Politika

Nekakav teolog Pilsel o Fredu Matiću: 'Ispunio je Isusov zahtjev – ljubav prema malenima'

Foto: Snimka zaslona, Montaža

Prošli mjesec preminuo je SDP-ov europski zastupnik i hrvatski branitelj Predrag Fred Matić. Njegov politički put nakon Milanovićeve vlade obilježen je borbom za takozvana ženska prava, odnosno „pravo na pobačaj“. Fred je bio strastveno posvećen lobiranju za što ekstremniji zakon o abortusu, do te mjere da je skakao od sreće kada je u Europskom parlamentu usvojen njegov izvještaj o „seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena“. Matić je bio aktivist za pobačaj na zahtjev, bilo kada i iz bilo kojeg razloga. Kratko i jasno. Osim toga, njegove posljednje godine života obilježene su i prosvjedima protiv muškaraca koji javno mole krunicu. Svake prve subote u mjesecu ometao je molitvu, klevetao i vrijeđao molitelje. Umro je kao gorljivi zagovornik abortusa i protivnik javne molitve krunice. Nekakav teolog Pilsel iz toga je izvukao zaključak: „Fred Matić je ispunio Isusov zahtjev: ljubav prema malenima“. Na prvi pogled ovo izgleda kao neukusna šala ili parodija, ali ne, Pilsel koji u Stepincu ne vidi svetost, u Fredu vidi primjer pravog Isusovog učenika!

 

Teolog Drago Pilsel, voditelj prve 'parade ponosa', napisao pamflet protiv bl. Alojzija Stepinca

 

U prvom redu, saznavši da je Fred umro, mediji i njegovi kolege isticali su njegov ratni put u Vukovaru. Abortus i LGBT aktivizam pali su u drugi plan, odnosno nestali su s radara. Kako to, a to su bile Fredove posljednje, a možda i najvažnije bitke? Neki branitelji Vukovara osporavaju mu i da je bio dragovoljac. Govori se kako je izvučen iz podruma dječjeg vrtića početkom ili sredinom desetog mjeseca te prisilno mobiliziran. Iza te tvrdnje stao je prvi zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste - Vinko Mažar. Međutim, Matiću se treba i mora priznati doprinos u obrani grada Vukovara, bez obzira na kontroverze oko načina kako je pristupio obrani. Što je točno istina, teško je reći. Neki potvrđuju da je dragovoljac, a drugi to opovrgavaju. Nadalje, Fred je bolovao od PTSP-a i na račun invalidnosti ostvario je niz prava, ali kada je trebao postati ministrom, čudesno je ozdravio. Možda po zagovoru bl. Alojzija Stepinca protiv kojeg Drago Pilsel već godinama vodi osobni rat? Freda su pratile kontroverze čitav život, od ratnog puta, PTSP-a koji je nestao, odnosa prema braniteljima, pa do ekstremno lijevih politika i klevetanja molitelja krunice, odnosno ometanja javne molitve koja je u potpunosti u skladu sa zakonom.

 

Pilsel navodi intervjuu iz 2006. kako bi 'dokazao' Matićevo uzorno kršćanstvo

 U svakom slučaju, Matić je daleko od primjera uzornog kršćanina. Nije nam poznato je li se pokajao i primio sakramente prije smrti kao što je to učinio Josip Manolić. Obred sprovoda vodio je svećenik iako je Matić govorio da katolički kler baš i ne poštuje. Na drvenom križu bilo je izrezbareno Fredovo ime. Možda na zahtjev obitelji? Sve su to legitimna pitanja na koja još nismo dobili odgovor. Međutim, imamo prvog Fredovog hagiografa – Dragu Pilsela.

 

Svoju kolumnu upitne teologije Pilsel započinje činjenicom kako je bilo ružnih komentara na račun Fredove smrti. Takvih komentara uvijek ima, tko god umro od javnih osoba, ali Pilsel je to uzeo kao čvrst argument kako su Fredovi neistomišljenici mahom loši i licemjerni kršćani. Kome uopće komentari na društvenim mrežama mogu biti toliko mjerodavni i važni?

 

Fred Matić skače od sreće zbog abortusa i potom čestita Božić!

 

U korist tezi kako je Fred bio uzoran vjernik i kršćanin, Pilsel navodi intervju iz 2006. godine, davno prije nego što će se Matić izgraditi kao čovjek i političar poznat po aktivizmu za abortus i klevetanje nevinih ljudi koje nije poznavao, ali je insinuirao da doma tuku žene. Fred je imao i nedavnih izjava o Crkvi i vjeri. Zašto je Pilsel morao posegnuti tako daleko u prošlost? Matićevu prostačku i klevetničku retoriku sada su preuzeli njegovi sljedbenici na Trgu bana Jelačića svake prve subote u mjesecu. Njegove su poruke „uklesali“ na nove plakate upućene moliteljima. Bez imalo srama i odgovornosti muškarcima koji mole krunicu govori se kako mrze žene, kako ih vjerojatno doma tuku i žele im oduzeti sva prava stečena u prošlom stoljeću. Pilsel bi zaprijetio tužbom kada bi njemu to netko rekao.

 

Krunica na Trgu: Tolerantna ljevica protiv slobode vjeroispovijesti i okupljanja onih koji „krivo“ misle

 

Bi li sv. Antun podržao Fredovu borbu za 'ženska prava'?

 U intervjuu na koji se Pilsel poziva Fred govori o iskustvu u obrani Vukovara, boravku u srbijanskom logoru i vjeri u Boga u koju se uzdao za vrijeme bitke i u zatočeništvu. Nitko ne spori autentičnost intervjua niti Fredove tadašnje riječi. Međutim, prošlo je 18 godina od tog razgovora. Fredova djela kasnije u životu itekako su odskakala od riječi koje je izrekao fra Ivanu Penavi. Sv. Antun kome se Fred molio u logoru zasigurno nije podržao njegovo izvješće u Europskom parlamentu. I ono što je najvažnije u ovom Pilselovom spinu, izjave iz prošlosti nisu nužno mjerodavne za suditi o cjelokupnom čovjekovom životu. Naprimjer, Pilsel je imao ustašku fazu, prema tome, smijemo li reći da je Pilsel ispunio Pavelićev zahtjev – ljubav prema ustaškoj ideji?

 

Pilsel: Fred je imao podršku 'teologa koji isto to zagovaraju' - kakav je to argument?

 Zatim, Pilsel se dotiče stava Katoličke Crkve, odnosno Hrvatske biskupske konferencije koja se dotakla tog famoznog Fredovog izvješća. Naravno, Crkva je osudila ideologiju koja stoji iza izvješća. Pilsel je branio Matića: „Jasno je da Crkva ne može prihvatiti abortus i da su se Fredovo izvješće i interesi odnosno doktrina Crkve našli na suprotnih stranama, ali Freda je poticalo dobro žena u najširem smislu i imao je podršku teologa koji isto to zagovaraju“. Kakve li briljante rečenice! Freda nije poticalo „dobro žena“ već ideologija i kult smrti koji stoji iza čitave te priče o „ljudskom pravu na pobačaj“. Imao je i podršku teologa, kaže Pilsel, kao da je to argument za bilo što. Kojih teologa? Pilsela samog koji je bio govornik i voditelj na prvom „Zagreb Prideu“? Dovoljna je podrška „teologa koji isto to zagovaraju“ i učenje Crkve i samog Isusa Krista se može promijeniti? Pilselovi argumenti toliko su prozirni da bi ih srušili osnovnoškolci u debatnom klubu.

 

SDP ne želi dati ženi da vodi Partiju: Sanja Major ide hrabro protiv patrijarhata u stranci!

 

Potom, Pilsel objašnjava i kako je Fred kao vrsni kršćanin koji ispunjava Isusove zahtjeve prozreo „klečavce“. Piše Pilsel, Fred je naslućivao kako molitelji imaju "kriva polazišta". Teolog Pilsel koji podržava „parade ponosa“ upustio se u seciranje razloga zašto su „klečavci“ u krivu. Opet je uzimao ono što mu paše, a odbacivao ono što mu ne paše. Nakane molitelja su u potpunosti u skladu s učenjem Crkve i Katekizmom Katoličke Crkve. Sve ostalo su Pilselova i Matićeva tumačenja. Jedan od prigovora Pilsela je kako krunica nije glavna molitva Crkva, već Euharistija. Ozbiljno? Pa to nitko do sada nije znao! Što još molitelji ne znaju? Da je Uskrs najvažniji kršćanski blagdan, a oni na Veliku Gospu časte Isusovu majku?! Zna li Pilsel da molitelji slave i Euharistiju? Kako to uopće isključuje krunicu? Teologija Drage Pilsela zbunila bi i pokojnog papu Benedikta XVI., a i njemu bi Pilsel mogao poručiti, kada bi još bio živ, da ne razumije temeljne postavke kršćanstva.

 

SDP-ov homoseksualac Karlo Vedak pozvao Vladu na 'napredak': Sodomija i seksualni odgoj za bolju Hrvatsku

 

Pilsel: 'Freda su njegova djela opravdala pred Bogom'

 Na kraju, Pilsel zaključuje, nakon Matićeve osvjedočene borbe za „pravo na pobačaj“, kako je Fred bio zaštitnik najslabijih! Citirao je i Evanđelje po Mateju: „Zaista kaže vam: Što učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste“. Prije „Amen“ Pilsel „poentira“: „Ja bih zaključio ovako: Freda su njegova djela opravdala pred Bogom. Pred Bogom, naime, on stoji raširenih ruku, jer ima namjeru i volju svakog zagrliti, osobito one u nevolji“.

 

Što reći na ovakav zaključak ovog vrsnog teologa? Abortus, LGBT ideologija i ometanje molitve krunice put su u raj?! Kako Pilsel zamišlja Fredov dolazak pred sv. Petra? Čitava vojska nebeska, sveci i sam Isus Fredu su pripremili svečani doček jer je učinio sve što je u njegovoj moći da se što lakše pobiju upravo oni najmanji i najslabiji: nerođeni.

Komentirajući ginekologe koji ne žele usmrćivati nerođenu djecu, Matić je rekao: „Nemoj se bavit medicinom, ako neke stvari ne možeš napraviti. Ne možeš biti mesar ako nisi u stanju zaklati pile ili svinjče, ne možeš“. Što je Fred htio reći? Ipak je znao da se ubija dijete? Bio je svjestan da ginekolozi koji rade abortus usmrćuju dijete? Zašto bi inače abortus uspoređivao s klanjem pileta ili svinjčeta? Možda će teolog Pilsel to razjasniti u sljedećoj poslanici na svom Teografu.

 

CSI Anka Mrak Taritaš: molitelji krunice doprinijeli porastu nasilja nad ženama

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

POPODNEVNIK

© 2024 popodnevnik.hr, Sva prava pridržana.