Politika

Péter Szijjártó: Zašto diplomacija nema prednost pred ratom, i to isključivo u slučaju Ukrajine?

Foto: Snimka zaslona, X

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó komentirao je mirovnu misiju svog premijera Viktora Orbana. Kritizirao je aktualnu politiku Europske komisije i Ursule von der Leyen. Zapitao se zašto su mir i pregovori u kontekstu rata u Ukrajini postale kontroverzne riječi? Jesu li europski političari zaboravili što je diplomacija?

 

Szijjártó: 'Bit diplomacije je razgovarati i sa suprotnom stranom'

 

Prenosimo njegovu izjavu u cijelosti: „Dragi kolege, u ovom poslu sam gotovo deset godina, moj mandat je trenutno najduži u Europskoj uniji. Moram vam reći da sam sudjelovao u nizu događaja i sastanaka na razini Europske unije u ovih posljednjih deset godina. Razgovarali smo o mnogim oružanim sukobima daleko od Europe. Koja je uvijek bila službena politika EU-a? Poticati sukobljene strane na prestanak rata i pregovore. Poticati ih na mir, da pregovaraju jedni s drugima i potraže diplomatsko rješenje. A danas? Koja je danas pozicija EU-a kada imamo rat na europskom kontinentu? Potpuna suprotna. Ne samo što je potpuno suprotna, već se riječi mir i pregovori, kada ih netko koristi u slučaju Ukrajine, stigmatiziraju. Već su nam dobro poznate etikete: 'špijuni', 'trojanski konj', 'prijatelji' koga god… to je vrlo, vrlo loš pristup. Legitimnost diplomacije se dovodi u pitanje. Za nas, diplomacija nije samo razgovor s onima s kojima se slažete u potpunosti, to nije diplomacija, to je nešto potpuno drugačije. Bit diplomacije je razgovarati sa svima, pa i sa onima s kojima se ne slažete u ključnim stvarima“.

 

 

Ukrajina gubi rat, a Zapad inzistira na produžetku rata

 

Mađarska trenutno predsjeda Vijećem Europske unije. Ursula i Komisija to nisu dobro prihvatili. Orban je zauzeo stav da rat u Ukrajini treba što prije zaustaviti i pronaći kompromis jer Europi i svijetu ne treba svjetski rat. Ukrajina nema snage ni sposobnosti završiti ovaj sukob vlastitim snagama. Država je u rasulu, samo funkcioniranje vlasti ovisi isključivo o eurima iz Bruxellesa i dolarima iz Washingtona. Bidenova administracija i Bruxelles trenutno ne pokazuju nikakav interes za sjesti za pregovarački stol. Ukrajina krvari na bojištu, Rusija dominira zrakom, kopnom i u ljudstvu. Vodi se rat iscrpljivanja u kojem Ukrajina dugoročno ne može izaći kao pobjednica. Međutim, Zapad i dalje inzistira na ratu i samo ratu, a Zelenski pohodi europske prijestolnice tražeći još novaca i još oružja.

 

Trump: 'Zelenski je najbolji trgovac ikad, SAD uvijek napusti sa 60 milijardi dolara'

 

Orban posjetio Kijev, Moskvu i Peking

 

Predsjednik mađarske vlade Orban ne vidi interes ni Europske unije ni svoje države u totalnom ratu s Rusijom. Svjestan je da će Rusija uvijek biti najveći susjed Europe i logičan gospodarski partner. Nadalje, sukob NATO-a i Rusije znači svjetski i potencijalno nuklearni rat. Mađarska dijeli granicu s Ukrajinom i u slučaju eskalacije i proširenja sukoba njegova će se država naći na prvoji liniji. Slično je i sa Slovačkom, gdje je premijer Fico, koji je nedavno i preživio atentat, kao i Orban zauzeo stav da rat treba završiti što prije i prestati Ukrajinu neograničeno opskrbljivati novcem i oružjem.

 

SAD poslao još 60 milijardi dolara za izgubljeni posrednički rat protiv Rusije u Ukrajini

 

Mađarski premijer jedini je državnik Europske unije koji je posjetio Moskvu nakon izbijanja rata ne bi li pokušao obje strane približiti diplomatskom rješenju. Prije nego što je otišao u Moskvu i postao „izdajnikom Europe“, u Kijevu je razgovarao i sa Zelenskim. Nakon Moskve, posjetio je i Peking. Europska komisija na čelu s Ursulom i većina EU birokrata ogradili su se od Orbana i proglasili ga „putinofilom“, „veleizdajicom“ i slično. Samo zato što je pokušao dvije strane u sukobu približiti pregovorima. Na kritiku Ursule kako ne predstavlja EU, Orban je odlično odgovorio. On kao predsjednik vlade jedne članice Unije ima više legitimiteta od čelnice jedne institucije koju ne bira narod, već njezin izbor ovisi o volji nekoliko stotina političara. Prošlog vikenda izvršen je atentat na Trumpa koji je najavio da će završiti rat unutar 24 sata. Prije toga, dva metka primio je Fico. Hoće li netko uskoro zapucati i na Orbana?

 

"The Kyiv Independent": Ukrajina ima problem s mobilizacijom

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.