Politika

Zelenski u Washingtonu traži još novaca kako bi još više Ukrajinaca moglo poginuti u posredničkom ratu NATO-a i Rusije

Foto: Snimka zaslona

Na poziv američkog dementnog predsjednika Joea Bidena, čija administracija vodi posrednički rat s Rusijom u Ukrajini, u Washington je stigao najveći žicaroš u svjetskoj povijesti, bivši i sadašnji glumac Volodimir Zelenski, ujedno i krvnik vlastitog naroda kojemu ne dopušta sklapanje mira u ratu koji ne može dobiti. Generali i zapovjednici na terenu, te sami predsjednikovi savjetnici izgubili su nadu u vojno oslobađanje Krima i Donbasa. Međutim, Zelenski vjeruje u pobjedu i stoga ne odustaje u svojoj promašenoj i neostvarivoj strategiji totalnog ruskog poraza. Cijenu njegove vjere u pobjedu plaćaju ukrajinski vojnici čiji su gubitci prema neslužbenim izvorima veći od ruskih, a brojke se kreću u stotinama tisuća mrtvih i ranjenih.

 

Stanje na ratištu sve je teže za ukrajinsku vojsku koja je pretrpjela teške gubitke u propaloj ljetnoj protuofenzivi od lipnja do rujna ove godine. Rusi su proveli mobilizaciju i pod oružje stavili oko milijun vojnika, ali tek je manji dio u operativnoj uporabi, pretežno na istoku Ukrajine gdje se vode žestoke borbe oko Avdiivke i Bakhmuta. Rusi vladaju zrakom, morem i kopnom, imaju vrlo bogate zalihe topničkih granata i raznog streljiva i dugotrajnim ratom vojno i ekonomski iscrpljuju Ukrajinu, a time i NATO savez i Europu koja je naivno vjerovala da će Rusija propasti pod sankcijama i na bojnom polju teško stradati od američkih dolara i zapadne vojne tehnike. Ukrajinski zapadni „saveznici“ unatoč svemu nastavljaju „pomagati“ Ukrajini obećavajući joj članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji, što je i izazvalo rat, ako je suditi po izjavi Angele Merkel iz 2008. kada je rekla da će takva politika dovesti do rata s Rusijom. Mađarski premijer Victor Orban već je najavio da će staviti veto na otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom za članstvo u Europskoj uniji. Nije isključeno da će to učiniti i Fico iz Slovačke te Wilders iz Nizozemske, ako ubrzo sastavi vladu.

 

Stigavši u Washington, Zelenski, Biden i američki ministar obrane Lloyd Austin domaćoj i svjetskoj javnosti ispričali su lažni narativ o ratu u Ukrajini. Predsjednik Zelenski i nakon dvije godine plaši Europu i svijet od sveopće ruske invazije i predstavlja sebe i Ukrajinu kao štit Europe i zapadne demokracije koji treba financirati sve dok ukrajinska vojska ne ubije posljednjeg ruskog vojnika na Krimu i u Donbasu. Ukrajini samo treba novac i pobijedit će u ratu, a ako ne dobije novac, Rusi će pobijediti i to će biti svjetska tragedija i pogibelj za ostatak svijeta, smatra Zelenski, dok mu dementni Biden i ministar Austin sa strane plješću svjesni da imaju korisnu budalu koja je spremna žrtvovati vlastiti narod za američki posrednički rat i oslabljivanje Rusije.

Glumac Zelenski sastao se i sa demokratima i sa republikancima na Capitol Hillu, pokušavajući ih uvjeriti da su milijarde dolara garancija ukrajinske pobjede u ratu. Republikanac Ron Johnson s time se ne slaže: „Znam da svi žele da Ukrajina pobjedi, ali ja to ne vidim u kartama.“ Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer slaže se s ocjenom Zelenskog koji vjeruje u neminovnu pobjedu, uz izdašno financiranje SAD-a. Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson sastao se sa Zelenskim i nije mu dopustio moralne ucjene niti mu je obećao 60 milijardi dolara koje je Biden zatražio za rat u Ukrajini. Johnson smatra da je američka južna granica s Meksikom prioritet, i dok se to pitanje ne riješi s demokratima, slanje novaca Kijevu ne dolazi u obzir. Kako prenose mediji, Zelenski smatra da mu za pobjedu treba najmanje 400 milijardi dolara!

 

Američka i europska javnost sve više gube interes za rat u Ukrajini, medijski narativ srušio se u ljetnoj protuofenzivi, a političke desnice s obje strane Atlantika shvaćaju da narod od njih očekuje politiku mira i zaustavljanje rata na tlu Europe koji svima šteti u ekonomskom i sigurnosnom pogledu. Najveća žrtva ovog sukoba je ukrajinski narod koji sa svakim danom rata gubi sve više vojnika koji nisu u stanju provoditi napadne operacije, a Zelenski upravo to od njih očekuje, jer kako je rekao zapadnim medijima, on vjeruje u pobjedu. Drugi ginu, a on vjeruje.

S druge strane, Putin vodi ograničeni rat usredotočen na iscrpljivanje Ukrajine kontinuiranim zračnim i topničkim udarima i koncentriranim napadima na određenim strateškim točkama u Zaporižju i na istoku bojišnice. Drugim riječima, ruska vojska nije u masovnom pokretu kao za vrijeme Drugog svjetskog rata. Iz dana u dan, zapadna tehnika i uvježbani ukrajinski vojnici polako nestaju s bojišta, a Rusi pritom čuvaju snage i trpe minimalne gubitke. Što će duže trajati ovaj rat iscrpljivanja, to će biti gore za Ukrajinu koja takav rat nije u stanju voditi.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.