Ratovi

U izgubljenoj bitci za selo Krinkij poginulo najmanje 1000 Ukrajinaca, a 2000 ih je teško ranjeno

Foto: "The Kyiv Independent"

Ukrajinski medij „The Kyiv Independent“ izvještava kako je završena bitka na lijevoj obali Dnjepra za selo Krinkij u Hersonskoj oblasti. Od listopada 2023. do srpnja 2024. ukrajinske snage neprekidno su čamcima slale elitne jedinice marinaca preko močvarnog područja i rijeke Dnjepar na drugu obalu pod kontrolom Rusa. Mjesecima su bili u okruženju ruske vojske i rijeke, pod stalnom topničkom vatrom. Nakon što je selo Krinkij u potpunosti uništeno, Ukrajinci su se povukli. Vojni stručnjaci mjesecima su upozoravali da se radi više o medijskom, nego li o vojnom pothvatu.

 

Zašto je sporan intervju Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom i prije nego što je objavljen?

 

Beznadna operacija za odvraćanje pozornosti od propale protuofenzive

 

U srijedu 17. srpnja Oružane snage Ukrajine izvijestile su kako je selo Krinkij u potpunosti uništeno i više ne postoje položaji koji su mogu adekvatno držati i braniti. Međutim, vojne operacije na tom području se nastavljaju, donosi „The Kyiv Independent“. Mnogi se pitaju koja je bila svrha ove operacije na izrazito teškom močvarnom terenu uz prethodni prelazak rijeke? Reporteri ovog ukrajinskog medija prije sedam mjeseci boravili su na ovoj bojišnici kada su im vojnici rekli kako je misija „beznadna“. Cilj ove operacije zapravo je bio pokušaj odvraćanja domaće i svjetske pozornosti od propale velike ukrajinske protuofenzive prošlog ljeta u kojoj nisu ostvareni strateški ciljevi poput oslobađanja Melitopolja i izlaska na more. Vođene su teške borbe uz vrlo male, gotovo nikakve pomake. Najžešći okršaji zabilježeni su za selo Robotine koje je sravnjeno kao i Krinkij.

 

Bivši glavni ukrajinski tužitelj: Ukrajina je izgubila pola milijuna vojnika

 

Putin: 'Rekao sam Glavnom stožeru da se ne žure istjerati Ukrajince iz Krinkija'

 

Ratni gubitci ukrajinske vojske je tabu tema u Ukrajini i njezinim medijima. Mnogi su nestali u akciji, a tijela će im biti teško pronaći zbog rijeke i močvarnog tla. Realne procjene govore o najmanje 1000 poginulih i 2000 teško ranjenih koji se više neće moći vratiti na bojište. U intervjuu Tuckeru Carlsonu početkom veljače ove godine Putin je rekao kako ne razumije što Ukrajinci pokušavaju na tom području. U emisiji na ruskoj televiziji rekao je sljedeće: „Rekao sam zapovjedniku Glavnog stožera: Nemojte se žuriti istjerati Ukrajince iz Krinkija. To je dobro za nas, da budem izravan. Bezglavo šalju ljude tamo“. Ruska vojska čitavo područje je sravnila sa zemljom, držeći Ukrajince pod stalnom vatrom i u nemogućnosti bilo kakvog napredovanja. Njemački mediji bitku su opisali kao „veliku klaonicu s puno gubitaka“.

 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.