Ratovi

'The Kyiv Independent': Olaf Scholz ne želi dati Ukrajini krstareće rakete Taurus

Foto: Snimka zaslona, HBB Defense Military/Youtube

Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) koji predvodi lijevu vladu u svojoj zemlji, ponovno je otklonio mogućnost slanja njemačkih krstarećih raketa Taurus Ukrajini, donosi „The Kyiv Independent“. Veliki je pritisak na Washington i London da se Ukrajini dopusti gađanje ciljeva duboko na ruskom teritoriju raketama zapadne proizvodnje koje se već nalaze u Ukrajini. S druge strane, Berlin je više puta odbio poslati takvo oružje Zelenskom.

 

'The Kyiv Independent': Zelenski objavio kako je 'plan za pobjedu' 90% gotov

 

Scholz je 13. rujna o raketama Taurus rekao sljedeće: „Njemačka je donijela jasnu odluku o tome što će učiniti, a što neće učiniti. Ta se odluka neće promijeniti“. Ta izjava njemačkog kancelara stigla je gotovo u isto vrijeme kada je izostalo, ili odgođeno, dopuštenje američkog predsjednika Joea Bidena i britanskog premijera Keira Starmera Ukrajini za gađanje ruskih ciljeva dalekometnim zapadnim projektilima. Riječ je o raketama ATACMS američke i Storm Shadow britanske proizvodnje. Ne treba posebno napominjati da je Kijev razočaran ovom odlukom.

 

Scholz ne želi ući u direktnu konfrontaciju s Rusima

 Ukrajini je dopušteno koristiti te projektile za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju isključivo u obrambene svrhe, no ne i duboko u Rusiji uslijed aktivnosti koje bi se protumačile kao ofenzivne. Britanci su puno skloniji dopustiti Ukrajincima takve napade, no SAD je oprezniji. Krajem mjeseca to će se pitanje opet naći na stolu zapadnih saveznika. Iz Moskve napominju kako bi ta odluka značila da je NATO direktno uključen u rat protiv Rusije.

 

Njemačka je početkom prošle godine na zahtjev SAD-a isporučila Ukrajini prvi sustav Patriot i tenkove tipa Leopard. Međutim, Scholz ne želi ući u direktnu konfrontaciju s Rusima, a rakete Taurus bi upravo to mogle izazvati, prema predviđanjima Berlina. Predsjednik Zelenski smatra kako se Scholz boji Putinovih prijetnji uporabom nuklearnog oružja. Naime, Njemačka nije nuklearna sila.

 

Rusija uništila oba ukrajinska sustava Patriot američke proizvodnje: Jedan vrijedi milijardu dolara!

 

Scholz uskoro ima parlamentarne izbore, a većina Nijemaca protivi se slanju Taurusa u Ukrajinu

 U članku portala 'The Kyiv Independent' navodi se kako je ova odluka Scholza „osobna“, a njemački vojni dužnosnici navodno nemaju ništa protiv slanja Taurusa u Ukrajinu. Do parlamentarnih izbora u Njemačkoj ima oko godinu dana, a većina Nijemaca protivi se slanju ovih raketa u Ukrajinu. Prema anketi Instituta Forsa, 56% Nijemaca protivi se slanju raketa, a 37% ih je za.

 

Ukrajina je upravo izvela i najveći zračni napad na ruski teritorij od početka rata. Bespilotnim letjelicama pogođeno je veliko skladište oružja u Toropetsu, u ruskoj regiji Tver, sjeverozapadno od Moskve. Zabilježen je potres magnitude 2,8. Prozori na stambenim objektima bili su razbijeni i na udaljenosti od 5 kilometara od eksplozije. Grad od 11 000 stanovnika je evakuiran. Prema Rusiji je te noći poletjelo oko 100 letjelica. Očekuju se odgovor Rusije koji zasigurno neće izostati.

 

Američki senator Graham: Ukrajina ima minerale vrijedne trilijune dolara, ne smijemo to dati Putinu!

 

Olaf Scholz, za razliku od kolega u Washingtonu i Londonu, od Zelenskog je zatražio sazivanje mirovne konferencije i pronalazak diplomatskog rješenja. Na toj bi konferenciji trebala sudjelovati i Rusija, što nije bio slučaj na posljednjem samitu u Švicarskoj. Razlog ovakvom pristupu Scholza je pad potpore u narodu koji se sve više okreće desnom AfD-u, ali i ekstremno lijevoj opciji. Za razliku od „zapadnijih“ saveznika, Njemačka je s Rusijom imala izrazito dobru gospodarsku suradnju i jeftine energente – naftu i plin. Razumljivo, Njemačkoj ovaj rat iz gospodarskog aspekta nikako ne odgovara.

 

Što je cilj rata u Ukrajini? Koji je interes Hrvatske u posredničkom ratu SAD-a i NATO-a protiv Rusije?

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.