lloyd Austin sa sličnim porukama.

Umirovljeni američki pukovnik Douglas Macgregor, česti komentator rusko-ukrajinskog rata na konzervativnim kanalima, izrazio je zabrinutost za Ukrajinu i za svaku državu koja se slijepo pouzdaje u američku i britansku podršku u posredničkim ratovima daleko od američkog kontinenta i britanskog otoka. „Kada stvari zaguste, mi (op.a. Amerikanci i Britanci) samo odletimo ili otplovimo“, rekao je američki vojni strateg.

 

Unutar ukrajinskih redova na vidjelo je počelo izlaziti opće nezadovoljstvo zapovjednika i časnika na terenu, a državu potresaju i korupcijski skandali unutar vojske i državnog aparata. Domaći i strani mediji posljednjih su se tjedana raspisali o sukobima Zelenskog s generalima, poglavito s glavnim zapovjednikom ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim. Predsjednikovi vojni savjetnici smatraju da je Zelenski preambiciozan u svojim pogledima na rat. Unatoč teškoj situaciji i pat poziciji na terenu, inzistira na napadima i vjeruje u konačnu vojnu pobjedu, što se odražava na nepotrebne ukrajinske gubitke u ljudstvu i tehnici. Reagirajući na pisanje ukrajinskih medija o političkom angažmanu Zalužnija, Zelenski je izjavio kako se vojska i zapovjednici ne bi trebali miješati u politiku. U intervjuu za „The Economist“ general Zalužnij obznanio je svoje viđenje aktualnih događanja na ratištu i zaključio kako je rat u zastoju. Zelenski je to odlučno odbacio tvrdeći suprotno. Ako će doći do predsjedničkih izbora koje Zelenski želi odgoditi zbog rata, sve je izglednije da će protiv njega izaći glavni ukrajinski general.

 

Ovih se dana u Ukrajini obilježava deseta godišnjica početka masovnih prosvjeda u Kijevu protiv tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je u posljednji čas odbio potpisati sporazum o približavanju Ukrajine Europskoj uniji. Prosvjedi su kulminirali 2014. tzv. Revolucijom na Majdanu u kojoj je poginulo stotinjak prosvjednika. Rusi na taj događaj gledaju kao na američku specijalnu operaciju protiv Rusije koja je izazvala nužnu aneksiju Krima i rat režima u Kijevu protiv regija Donjetsk i Luhansk.

O tome kako Rusija gleda na aktualnu situaciju u Ukrajini svjedoči izjava visokog ruskog diplomata Rodiona Mirošnika na konferenciji za medije u Moskvi. Smatra da je režim u Kijevu toksičan i da sprječava svaki oblik suživota. O tome kako će cijela priča završiti rekao je: „Zapad će u konačnici izgubiti interes za Ukrajinu, a aktualna vlast u Kijevu će pasti.“ Teško stanje na bojištu, promjena geopolitičke situacije u svijetu i sve očitiji problemi unutar ukrajinske političke i vojne strukture nagovještaju upravo taj scenarij ruskog diplomata.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.