Povijest

Špiljkov Hrco i Ivo „Drobilica“ Goldstein tumače nam kraj Drugog svjetskog rata, bez ideologije - naravno!

Foto: Snimka zaslona, VIDA TV

Pupovčev novi projekt VIDA – digitalni audiovizualni kanal, nedavno je zaživio u našem medijskom prostoru. Jedan od autoriteta jugoslavenske istoriografije Hrvoje Klasić u emisiji VIDA TV-a „Kontrapovijest“ ugostio je bizantologa Ivu „Drobilicu“ Goldsteina. Sin pokojnog Slavka Ivo također je istaknuti jugoslavenski istoriograf i nakon smrti svog oca vodeći borac protiv „revizionizma“ u hrvatskoj historiografiji. Iako u Hrvatskoj postoje vrhunski povjesničari koji su doktorirali na temi Drugog svjetskog rata i poraća, Klasić je izabrao bizantologa Drobilicu da mu rastumači ono s čime se i on sam slaže.

 

Hrco i Drobilica – apologeti Tita i komunističkog režima

 

I Hrco i Drobilica naveliko su prisutni u medijima kada se govori o kontroverznim temama Drugog svjetskog rata, ali niti jedan nikako da napiše izvorni znanstveni rad ili ozbiljnu knjigu o području gdje se nameću kao autoriteti. Drobilica piše apologetiku Josipa Broza Tita i publicističke knjige u kojima nameće svoje viđenje povijesnih zbivanja 20. stoljeća. Hrco je nedavno napisao romantiziranu biografiju komunističkog birokrata Mike Špiljka koju je povjesničar Nikica Barić s Hrvatskog instituta za povijest morao akademski ismijati jer ozbiljnu recenziju nije bilo moguće napisati. Obojica su ništa više od razvikanih „uglednih“ povjesničara koji se pojavljuju u lijevo-liberalnim medijima kako bi pružili otpor kontrarevolucionarnim snagama u političkom i historiografskom prostoru.

 

Drobilica: Na Križnom putu nisu ubijani civili

 

Poslije Bleiburga partizani su pustili civile, a ubijeni vojnici stradali su zato što su bili ustaše ili domobrani, ponovio je Drobilica dogmu jugoslavenske istoriografije. Nevine žrtve treba komemorirati, smatra Drobilica, no treba priznati da su partizani bili hrvatska vojska. Ustaše i domobrani su moguće bili pripadnici kenijskog ili tadžikistanskog naroda? Premda partizani nisu nosilu šahovnicu niti se nazivali hrvatskom vojskom, oni su to bili zato jer Drobilica tako kaže. Prije 1990. rekao bi da su partizani bili jugoslavenska vojska, no okolnosti su se promijenile.

 

Ivo zaboravio spomenuti kako je Tito podržavao smaknuća zarobljenih vojnika

 

Tito je izdao depešu da se nitko ne smije strijeljati nakon predaje, rekao je Drobilica uvjeren da je po tko zna koji put oprao Titov obraz u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Nije spomenuo Titove vatrene govore o uništenim neprijateljima i smradovima koji nikada više neće vidjeti naša divna polja i planine. Komunistički krvnik i diktator izdao je depešu, dakle nije odgovoran za zločine. Isto tako, Sjeverna Koreja nije totalitarna država jer se naziva Demokratskom Narodnom Republikom Korejom.

 

Novi Drobiličin biser: Visoki dužnosnici NDH dobili su relativno poštenja suđenja prema ondašnjim procedurama

 

Samo najveći krvnici, pogotovo oni iz Jasenovca, ubijeni su na mjestu, prepričava Drobilica. Visoki dužnosnici, ministri i političari imali su suđenja, „relativno poštena prema ondašnjim procedurama“. Jugoslavenska totalitarna komunistička država 1945. bila je relativna u mnogim područjima. Recimo, ljudski život je tada bio iznimno relativan. Ima li išta što Drobilica neće opravdavati kada su u pitanju partizanski zločini?

Upitan o broju stradalih na Križnom putu Drobilica se pohvalio kako je o tome napisao 200-tinjak stranica 2019., no nije uspio izračunati. Sada zna još manje, kaže. Povjesničarima ne ide matematika, to je općepoznata stvar, no napisati 200 stranica u kojem pokušavaš doći do neke brojke, a nakon tog poduhvata više ni sam ne znaš što radiš, to može samo Drobilica! Zamislite situaciju u kojoj vas kirurg operira 8 sati, kaže da je nešto pokušavao, a nakon operacije više ne zna što je radio. Znanost u režiji dr. Drobilice!

 

„Znam još manje nego prije, ali broj žrtava je oko 13 300“

 

I tako Drobilica koji napiše rad u kojem ništa ne zaključi i nakon toga zna još manje, nekim čudom dolazi do brojke od 13 300 žrtava Križnog puta. Kaže da je to utvrdila Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina Vice Vukojevića. Drobilica je vidio kako su došli do vrlo malog broja i odmah se uhvatio za njega. Nekakva opća formula za izračunavanje partizanskih i ustaških zločina bila bi 10 puta više kod ustaša i 10 puta manje kod partizana. Drobilici paše!

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.