Ratovi

Rusija uništila oba ukrajinska sustava Patriot američke proizvodnje: Jedan vrijedi milijardu dolara!

Foto: Snimka zaslona, Military TV/Youtube

Rusi su objavili informaciju kako su uništili dva sustava protuzračne obrane tipa Patriot. Ukrajinska vojska ukupno je posjedovala dva američka Patriota. Jedan su donirali Nijemci i Nizozemci, a drugi SAD. Očekivano, Ukrajinci negiraju gubitak i medijima prenose kako su pogođeni mamci, odnosno makete sustava postavljene kako bi se zavarale ruske snage.

 

 

U izgubljenoj bitci za selo Krinkij poginulo najmanje 1000 Ukrajinaca, a 2000 ih je teško ranjeno

 

Patriot i F-16 će preokrenuti tok rata?

 Rusija ima potpunu dominaciju nad nebom u Ukrajini. Protuzračni sustavi od vitalne su važnosti za obranu gradova od zračnih napada. Predsjednik Volodimir Zelenski od Zapada najviše inzistira upravo na protuzračnoj obrani. U iščekivanju je i lovaca F-16 koje su mu obećale donirati mnoge europske zemlje. Američki lovci i sustavi protuzračne obrane neće donijeti prevagu u zraku, no mediji i Zelenski uvjereni su kako su to oružja koja će preokrenuti tok rata. Na isti način su se tretirali i zapadni tenkovi: njemački Leopard i američki Abrams. Rusko ratno zrakoplovstvo drugo je najjače na svijetu, nakon američkog. Dvadesetak lovaca F-16 za različite ruske lovce četvrte i pete generacije mogu predstavljati tek kratkotrajnu smetnju.

 

Američki senator Graham: Ukrajina ima minerale vrijedne trilijune dolara, ne smijemo to dati Putinu!

 

Patriot ispaljuje projektil vrijedan 4 milijuna dolara

 Ukrajina je od Zapada dobila niz različitih vrsta protuzračne obrane, no američki Patriot je najvrjedniji i najsofisticiraniji. Proizvodi ga američka tvrtka „Raytheon“. Jedan vrijedi milijardu dolara, a svaki projektil čak 4 milijuna! Predsjednik SAD Joe Biden tek je prošlog mjeseca odobrio slanje drugog Patriota iz Poljske. Prošloga mjeseca Zelenski je tražio sedam sustava, a danas traži 25. Sveukupno, izvan SAD raspoređeno je 14 takvih sustava.

 

Bivši glavni ukrajinski tužitelj: Ukrajina je izgubila pola milijuna vojnika

 

Napad se dogodio neposredno nakon summita NATO-a u Washingtonu

 Rusko ministarstvo obrane 7. srpnja izvijestilo je kako su ruske snage kod lučkog grada Južne u regiji Odese uništile dva sustava Patriot. Priložena je i snimka napada. Zapovjednik Ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Mikola Oleščuk dan ranije opovrgnuo je navode ruske strane. Na svom Telegram kanalu objasnio je kako su pogođeni lažni Patrioti postavljeni kao mamci. Rusi su mete gađali projektilima Iskander-M. Napad se dogodio nedugo nakon NATO summita u Washingtonu gdje se Ukrajini obećalo poslati na desetine protuzračnih sustava. Predviđena su četiri Patriota. Vojni analitičari smatraju kako Ukrajina mora negirati uništenje Patriota kako joj zapadne zemlje ne bi uskratile pomoć. Protuzračni sustavi su skupa oprema. Ukoliko je Ukrajina ne može zaštititi, postavlja se pitanje zašto je uopće slati? Uništenje Patriota pokazuje i sposobnost Rusije kako može uništiti najsofisticiranije oružje koje Zapad pošalje u Ukrajinu.

 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.